Επτά τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά από 2,454 διαγνώσεις

Στα επτά ανήλθαν σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 2,454 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρχές.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:

Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί 306 εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς θετικά αποτελέσματα,

Από σύνολο 195 εργαστηριακών εξετάσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα,

Από σύνολο 237 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν εντοπίστηκε κανένα αποτέλεσμα,

Από σύνολο 470 δειγμάτων που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκε 1 κρούσμα,

Από σύνολο 780 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 περιστατικό,

Από σύνολο 96 εργαστηριακών διαγνώσεων από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα, και

Από σύνολο 370 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 17,907 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 850 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

«Οι αριθμοί που ανακοινώσαμε σήμερα συντηρούν τη θετική επιδημιολογική εικόνα, που μας επέτρεψε να αρχίσουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στην καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «από τη Δευτέρα εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο, η οποία θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η περίοδος θα είναι πιο δύσκολη, υπό την έννοια ότι θα χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ Δρ Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 14 άτομα, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε ένα εξιτήριο. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα, πρόσθεσε.

«Ψες ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων. Οι αποφάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές σχεδόν από το σύνολο της κοινωνίας με ένα αίσθημα ανακούφισης ή/και χαράς. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να θυμίσουμε ότι ο δρόμος παραμένει μακρύς. Η χαρά μας για τη μερική άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδευτεί από την ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής», είπε.

Ανέφερε , επίσης, ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία, στις οποίες έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία, μάς θυμίζουν το μέγεθος του προβλήματος. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε έναν ιό απέναντι στον οποίο δεν υπάρχει γενική ανοσία και ο οποίος εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος έχει πολύ ψηλή μεταδοτικότητα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι «μας χωρίζουν λίγα 24ωρα από το επόμενο βήμα. Από αύριο αρχίζει το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς. Θυμίζω ότι τα μέτρα ισχύουν με την ίδια αυστηρότητα μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Ας κάνουμε υπομονή ακόμα τρεις μέρες».

Ερωτηθείς για την ασφάλεια των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, ενόψει της επιστροφής στην εργασία τους των ατόμων που τα φροντίζουν, ο κ. Λοΐζου είπε ότι «από όσο αντιλαμβάνομαι δεν υπάρχει ειδική σύσταση από την επιστημονική επιτροπή για αυτό το θέμα», καλώντας ταυτόχρονα τα άτομα που φροντίζουν ευπαθή άτομα να τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.

Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι οι υπάλληλοι των καταστημάτων που θα επαναλειτουργήσουν θα πρέπει δια νόμου να φορούν μάσκα. Οι πελάτες, όπως ανέφερε, ενδείκνυται να φορούν μάσκα, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό. Είπε ότι η προσωπική του άποψη είναι όπως όλοι φορούν μάσκα.

Εν τω μεταξύ, αύριο και το Σαββατοκύριακο δεν θα πραγματοποιηθούν διασκέψεις Τύπου, αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα νέα κρούσματα θα ανακοινωθούν μέσω δελτίου Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.