Ο DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ (χαμηλό)

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Ratings επιβεβαίωσε στο ΒΒΒ (χαμηλό) την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, αλλά διαφοροποίησε την τάση (trend) των αξιολογήσεων σε σταθερή, από θετική.

Η αλλαγή της τάσης από θετική σε σταθερή αντικατοπτρίζει το γεγονός, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, ότι η βελτίωση στην πορεία του δημόσιου χρέους, που οφειλόταν στη συνεχή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα υφίσταται πλέον, βραχυπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID -19).

Ο DBRS Ratings τονίζει πως η αξιολόγηση BBB (χαμηλό) «υποστηρίζεται από το συνετό πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους που διαθέτει η Κύπρος, το καλό ιστορικό της στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης, η οποία προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα της Κύπρου προς τις επενδύσεις που ενθαρρύνουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Αναφέρει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιδείνωση, υιοθέτησε ένα δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας το οποίο θα μετατρέψει το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε μεγάλο έλλειμμα και θα αυξήσει το δημόσιο χρέος το 2020,

"Για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης περίπου 4,4% του ΑΕΠ", αναφέρει και προσθέτει ότι η Κύπρος είχε το δημοσιονομικό χώρο για να ανταποκριθεί στην κρίση, αλλά το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης και τα χαμηλότερα έσοδα που αντικατοπτρίζουν την οικονομική ύφεση, όπως σημειώνει, αναμένεται να μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2,7% του ΑΕΠ το 2019 σε έλλειμμα 4,3% το 2020, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυπριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο DBRS αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία τελικά θα ανακάμψει και παράλληλα θα αναστραφεί η αυξητική πορεία του δημόσιου χρέους, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα αυτή την στιγμή, όπως σημειώνει, σε σχέση με τον χρόνο και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, ο καναδικός οίκος υπογραμμίζει πως η Κύπρος αντιμετωπίζει «σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις» που σχετίζονται με το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες, τα οποία εκθέτουν την Κύπρο σε αρνητικές αλλαγές που θα υπάρξουν στην εξωτερική ζήτηση.

Αναβάθμιση σε επιστροφή της ανάπτυξης

Ο DBRS Ratings αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου εάν επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη και μια καλή δημοσιονομική θέση, γεγονός που θα οδηγούσε, όπως σημειώνει, σε επαναφορά της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, αναφέρει ότι περαιτέρω πρόοδος σε σημαντική μείωση των ΜΕΧ στον τραπεζικό τομέα και του ιδιωτικού χρέους και παράλληλα η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετικές εξελίξεις για τις αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας.

Ωστόσο, ο DBRS Ratings προειδοποιεί ότι οι αξιολόγησης της Κύπρου θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν από τυχόν παρατεταμένης περιόδου με σημαντικά χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή πραγματοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων.

Μια απότομη αντιστροφή της πτωτικής πορείας των ΜΕΧ θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητικός παράγοντας για τις αξιολογήσεις της Κύπρου, υπογραμμίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:11

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand