Προβληματισμοί και ανησυχίες από Φόρουμ προσωπικών ιατρών ΓεΣΥ

Προβληματισμούς και ανησυχίες εκφράζει το Φόρουμ προσωπικών ιατρών ΓεΣΥ σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ.

Το Φόρουμ που αποτελεί μια πρωτοβουλία Προσωπικών Ιατρών (ΠΙ) του ΓεΣΥ από διάφορες ειδικότητες και επιστημονικές εταιρείες διατυπώνει δέκα σημεία ανησυχιών και  υποστηρίζει πως είναι τουλάχιστον άστοχο από πλευράς Υπουργού "να δηλώνει ότι θα γίνουν αποκοπές στις απολαβές των προσωπικών ιατρών με ανεπαρκή τεκμηρίωση των λόγων και να πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ τις εν λόγω προθέσεις του ΟΑΥ χωρίς καμία επιστημονική στήριξή τους".

"Αυτό δείχνει άγνοια και έλλειψη ορθής ενημέρωσης για την πραγματικότητα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες ακόμη  και υπανάπτυκτες χώρες οι ΠΙ ενισχύονται και υποστηρίζονται  με κάθε τρόπο   ενώ την  ίδια ώρα  στην πατρίδα μας προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε τον πολύτιμο αυτό θεσμό που αναντίρρητα  αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα της επιτυχίας του  ΓΕΣΥ", αναφέρεται.

Το Φόρουμ αναφέρει επίσης πως κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον κορωνοϊό οι ΠΙ όχι μόνο δεν σταμάτησαν να δουλεύουν αλλά η δουλειά τους υπερδιπλασιάστηκε, λόγω των συνθηκών.

"Σε αρκετές περιπτώσεις κληθήκαμε να πραγματοποιήσουμε κατ’ οίκον επισκέψεις όπως και εξέταση έκτακτων περιστατικών που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από κανένα τμήμα πρώτων βοηθειών Πάνω στα προβλήματά τους προστέθηκαν και προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, τραυματικών εμπειριών από την ασθένεια των ιδίων ή κοντινών τους προσώπων  που ζούσαν σε περιβάλλον απομόνωσης. Η εργασία μας λοιπόν επεκτάθηκε και σε αυτό τον τομέα και αυξήθηκε συνολικά ο χρόνος ενασχόλησης μας με τους ασθενείς αλλά με άλλο τρόπο. Μέλη μας κόλλησαν τον κορωνοϊό και κινδύνευσε η ζωή τους αλλά και αρκετοί επιτάχτηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού", αναφέρεται.

Αναφέρεται πως στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες με το ίδιο σύστημα καταγράφονται οι  χαμηλότερες απολαβές και υποστηρίζεται πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι στην Κύπρο στο κατά κεφαλή εισόδημα  των Προσωπικών Ιατρών συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη γραμματειακής , νοσηλευτικής υποστήριξης αλλά και υποδομών (πχ ιατρεία, χώροι αναμονής κλπ ) , όπως και μηχανημάτων ( πχ καρδιογράφος , σπιρόμετρο κλπ ).

"Καλούμε τον Υπουργό Υγείας σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς και άλλα επιστημονικά σώματα ( ΟΑΥ, ΠΙΣ, ΟΣΑΚ) να θεσπίσουμε άμεσα δείκτες ποιότητας , κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες , κριτήρια παραπομπής, αξιολόγηση υπηρεσιών από τους ασθενείς μας αλλά και άλλα επιστημονικά αποδεδειγμένα μέτρα συνεχούς αναβάθμισης της ποιότητας", αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:18

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και αναμένει αποτελέσματα από ΕΠΑ
13:47
Ελληνική Τράπεζα: Λυπηρή και απογοητευτική η απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα
13:16
Λευκωσία: Καταγγελία-σοκ για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μαθήτριας σε ώρα λειτουργίας του σχολείου (ΒΙΝΤΕΟ)
13:11
Σε έλλειψη «ενότητας» στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται ο Ζελένσκι στο Νταβός
12:39
Υπό εξέταση η αναστολή της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
12:32
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand