ΥΠΟΙΚ: Ανάκαμψη οικονομίας 4ο τρίμηνο, κορύφωση το 2021

Την επιστροφή της ανάκαμψης της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2020 και κορύφωσή της ανάπτυξης το επόμενο έτος, στοχεύει ο οδικός χάρτης της σταδιακής επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως η δεύτερη φάση θεωρείται πιο επικίνδυνη και θα χρειαστεί περισσότερη επιφυλακή, προκειμένου «να μην γίνουν βήματα πίσω».Ο κ. Πετρίδης μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω λεπτομέρειες έπειτα από το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη γιατί χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σύστημα υγείας δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε εισοδήματα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ στην εναρκτήρια δήλωσή του και τόνισε: «Αν συμμορφωθούμε σε αυτή τη δεύτερη, πιο επικίνδυνη φάση, η οποία χρειάζεται μεγαλύτερη πειθαρχία, χρειάζεται ενδεχομένως να είμαστε και σε περισσότερη επιφυλακή, τότε η οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να κορυφωθεί η ανάκαμψη το 2021».

Εξήγησε πως ο οδικός χάρτης της σταδιακής άρσης των περιορισμών «βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία έγινε κατόπιν και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από εκτενή και συνεχή αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων με συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες».
Ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιλογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στους οποίους βασίζεται η άρση των περιορισμών έχει λάβει υπόψη άλλους συγκεκριμένους δείκτες όπως η συνεισφορά στο ΑΕΠ, η συνεισφορά στην απασχόληση, η συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και τον κίνδυνο μετάδοσης, ενώ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα τηλεργασίας.

Εξήγησε πως ο χάρτης αυτός, που περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, είναι ενδεικτικός, καθώς εξαρτάται από την ορθή εφαρμογή των κανόνων.

«Θα εξαρτηθεί στο πόσο επιτυχημένα θα συμμορφωθούμε με τους κανόνες λειτουργίας και των επιχειρήσεων και της οικονομίας», τόνισε.
Αναφερόμενους στους τομείς οι οποίοι αρχίζουν να λειτουγούν, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον τομέα του λιανεμπορίου στην οικονομία, τονίζοντας  πως συνεισφέρει πέραν του €1 δις στην προστιθέμενη αξίας στην οικονομία, εργοδοτεί 38.000 άτομα ή 9,4% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει περίπου 12% στα κρατικά έσοδα.

Τόνισε ωστόσο πως δεν αναμένεται να αρχίσει η συνολική λειτουργία του τομέα, η οποία θα είναι σταδιακή με την εργοδότηση να είναι πιο περιορισμένη τις πρώτες μέρες. Αλλά αν όλα πάνε καλά είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία, συμπλήρωσε.

Για τον τομέα των κατασκευών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός προσφέρει 5% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, με την εργοδότηση να ξεπερνά τις 30.000 άτομα ή 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει πέραν του16% στα κρατικά έσοδα.

«Η επιτυχία θα κριθεί από όλους και από τους εργαζόμενους και από τις επιχειρήσεις και κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφάλειας, ούτως ώστε με την ίδια πειθαρχία υπευθυνότητα με την οποία αρχίσαμε και ην οποία μας έφερε σε ένα σημείο αισιοδοξία και στο σημείο ότι μπαίνουμε στη δεύτερη φάση από τη Δευτέρα να μπορέσουμε να διανύσουμε όλο το δρόμο γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

09 Μαρτίου
Στην Λευκωσία για επαφές με τον Νίκος Χριστοδουλίδη ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι Ντι Μάιο.
05:56
Ανοίγει, στις 8 το πρωί, η Πύλη Εμβολιασμού για  άτομα 67 ετών και άνω.
05:51
08 Μαρτίου
Στους ίδιους τους Κυπρίους η ευθύνη για εξεύρεση λύσης, επαναλαμβάνει ο Μπορέλ
21:35
352 νέα κρούσματα κανένας θάνατος
20:33
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.
19:54
Eπιμένει στα δύο κράτη ο Τάταρ
19:27
Nίκος Αναστασιάδης: Ρητές οδηγίες για ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης
19:00
Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τοποθετήθηκε ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν
18:06
Σημεία rapid test Τρίτη 9 Μαρτίου
17:43
Ελλάδα : 1.165 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
17:40
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand