Δύσκολα επαναρχίζει η ποδοσφαιρική σεζόν μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό

Δύσκολα θα επαναρχίσει η ποδοσφαιρική σεζόν στην Κύπρο, μετά από τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τους ποδοσφαιρικούς φορείς της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επιδημιολόγοι που είχαν παραστεί στη σύσκεψη δεν έκαναν δεκτά αρκετά από τα σημεία που έχουν περιληφθεί στο Πρωτόκολλο Υγείας, που ετοίμασε η ΚΟΠ.
 
Επίσης, η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τα διατάγματα ούτως ώστε να καλυφθούν πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο, όπως το τι γίνεται αν εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε μια ομάδα. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ΚΟΠ δεν προσανατολίζεται στην επανέναρξη της ποδοσφαιρικής δράσης.
 
Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντόνας, κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός Υγείας και η επιδημιολογική ομάδα ανέλυσαν τις θέσεις τους επί του Πρωτοκόλλου και έδωσαν σχετικές απαντήσεις και διευκρινήσεις  στα ερωτήματα που τέθηκαν.
 
«Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα έθεσε τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία απορρέουν από τη στρατηγική και τη σταδιακή άρση των περιορισμών, όπως έχει θέσει επίσης τα υγειονομικά μέτρα και τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα μπορούν να επαναρχίσουν τα αθλητικά πρωταθλήματα», είπε.
 
Πρόσθεσε ο κ. Σεντόνας πως έγινε σαφές ότι δεν θα επιτραπεί να γίνουν παρεκκλίσεις ούτε στα χρονοδιαγράμματα, ούτε στις ημερομηνίες όπως έχουν τεθεί, ούτε βεβαίως και στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 
«Εναπόκειται πλέον στην ΚΟΠ και στο ΔΣ να αποφασίσουν κατά πόσον θα επαναρχίσει και θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας υπόψη τα χρονοδιαγράμματα και τα πρωτόκολλα που η Κυβέρνηση έχει καθορίσει», κατέληξε.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι διαφορές και οι διαφωνίες του Υπουργείου Υγείας και της επιδημιολογικής ομάδας με το Πρωτόκολλο της ΚΟΠ υπάρχουν σε διάφορα σημεία, όμως το κυριότερο αφορά τη διαχείριση ενδεχόμενης ύπαρξης θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε κάποια ομάδα.
 
Το Πρωτόκολλο της ΚΟΠ, σε μια τέτοια περίπτωση, προβλέπει ότι ο ποδοσφαιριστής ή ο παράγοντας της ομάδας θα πρέπει να απομονωθεί, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να εξεταστούν για κορωνοϊό. Αν τα τεστ βγουν αρνητικά τότε συνεχίζονται κανονικά οι αγώνες και η ομάδα αγωνίζεται κανονικά για το υπόλοιπο της σεζόν.
 
Σε αυτή την προσέγγιση, το Υπουργείο Υγείας και η επιδημιολογική ομάδα είναι αρνητικοί. Σύμφωνα με το Υπουργείο και τα διατάγματα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα όλη η ομάδα και οι επαφές που είχε το άτομο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό. Με αυτά όμως τα δεδομένα, οι αγώνες της ομάδας δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν κανονικά και συνεπώς ούτε η ροή του πρωταθλήματος.
 
Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τα Διατάγματα της ώστε να μπορέσει να καλυφθεί σε αυτά οι συγκεκριμένες πρόνοιες του Πρωτοκόλλου της ΚΟΠ.
 
Πέραν όμως από το θέμα αυτό της ενδεχόμενης διαχείρισης ενός ενδεχόμενου κρούσματος κορωνοϊού σε κάποια ομάδα, υπήρξαν και άλλες διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στο Πρωτόκολλο της ΚΟΠ και της Κυβέρνησης.
 
Αυτές αφορούσαν το θέμα της χρήσης των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων, ενώ η επιδημιολογική ομάδα εξήγησε στους ανθρώπους της ΚΟΠ και των υπόλοιπων παραγόντων του ποδοσφαίρου και ζητήματα που άπτονται στην στενή επαφή των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο, τα σταγονίδια που εκπέμπονται λόγω της υψηλής έντασης της αθλητικής δραστηριότητας.
 
Οι επιστήμονες του Υπουργείου αναφέρθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις στο ζήτημα των τάκλιν, των εναγκαλισμών, των πανηγυρισμών καθώς και όλων των φυσικών επαφών μέσα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, η ηγεσία της ΚΟΠ με τους Προέδρους των έξι ομάδων του Α΄ γκρουπ του πρωταθλήματος, προχώρησαν σε άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα, με το κλίμα να γέρνει προς τη διακοπή της σεζόν.
 
Την τελική απόφαση πάντως θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, το οποίο θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου αύριο

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:15

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Μοιρασιά στο ΓΣΠ (βίντεο)
18:26
Αχυρώνας - Ολυμπιάς 0-1, Ομόνοια Αραδίππου - Ξυλοτύμπου 1-2, Ομόνοια 29Μ - Καρμιώτισσα 1-1
18:22
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές -Έκλεισαν οι κάλπες
18:00
Μπουρκίνα Φάσο: Νέες ταραχές – Διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτήριο του κυβερνώντος κόμματος
17:21
Διακοπή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές λόγω των σφοδρών ανέμων
17:05
Διαφωνούμε με τις αυξήσεις στο λιμάνι Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών
16:40
Απάτη με τεστ κορoνοϊού και πάσο εμβολιασμένου στην Ιταλία
16:12
Πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας οι αυξήσεις που επέβαλαν οι τράπεζες, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
15:40
Στα €642,4 εκ., αυξημένες κατά €25,6 εκ. οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος για το 2020 σε σχέση με 2019
15:18
Διάταγμα τετραήμερης κράτησης εναντίον 28χρονου για απόσπαση 39.700 ευρώ
15:00
Καμερούν: Μεγάλη πυρκαγιά σε κλαμπ-Πληροφορίες για 16 νεκρούς
14:42
«Πόλεμος» ανακοινώσεων Δύσης-Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα
14:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand