Επέκταση χορήγησης του remdesivir συνιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συνέστησε την επέκταση της παρηγορητικής χρήσης του υπό διερεύνηση φαρμάκου remdesivir, έτσι ώστε να μπορούν να θεραπευθούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή ασθένεια COVID-19.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εκτός από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη, οι συστάσεις παρηγορητικής χρήσης καλύπτουν πλέον τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, μη επεμβατική αναπνευστική υποστήριξη, συσκευές οξυγόνου υψηλής ροής ή ECMO (εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης).

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις βασίζονται σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη NIAID-ACTT, τα οποία υποδηλώνουν ευεργετική επίδραση του φαρμάκου remdesivir στη θεραπεία σοβαρά νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Ο EΜΑ αξιολογεί, επί του παρόντος, τα δεδομένα αυτά στο πλαίσιο της συνεχόμενης αξιολόγησης του φαρμάκου remdesivir, προστίθεται.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι έχει εισαχθεί η θεραπεία διάρκειας 5 ημερών παράλληλα με τη μεγαλύτερη διάρκεια των 10 ημερών, βάσει προκαταρκτικών αποτελεσμάτων άλλης μελέτης (GS-US-540-5773) που υποδηλώνει ότι για ασθενείς που δεν απαιτούν μηχανική υποστήριξη ή ECMO, η πορεία θεραπείας μπορεί να μειωθεί από 10 σε 5 ημέρες χωρίς απώλεια αποτελεσματικότητας.
 
Οι ασθενείς που λαμβάνουν 5ήμερη θεραπεία, αλλά δεν παρουσιάζουν κλινική βελτίωση θα είναι επιλέξιμοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν το φάρμακο remdesivir για επιπλέον 5 ημέρες, προστίθεται, ενώ αναφέρεται ότι η επιλογή για τη μείωση της διάρκειας της θεραπείας θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ασθενείς να λάβουν το φάρμακο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

«Αν και το φάρμακο remdesivir δεν έχει ακόμη εγκριθεί για κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτές οι συστάσεις για παρηγορητική χρήση θα βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς με σοβαρή ασθένεια COVID-19 να αποκτήσουν πρόσβαση στο φάρμακο remdesivir» λέει ο ΕΜΑ, ο οποίος θα συνεχίσει να αξιολογεί δεδομένα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του φαρμάκου αυτού. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο ΕΜΑ θα προβεί σε σύσταση σχετικά με το εάν το φάρμακο remdesivir θα πρέπει να λάβει άδεια κυκλοφορίας ή όχι, αναφέρεται.
 
Το Remdesivir είναι ένα αντιϊκό φάρμακο, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση, για τη θεραπεία του COVID-19.
 

 

Πηγή  ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:17

Τελευταιες Ειδησεις

30 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 30 Μαΐου
22:00
Κλειστοί δρόμοι στην επαρχία Λάρνακας λόγω κατολισθήσεων
21:45
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διασφάλιση της αξιοπιστίας της Κύπρου τόνισε ο Πρόεδρος
21:33
Έντεκα χρυσά μετάλλια για την Κύπρο στους ΑΜΚΕ
21:12
Άρχισε η διερεύνηση καταγγελιών για στημένα και ΚΟΠ - Διορίστηκαν ερευνώντες λειτουργοί (Βίντεο)
20:43
Χρυσοί Κάλια, Νικόλας και Αγάθη στην κολύμβηση και Αιμιλία Κολοκοτρώνη στη σφύρα
20:10
Τζουντόκα από χρυσάφι
20:05
ΟΗΕ: Σχεδόν 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
19:22
Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο
18:54
Με 9 χρυσά μετάλλια μέχρι στιγμής η Κύπρος στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης
17:50
Έρευνα σε βάρος έξι αντιπολιτευτικών τηλεοπτικών δικτύων στην Τουρκία
17:39
Aυστηρότερα μέτρα θα λάβει η Μόσχα ως απάντηση στην επίθεση με drones
17:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand