Υπ.Παιδείας: Το σχολείο δίνει αυτές τις μέρες μια ανάσα ζωής. Συνεχίζονται τα τεστ

Το σχολείο δίνει αυτές τις μέρες μια ανάσα ζωής, γιατί για τα παιδιά είναι η πρώτη ευκαιρία μετά από τόσες εβδομάδες περιορισμού να κινηθούν, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.
 
Ο κ. Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία και ακολούθως το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λακατάμεια. Στα δύο αυτά σχολεία πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κωρονοϊό. Kατά τις επισκέψεις παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας,  Μάριος Παναγίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου είπε ότι τα παιδιά, ειδικά της Γ΄ Λυκείου και του τρίτου έτους των τεχνικών σχολών έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις επαναλήψεις τους.
 
«Προχωράμε για τις εξετάσεις», σημείωσε και όπως είπε σήμερα ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων.
 
«Από τις 9 Ιουνίου θα ξεκινήσουμε με το μάθημα των Νέων Ελληνικών που είναι κοινό σε όλους», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η επιστροφή στα σχολεία είναι πλήρως ελεγχόμενη.
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, παράλληλα, ότι με την επιστροφή στα σχολεία των παιδιών της Γ΄ Λυκείου και του τρίτου έτους των Τεχνικών Σχολών, ένα από τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την υγειονομική προστασία και τον έλεγχο των υγειονομικών συνθηκών, είναι οι διαγνωστικοί έλεγχοι, τα τεστ.
 
Όπως είπε, με συμφωνία, που έχει γίνει ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, γίνονται 20.000 διαγνωστικοί έλεγχοι για τα παιδιά, μαθήτριες και μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και το προσωπικό των σχολείων σε όλα τα σχολεία.
 
«Είναι 20.000 διαγνωστικοί έλεγχοι που θα γίνουν με την έλευση όλων των παιδιών στα σχολεία και στα Γυμνάσια και στα Δημοτικά, περίπου 80.000. Μιλάμε για την πιο πυκνή εφαρμογή διαγνωστικών ελέγχων. Ήδη ξεκίνησαν από χθες οι έλεγχοι. Σήμερα έχουμε τεστ σε πέντε Λύκεια, περίπου 700 παιδιά προβλέπει το πρόγραμμα. Αύριο πολύ περισσότερα Λύκεια. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι γίνονται τμηματικά, σε όλη την διάρκεια αυτών των ημερών, όπως έχουν συστήσει και οι ειδικοί γιατροί, επιδημιολόγοι για να μπορούμε ακριβώς να παρακολουθήσουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε.
 
Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «νιώθουμε ότι η επιστροφή στα σχολεία είναι πλήρως ελεγχόμενη».
 
«Θέλω να ευχαριστήσω τις κινητές μονάδες, οι οποίες κινούνται σήμερα σε πολλά Λύκεια. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τις Διευθύνσεις των Σχολείων που έχουν οργανώσει και αυτή την διαδικασία. Οι έλεγχοι από ό,τι διαπιστώνουμε σήμερα στα Λύκεια που έχουμε επισκεφτεί, προχωρούν κανονικά. Βεβαίως, το κλειδί για όλους είναι η προσωπική ευθύνη, η αφομοίωση, κατανόηση των κανόνων συμπεριφοράς και νομίζω ότι τα σχολεία προσφέρουν κάτι περισσότερο, γιατί τα παιδιά δεν θα κινηθούν μόνο μέσα στα σχολεία αλλά στη συνέχεια με τη σταδιακή άρση των περιορισμών και στη δεύτερη φάση, θα μετακινούμαστε περισσότερο. Άρα, λοιπόν, το καθήκον του σχολείου θα είναι να αφομοιώσουν τα παιδιά τη σωστή συμπεριφορά, την κοινωνική ευθύνη, το να κρατάμε αποστάσεις, να αποφεύγουμε συνωστισμούς, να αποφεύγουμε κάποιες πρακτικές που θα έθεταν σε κίνδυνο τον καθένα χωριστά και την υγεία όλων», σημείωσε.
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «πιστεύουμε ότι το σχολείο δίνει αυτές τις μέρες και μια ανάσα ζωής, γιατί για τα παιδιά αυτά είναι η πρώτη ευκαιρία μετά από τόσες εβδομάδες περιορισμού να κινηθούν».
 
«Θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις επαναλήψεις τους, ειδικά η Γ΄ Λυκείου και το τρίτο έτος των τεχνικών σχολών. Προχωράμε για τις εξετάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων.
 
