DBRS: Επιβεβαίωσε το BBB (low) για Κύπρο, υποβάθμισε το trend σε σταθερό από θετικό

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Ratings επιβεβαίωσε στο ΒΒΒ (χαμηλό) την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, αλλά διαφοροποίησε την τάση (trend) των αξιολογήσεων σε σταθερή, από θετική.

Η αλλαγή της τάσης από θετική σε σταθερή αντικατοπτρίζει το γεγονός, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, ότι η βελτίωση στην πορεία του δημόσιου χρέους, που οφειλόταν στη συνεχή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα υφίσταται πλέον, βραχυπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID -19).

Ο DBRS Ratings τονίζει πως η αξιολόγηση BBB (χαμηλό) «υποστηρίζεται από το συνετό πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους που διαθέτει η Κύπρος, το καλό ιστορικό της στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης, η οποία προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα της Κύπρου προς τις επενδύσεις που ενθαρρύνουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Αναφέρει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιδείνωση, υιοθέτησε ένα δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας το οποίο θα μετατρέψει το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε μεγάλο έλλειμμα και θα αυξήσει το δημόσιο χρέος το 2020,

"Για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης περίπου 4,4% του ΑΕΠ", αναφέρει και προσθέτει ότι η Κύπρος είχε το δημοσιονομικό χώρο για να ανταποκριθεί στην κρίση, αλλά το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης και τα χαμηλότερα έσοδα που αντικατοπτρίζουν την οικονομική ύφεση, όπως σημειώνει, αναμένεται να μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2,7% του ΑΕΠ το 2019 σε έλλειμμα 4,3% το 2020, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυπριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο DBRS αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία τελικά θα ανακάμψει και παράλληλα θα αναστραφεί η αυξητική πορεία του δημόσιου χρέους, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα αυτή την στιγμή, όπως σημειώνει, σε σχέση με τον χρόνο και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, ο καναδικός οίκος υπογραμμίζει πως η Κύπρος αντιμετωπίζει «σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις» που σχετίζονται με το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες, τα οποία εκθέτουν την Κύπρο σε αρνητικές αλλαγές που θα υπάρξουν στην εξωτερική ζήτηση.

Αναβάθμιση σε επιστροφή της ανάπτυξης

Ο DBRS Ratings αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου εάν επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη και μια καλή δημοσιονομική θέση, γεγονός που θα οδηγούσε, όπως σημειώνει, σε επαναφορά της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, αναφέρει ότι περαιτέρω πρόοδος σε σημαντική μείωση των ΜΕΧ στον τραπεζικό τομέα και του ιδιωτικού χρέους και παράλληλα η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετικές εξελίξεις για τις αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας.

Ωστόσο, ο DBRS Ratings προειδοποιεί ότι οι αξιολόγησης της Κύπρου θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν από τυχόν παρατεταμένης περιόδου με σημαντικά χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή πραγματοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων.

Μια απότομη αντιστροφή της πτωτικής πορείας των ΜΕΧ θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητικός παράγοντας για τις αξιολογήσεις της Κύπρου, υπογραμμίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:11

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Σύλληψη δυο προσώπων στην Πάφο για κλοπή περιουσίας από ανεγειρόμενη οικοδομή
08:28
Σε καταγγελίες 42 πολιτών και 4 ιδιοκτητών υποστατικών για τα μέτρα κατά COVID-19 προχώρησε η Αστυνομία
08:26
Ισραήλ: Σχεδόν 7.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 4 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
07:46
Eλλάδα : Σήμερα οι ανακοινώσεις για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19
07:41
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν δέχεται διαταγές από κανέναν
07:23
Στα 350.897 τα νέα περιστατικά COVID-19 παγκοσμίως, στους 5.748 οι θάνατοι
07:21
Διαψεύδει η Αθήνα ότι θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
07:18
AUKUS: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιδιώκει εξομάλυνση με τη Γαλλία
07:05
Λιβύη: Δύο νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ
07:02
Βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία: Ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς αναδείχθηκε νικητής στην τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση
06:55
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα προσφωνήσει την 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
06:51
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Ν. Χάρρις το Μετάλλιο του Μέγα Διοικητή του Τάγματος του Μακαρίου Γ’
06:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand