Με 45 μέρες φυλακή θα πληρώσει την επιθυμία του αν δει την ... φιλενάδα του

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή άμεσης φυλάκισης 45 ημερών, σε άνδρα ηλικίας 35 ετών από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, ύστερα από ακροαματική διαδικασία, για υπόθεση που αφορά την απαγόρευση μετακίνησης προσώπων κατά παράβαση των διαταγμάτων που αφορούν τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο που εκδόθηκε για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του  κορωνοϊού.
 
Συγκεκριμένα ο 35χρονος, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της 25ης Μαρτίου 2020, καταγγέλθηκε από την Αστυνομία στην Δερύνεια, ότι παραβίασε το διάταγμα απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων το οποίο ίσχυε από τις 2100 το βράδυ μέχρι τις 0600 το πρωί. Ο 35χρονος έδωσε ως δικαιολογία στην Αστυνομία ότι «παραβίασε το συγκεκριμένο διάταγμα γιατί αποφάσισε να επισκεφθεί την φιλενάδα του».
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου η κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος και άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επέβαλε την έκδοση διαταγμάτων και κανονισμών από τον Υπουργό Υγείας και τη λήψη αυστηρών μέτρων, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
 
Προστίθεται ότι ήταν καθημερινές οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας, την διυπουργική Επιτροπή που ορίστηκε για χειρισμό της κατάστασης, των εμπειρογνωμόνων και της Αστυνομίας καθώς και οι προτροπές και εκκλήσεις τους για συμμόρφωση με τα Διατάγματα και τη σημασία που έχει η συμμόρφωση του κόσμου προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός περιορισμού του κορωνοϊού.
 
Το Δικαστήριο ανέφερε επίσης ότι μέσα από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών, αυτών δηλαδή που επιλέγουν το δρόμο της νομιμότητας και της συμμόρφωσης με τα διατάγματα.
 
Ωστόσο την ίδια ώρα "κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου ή και των συμπολιτών τους, αγνοούν τα διατάγματα και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους σαν να μη συμβαίνει τίποτε".
 
Τέτοιες συμπεριφορές, προστίθεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου «είναι βεβαίως απαράδεκτες και μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του κατηγορουμένου που απλά το βράδυ αποφάσισε να πάει να δει την φιλενάδα του».
 
Ταυτόχρονα σημειώνει πως «όλα τα αδικήματα που παραβιάζουν νόμους που αφορούν τη δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρά, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, υπό τις δοσμένες συνθήκες και περιστάσεις, καθίστανται ιδιαιτέρως σοβαρά».
 
Προστίθεται επίσης ότι «σε τέτοιες συμπεριφορές, για ευνόητους λόγους και προκειμένου τα Δικαστήρια να επιτελέσουν το σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνία αλλά και για να σταλούν τα σωστά μηνύματα, η απάντηση των Δικαστηρίων επιβάλλεται να είναι άμεση, δυνατή και κρυστάλλινη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών».
 
Για μετριασμό της ποινής του κατηγορουμένου το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν το λευκό ποινικό του μητρώο, τις προσωπικές του περιστάσεις και όσα τέθηκαν από τον συνήγορο υπεράσπισης του.
 
Στην απόφαση του ο Δικαστής αφού ανέφερε ότι «η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι αυτή της φυλάκισης», επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 45 ημερών η οποία ξεκινά από σήμερα.

 

Πηγή ΚΥΠΕ
 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:17

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Ξυλοκόπησαν 43χρονο για οικονομικές διαφορές στην Πάφο. Εντάλματα σύλληψης εναντίον τριών προσώπων
09:25
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο πόλεμος απειλεί τη διατροφική ασφάλεια στις φτωχότερες χώρες
09:09
Σπάνια κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίστηκαν στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη
08:48
Ουκρανοί βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα - Ένας άμαχος νεκρός
08:47
ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν μπορεί να παραβιάζει συμβάσεις, εργασιακούς θεσμούς, και να αγνοεί το Υπ. Εργασίας
08:28
Άρχισαν οι συλλήψεις για τα επεισόδια στο προεδρικό. Ταυτοποιούνται μέσω βίντεο οι εμπλεκόμενοι στα έκτροπα (ΒΙΝΤΕΟ)
07:54
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand