Brexit: ΕΕ και Λονδίνο συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την μελλοντική τους σχέση δεν παρήγαγε αποτελέσματα και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι διαφωνούν», δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Τότε, λήγει η μεταβατική περίοδος που ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2020 με την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση κατά την διάρκεια της οποίας η χώρα εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σήμερα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές θα κληθούν να αξιολογήσουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις και να θέσουν το θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης.

Εάν δεν υπάρξει παράταση, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να υπάρχει χρόνος για την διαδικασία επικύρωσης τυχόν συμφωνίας από τα κοινοβούλια των 27 χωρών μελών της Ενωσης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ως προς την εγγύηση όρων ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field guarantees), την αλιεία, τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλα σημαντικά θέματα.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν στενότερη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο από αυτήν που επιδιώκει το Λονδίνο, δεδομένου ότι της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης ηγείται ο τενόρος του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Το Λονδίνο τόνισε χθες ότι η Βρετανία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της ως ανεξάρτητης χώρας υποχωρώντας στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο των συνομιλιών για την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διακινδυνεύει μία έξοδο χωρίς συμφωνία, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση των συνομιλιών ή παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δώσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας για την έκβαση των τελευταίου γύρου των συνομιλιών.

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι μία μινιμαλιστική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα επιτευχθεί εντός του έτους, δίνοντας στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να πανηγυρίσει για εκπλήρωση της αποστολής αποχώρησης από την Ενωση.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι πολλά από τα ανεπίλυτα θέματα μπορούν να προωθηθούν προς μία νέα «εφαρμοστική φάση» οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας θα προκύψει, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχίσουν να δεσμεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά το τέλος του έτους.

«Θα χαρακτηρίζαμε την πορεία ήπια προσγείωση μίας εκδοχής σκληρού Brexit», σύμφωνα με την Goldman Sachs. «Τους επόμενους έξι μήνες, αναμένουμε αναταράξεις, με την κλιμάκωση των κινδύνων που δημιουργούνται από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς θα αμβλύνονται σταδιακά οι άμεσοι κίνδυνοι από την επιδημία Covid-19».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:12

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Η Κύπρος στην 35η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής 2021
15:15
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, το συμπέρασμα οnline συνεδρίου
15:06
Τρία θετικά κρούσματα παιδιών από μονάδες δειγματοληψίας που επισκέφθηκαν σχολεία
14:59
Μόνη λύση η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Ιζέτ Ιζτζιάν
14:49
Ρωσία: Αγνοείται αεροσκάφος με 6 επιβαίνοντες - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ
14:39
ΥΠΟΙΚ: Ύψιστης σημασίας η αύξηση της αποδοτικότητας του Τμήματος Φορολογίας
14:36
Εγκρίθηκε το κοινό αίτημα, στις επτά η σέντρα στο Ομόνοια-Πάφος FC
14:29
Γερμανία: Τέλος της πανδημίας την άνοιξη, προβλέπει ο Γενς Σπαν
14:25
Αλλαγή στο ΑΠΟΕΛ - ΠΑΕΕΚ, σέντρα στις 20:00
14:24
Ρωσική φρεγάτα ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Λεμεσού
14:24
Πειθαρχικός Εισαγγελέας ΚΟΠ : «Σταματήστε ανακοινώσεις και δηλώσεις για τη διαιτησία»
14:19
Το θέμα της σύστασης υφυπουργείου Πολιτισμού τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής
14:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand