Ειδικές οδηγίες για την οργάνωση χώρων εστίασης εξέδωσε σήμερα το Υπ. Υγείας

Ειδικές οδηγίες για την οργάνωση των χώρων εστίασης εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να παρέχουν γραπτή καθοδήγηση στο προσωπικό, σχετικά με την αναφορά πιθανόν συμπτωμάτων του του COVID-19 και τον αποκλεισμό των εν λόγω ατόμων από την εργασία, ενώ πρέπει να προβαίνουν στη θερμομέτρηση προσωπικού υποχρεωτικά και του κοινού προαιρετικά.

Επίσης, πρέπει να τοποθετήσουν ανακοινώσεις στα σημεία εισόδου, με τις οποίες θα ενημερώνουν  τους πελάτες για τα απλά μέτρα προστασίας, δηλαδή αποστασιοποίηση 2 μέτρα και  ατομική υγιεινή, όπως καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα.

Όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο, σημειώνοντάς πως η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρουμένων των εργαζομένων, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους θα είναι ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα.
 
Εξάλλου, αναφέρει πως ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι 10, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται σε ευκρινή θέση στις εισόδους και εξόδους όλων των υποστατικών φιάλη αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
 
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το κοινό θα πρέπει να περιορίσουν στο βαθμό που είναι δυνατό τη συνομιλία με πελάτες, ενώ επιβάλλεται η χρήση μάσκας και γαντιών από όλο το προσωπικό.
 
Συστήνει ακόμα όπου είναι εφικτό η χρήση μενού/καταλόγου τιμών μιας χρήσης ή αναρτημένος σε περίοπτα σημεία εντός και εκτός του υποστατικού ή διαθέσιμος ηλεκτρονικά.
Ο κατάλογος θα πρέπει να  απολυμαίνεται  σχολαστικά μετά από κάθε χρήση (πχ πλαστικοποιημένος, αδιάβροχος)
 
Επιπλέον, συστήνει όπως αποφεύγεται η χρήση τραπεζομάντηλων πολλαπλής χρήσης και μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται.
 
Το Υπουργείο Υγείας συστήνει μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.
 
Σε σχέση με τη χρήση κλιματιστικών επιτρέπεται, νοουμένου ότι διασφαλίζεται η εισαγωγή φρέσκου αέρα, είτε με τη χρήση μηχανικών συστημάτων η με φυσικό τακτικό αερισμό του χώρου.
 
«Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ που είναι μέρος της υπηρεσίας ενός κέντρου αναψυχής και εστίασης (σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους)  μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους», σημειώνει.
 
Στο μεταξύ, πρέπει να γίνεται εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων) και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
 
 Τέλος, όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:18

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Επιχείρηση διάσωσης διενεργήθηκε το απόγευμα στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές, στην Αγία Νάπα
19:41
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα ενόψει της αυριανής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ
19:36
Επίδειξη δύναμης και κλάσης απ’ τον Τσιτσιπά
19:34
Τραγωδία με 31 νεκρούς στη Νιγηρία: Ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων
19:09
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την ακρίβεια
18:46
Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Μακρόν και Σόλτς
17:43
Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο εκφράζει το ΥΠΕΞ
17:09
Πούτιν σε Μακρόν και Σόλτς: Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
16:27
Τρόπους ώστε να επαναρχίσει η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν οι G7
15:57
Η ΥΚΑΝ εντόπισε 6.5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο που αφίχθηκε με πλοίο από την Ελλάδα (ηχητικό)
15:17
Διάσωση ποδηλάτη που έπεσε σε χαράδρα στον Μαχαιρά
15:10
Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand