Ακόμη ένας θάνατος και 2 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορoνοϊού

Έναν ακόμη θάνατο και δύο νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο, από σύνολο 1.946 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη. Η ασθενής που έχασε τη μάχη για τη ζωή, νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Πρόκειται για γυναίκα 85 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ο θάνατος της οποίας οφείλεται στον COVID-19.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 24, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 έγιναν 17, έντεκα άντρες και έξι γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 71,4 έτη.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών περιστατικών ανήλθε στα 905.

Συγκεκριμένα, από σύνολο 155 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, εντοπίστηκε ένα κρούσμα.

Από σύνολο 234 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα.

Από σύνολο 383 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, προέκυψε ένα κρούσμα.

Από 85 διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, δεν βρέθηκε κρούσμα.

Από 546 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Από 543 εργαστηριακές εξετάσεις σε επαναπατρισθέντες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

«Τα στοιχεία των τελευταίων 24 ωρών μας ικανοποιούν» ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι τα στοιχεία ενισχύουν την εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. «Βρισκόμαστε στο μέσο της δεύτερης βδομάδας από τότε που άρχισε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τα δεδομένα που έχουμε ενώπιών μας αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά του πληθυσμού» είπε.
Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4,375 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 295.000. Ταυτόχρονα, όμως 1,622 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως, συνέχισε.

Επεσήμανε ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε αύξηση των θετικών κρουσμάτων στη Γερμανία, μία από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν σε σταδιακή άρση μέτρων, ενώ ειδικά χθες ανακοινώθηκε τριπλασιασμός των κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Ο κ. Λοΐζου είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3.00 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα, με τους ασθενείς να είναι σε καλή γενική κατάσταση. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, στη ΜΕΘ Λευκωσίας, συνέχισε, ενώ είπε ότι η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, είπε ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Ο αριθμός των νοσηλευμένων περιστατικών τα οποία μόλις ανακοινώσαμε είναι με διαφορά ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων 50 ημερών. Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με τις ελάχιστες έως μηδενικές εισαγωγές, επιβεβαιώνει πλήρως τη θετική εικόνα που παρουσιάζουμε τις τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Λοΐζου.

Είπε ακόμη ότι φαίνεται πως διαπιστώνονται θετικές εξελίξεις παγκόσμια όσον αφορά την υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύσεις για πιθανά ηπιότερη μορφή της νόσου σε κάποιες χώρες. Παρόλα αυτά, μεγάλος αριθμός ασθενών εξακολουθούν να νοσηλεύονται παγκόσμια στις ΜΕΘ σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, συμπλήρωσε.

Όπως είπε, στη ΜΕΘ Λευκωσίας, σημειώθηκε αυτές τις μέρες επιτυχής εφαρμογή σε νεαρή ασθενή με πολύ βαριά πνευμονία από τη νόσο COVID-19 της μεθόδου ECMO. Η συσκευή αυτή, εξήγησε, είναι μια συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας η οποία χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένα κέντα παγκόσμια.

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η μέθοδος αυτή, για την οποία έχει γίνει αναφορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο.

«Είναι μια συσκευή η οποία σε ασθενείς με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, υποκαθιστά τη λειτουργία του πνεύμονα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανανήψει. Η ασθενής, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη, εντούτοις βρίσκεται πια σε διαδικασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα. Ευχόμαστε να συνεχίσει να βελτιώνεται», πρόσθεσε.
Ευχαρίστησε ξανά το προσωπικό των ΜΕΘ για τον τιτάνιο, όπως είπε, αγώνα που δίνει, ενώ υπενθύμισε το παράδειγμα της Γερμανίας, λέγοντας πως δεν εφησυχάζουμε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι στη μια εβδομάδα που τρέχει το πρόγραμμα των 20.000 ελέγχων των εργαζομένων σε λιανικό εμπόριο και εργοτάξια, έχουν γίνει συνολικά 3.500 διαγνώσεις, για να προσθέσει ότι ο αριθμός είναι χαμηλός σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.

Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, απευθύνθηκε στις επαγγελματικές οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΟΒΕΚ, ώστε να παροτρύνουν τα μέλη τους να εξεταστούν. «Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους παρέχει το Υπουργείο Υγείας για αυτή τη δωρεάν εξέταση», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι στατιστικά, στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας έχουν εισαχθεί συνολικά 20 άτομα και παραμένουν νοσηλευόμενα τρία άτομα. Το ποσοστό της θνητότητας στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας είναι 40% «το οποίο είναι πάρα πολύ καλό συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι και οι υπόλοιποι ασθενεί θα γίνουν καλά, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποιοι είναι σε ιδιαίτερα βαριά κατάσταση. «Είναι ασθενείς που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικά διάστημα στις ΜΕΘ, ευελπιστούμε όμως για το καλύτερο» συμπλήρωσε.

Ανέφερε τέλος ότι στις ΜΕΘ των ΓΝ Λευκωσίας και Λεμεσού η δουλειά που έχει γίνει είναι πάρα πολύ καλή και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά το σύνολο του προσωπικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.