«Από τις 9 Ιουνίου θα ξεκινήσουμε με το μάθημα των Νέων Ελληνικών που είναι κοινό σε όλους. Έχουμε δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να κάνουν τυχόν αλλαγές στις δηλώσεις τους για τις εξετάσεις. Προσωρινά έχουν δοθεί τα προγράμματα χωρίς ωράριο. Αμέσως μετά θα μάθουν και το ωράριο. Από σήμερα όμως όλα τα παιδιά ξέρουν ποια μέρα δίνουν πιο μάθημα. Νομίζω ότι όλα θα πάνε ομαλά και θα τελειώσουμε έτσι την σχολική χρονιά με τον καλύτερο τρόπο», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς για τα διαγνωστικά τεστ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο αριθμός των τεστ περιλαμβάνει τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και την Ε΄ και Στ΄ τάξη του Δημοτικού και πρόσθεσε ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται τμηματικά και πως αυτοί θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς για να μπορούν οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι ειδικοί να παρακολουθούν ανελλιπώς την κατάσταση.
 
«Θα δούμε αύριο τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, μετά τη σύσκεψη που θα κάνει ο Πρόεδρος. Θα δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσουμε στα υπόλοιπα σχολεία με τη δεύτερη φάση», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το σχολείο έχει υποχρέωση να στηρίξει τα παιδιά, τα οποία θα μείνουν στο σπίτι επειδή ανήκουν σε αυτές τις ομάδες που για λόγω υγείας είναι καλύτερα να μην εκτεθούν στο σχολείο και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως γινόταν από τους εκπαιδευτικούς το προηγούμενο διάστημα
 
«Η γενική κατεύθυνση και οδηγία είναι το να μεταδίδεται το μάθημα που γίνεται στα παιδιά, τα οποία είναι στην τάξη και στους υπολοίπους. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζοντας την υποχρέωση να καλύψουμε όλα τα παιδιά, θα το κάνουν αναλόγως του μαθήματος, αναλόγως του τμήματος, αναλόγως των συνδιδασκαλιών, νοουμένου ότι όλα τα παιδιά, αυτά που θα μείνουν στο σπίτι, θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους συμμαθητές που θα είναι στο σχολείο. Θα ήταν προτιμητέο την ίδια ώρα που γίνεται το μάθημα στην μια ομάδα, να το παρακολουθεί και η άλλη ομάδα που είναι στο σπίτι όπου είναι δυνατόν», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι για σταδιακή άρση των περιορισμών.
 
«Προχωράμε με φάσεις. Η πρώτη φάση συμπεριλάμβανε, όπως και έγινε, την φοίτηση των παιδιών της Γ ΄ Λυκείου, των τελειόφοιτων, και τις Τεχνικές Σχολές. Η δεύτερη φάση προβλέπει για τα Γυμνάσια , για τις άλλες τάξεις Λυκείων, για τα Δημοτικά, και βέβαια όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η εφαρμογή των αποφάσεων εξαρτάται από τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την στιγμή. Η δεύτερη φάση ξεκινά την 21η Μαΐου, σε λίγες μέρες. Αύριο ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ειδικούς. Θα δούμε πως διαμορφώνονται οι αποφάσεις. Δεν χρειάζεται τώρα να προκαταλάβουμε. Επιφυλάσσουμε να τα πούμε με σιγουριά μετά την αυριανή σύσκεψη αναλόγως του πως θα κρίνει τα πράγματα ο Πρόεδρος και πως θα αποφασίσει τελικά για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, η δεύτερη φάση δεν αφορά μόνο τα σχολεία.
 
«Αφορά και μια σειρά από άλλα θέματα εκτός της εκπαίδευσης , αλλά όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας έχει να κάνει με τα Ωδεία, με κάποια άλλα προγράμματα του Υπουργείου. Θα τα ανακοινώσουμε όλα αμέσως μετά την αυριανή σύσκεψη», κατέληξε.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αύριο θα διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε δεκαέξι Λύκεια παγκύπρια, έξι Λύκεια στη Λευκωσία, πέντε στη Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα, δύο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και δύο στην Πάφο.
 
Για τους εκπαιδευτικούς και το άλλο προσωπικό των σχολικών μονάδων που θα υποβληθούν δειγματοληπτικά στην εξέταση, γίνονται  διευθετήσεις από τη διεύθυνση κάθε σχολείου και μεταβαίνουν  σε εγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο. Οι μαθητές και μαθήτριες που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα, κατόπιν έγκρισης των γονέων/κηδεμόνων τους, υποβάλλονται σε εξέταση στους σχολικούς χώρους από κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας.

 

Πηγή  ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:15

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών αποδίδει η Kition Ocean Holdings
11:33
Ρωσία: Πυρκαγιά στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας Σμολένσκ
11:27
Αύξηση πασχαλινού επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους
11:04
Με αισιοδοξία προσεγγίζει τις ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ
11:00
Ενεργοί Πολίτες: Στόχος η εξασφάλιση ποσοστού 3,6%
09:45
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.