ΥΠΕΞ για Τουρκία:Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι 'à la carte'

Εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο βέβαιη για τη συμβατότητα των πράξεων της με το διεθνές δίκαιο, ας αποδεχθεί να κριθούν οι θέσεις της από ένα διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως "δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να είναι για την Τουρκία 'à la carte'".

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με τη Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη πως η χθεσινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι σαφής και ως προς το ότι η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία.

"Η δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύει και επιβεβαιώνει, ανάμεσα σε αλλά, τη διαχρονική στάση περιφρόνησης της Άγκυρας στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της ΕΕ, για τη συμπεριφορά της ευρύτερα, και πιο συγκεκριμένα για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στην Αν. Μεσόγειο", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως "εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τον διάλογο, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πρότασή της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη καλή τη πίστει διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας δυτικά και βόρεια της Κύπρου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Η πρότασή μας καλωσορίστηκε από την ίδια την ΕΕ, κατ’ επανάληψη, με πιο πρόσφατη την κοινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών, και αποτελεί πλέον διακηρυγμένη θέση των 27", επεσήμανε.

Το ίδιο ασφαλώς, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, "ισχύει και για τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις παράνομες πράξεις της, ειδικά σε ότι αφορά τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο βέβαιη για τη συμβατότητα των πράξεων της με το διεθνές δίκαιο, ας αποδεχθεί να κριθούν οι θέσεις της από ένα διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό. Δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να είναι για την Τουρκία 'à la carte"'.

"Αλλά και στο γενικότερο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Δήλωση των 27 επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της ΕΕ, ότι δηλαδή οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις σχέσεις, τις οποίες όλοι θέλουν να δουν να βελτιώνονται. Η χθεσινή Δήλωση των 27 Υπουργών Εξωτερικών είναι σαφής και ως προς αυτό το στοιχείο, ότι δηλαδή η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία", κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.