Κλιμακώνεται η συζήτηση στη Γερμανία για τις διακοπές το καλοκαίρι του 2020

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να αποκαταστήσει την ελευθερία των ταξιδιών στον χώρο Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου, είναι η ανακοίνωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Η εφημερίδα Χάντελσμπλατ, με τίτλο "Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης χαλαρώνουν και πάλι. Οι καλοκαιρινές διακοπές θα μπορούσαν να είναι δυνατές, τουλάχιστον σε άλλες χώρες της ΕΕ -αλλά μόνο εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει χαμηλός", αναφέρει πως η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης δημιουργεί νέες ελπίδες.

Ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI, ο οποίος εξαιτίας της κρίσης και παρά τη βοήθεια από το κράτος μειώνει κατά περισσότερο από 10% τις θέσεις εργασίας, βλέπει πιθανότητα επανεκκίνησης από τον Ιούλιο και μετά, τουλάχιστον για τις Βαλεαρίδες Νήσους, την Κύπρο και την Ελλάδα.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος Φριτς δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορεί κανείς να ταξιδέψει εκεί», υπό τον όρο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό θα παραμείνει σχετικά χαμηλός. Η Lufthansa και η Ryanair ανακοίνωσαν επίσης ότι ορισμένες αεροπορικές συνδέσεις θα ξαναρχίσουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τα σύνορα με το Λουξεμβούργο πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου την Παρασκευή, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν τα σύνορα με τη Δανία. Στις συνοριακές διελεύσεις προς τη Γαλλία και την Αυστρία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προς το παρόν, αλλά μόνο δειγματοληπτικά. Επιπλέον, θα επεκταθούν οι εξαιρέσεις που δίδουν ήδη δικαίωμα διέλευσης των συνόρων.

Η πίεση στον Ζεεχόφερ να άρει τους ελέγχους αυξανόταν πρόσφατα ολοένα και περισσότερο - από οικονομικούς φορείς, αλλά και από το Κοινοβούλιο.

 Ο Ζεεχόφερ έπρεπε να αντιδράσει, δεν ήταν πλέον δυνατό να εξηγηθεί γιατί παντού στη χώρα χαλαρώνουν οι περιορισμοί, αλλά όχι στα σύνορα.

Ένα πράγμα συνεπώς είναι ξεκάθαρο, η φάση της χαλάρωσης, την οποία περίμενε τόσο καιρό η τουριστική βιομηχανία, έχει ξεκινήσει. Η προοπτική καλοκαιρινών διακοπών στα βουνά ή στη Μεσόγειο έχει αυξηθεί, αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο σε αυτές τις εποχές. 

«Η ελευθερία των ταξιδιών συγκαταλέγεται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας. «Ωστόσο, στην εποχή του κορωνοϊού, η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί ακόμη περισσότερα: την ελευθερία των ταξιδιών με ασφάλεια», συμπλήρωσε. 

Μια λίγο-πολύ συντονισμένη προσέγγιση -αυτό επιδιώκουν οι κυβερνήσεις. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει: Οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να συνεννοούνται μεταξύ τους και να ανοίγουν τα σύνορα με προσοχή και βήμα προς βήμα - ξεκινώντας από μεμονωμένες περιοχές με συγκριτικά χαμηλά ποσοστά μολύνσεων. Και μόνο εφόσον τα νοσοκομεία εξακολουθούν να διαθέτουν αρκετά ελεύθερα κρεβάτια, θα μπορούν οι αρχές να πραγματοποιούν εξετάσεις για τον ιό σε μεγάλη κλίμακα και να παρακολουθούν τις επαφές όσων ασθένησαν.

Η εξουσία λήψης αποφάσεων ανήκει στα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή περιορίζεται στο να ασκεί ήπια πίεση στις κυβερνήσεις να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν όχι περισσότερο απ’ ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για τον περιορισμό του ιού.

Διακυβεύονται πολλά, πρόκειται για κατακτήσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και πολλά χρήματα. Η οικονομία ξεκινά και πάλι σιγά-σιγά, οι αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν διακοπεί πρέπει να επανασυνδεθούν, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ανακύψουν δυσκολίες. Ο τουρισμός είναι και μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων Ευρώ, σε αυτόν αναλογεί σχεδόν το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Σε ορισμένες χώρες είναι μάλιστα ο πιο σημαντικός οικονομικός δείκτης. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια κατέγραψαν πρόσφατα δραματικές μειώσεις κρατήσεων της τάξης του 60-90% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Η παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών εξακολουθεί μεν να ισχύει, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών όμως υπόσχεται την άρση των μέτρων, τουλάχιστον για την Ευρώπη, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

«Σίγουρα θα είναι δυνατόν να αρθεί για την Ευρώπη η ταξιδιωτική προειδοποίηση νωρίτερα απ’ ό,τι για άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς -υπό τον όρο ότι η τρέχουσα θετική τάση θα διατηρηθεί σε πολλές χώρες», σημειώνει. 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:15

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Τα σημεία για δωρεάν rapid test την Πέμπτη
16:44
Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί ως «μήνας Αλτσχάιμερ» για τη διαφώτιση του κοινού
16:23
Δεν είναι εφικτή η επιστροφή στο 1960, σύμφωνα με τον Κ. Οζερσάι
16:16
Εμβολιασμοί 475 ατόμων 86 ετών και άνω και 569 επαγγελματιών υγείας ιδιωτικού τομέα με τρίτη δόση
15:54
Διαφωνία για την τριμερή συνάντηση της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, εκφράζει το ΕΛΑΜ
15:39
Πρόεδρος ΔΗΣΥ: "Δεν αποκλείω κανένα μονοπάτι που θα οδηγεί στην επανένωση"
15:28
Η Κύπρος στην 35η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής 2021
15:15
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, το συμπέρασμα οnline συνεδρίου
15:06
Τρία θετικά κρούσματα παιδιών από μονάδες δειγματοληψίας που επισκέφθηκαν σχολεία
14:59
Μόνη λύση η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Ιζέτ Ιζτζιάν
14:49
Ρωσία: Αγνοείται αεροσκάφος με 6 επιβαίνοντες - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ
14:39
ΥΠΟΙΚ: Ύψιστης σημασίας η αύξηση της αποδοτικότητας του Τμήματος Φορολογίας
14:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand