Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για πλήγμα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε σήμερα τις χώρες να σέβονται το κράτος δικαίου παρά την επιδημία του κορονοϊού, περιορίζοντας τον χρόνο ισχύος των έκτακτων μέτρων προεκειμένου να αποφευχθεί μια “ καταστροφή” στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

“ Το να πληγούν δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, ενδέχεται να προκαλέσει ανυπολόγιστες βλάβες στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 και τις επιβλαβείς, δευτερογενείς κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της”, προειδοποίησε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα διότι τα μέτρα και οι νόμοι που υιοθετήθηκαν σε κάποιες χώρες αναφέρονται σε “ παραβάσεις που δεν καθορίζονται με ακρίβεια, οι οποίες μερικές φορές επισείουν αυστηρές ποινές, προκαλώντας ανησυχία ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης και τη σύλληψη επικριτών και αντιφρονούντων”.

“ Με δεδομένη την έκτακτη φύση της κρίσης, είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες έχουν ανάγκη επιπλέον εξουσίες για να την αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, αν δεν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου, η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κινδυνεύει να μετατραπεί σε καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιβλαβείς επιπτώσεις της οποίας θα ξεπεράσουν χρονικά κατά πολύ την ίδια την πανδημία”, πρόσθεσε η Μπατσελέτ.

“ Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις έκτακτες εξουσίες ως όπλο για να φιμώσουν την αντιπολίτευση, να ελέγξουν τους πολίτες ή ακόμη για να παραμείνουν στην εξουσία”, τόνισε.

Η Ύπατη Αρμοστής υπογράμμισε ότι τα έκτακτα μέτρα ή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβάλλονται θα πρέπει να είναι “ τα προσήκοντα, να μην κάνουν διακρίσεις και να διαρκούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα”, αλλά και να “ υπόκεινται στους κατάλληλους ελέγχους από το κοινοβούλιο, τη δικαστική εξουσία και την κοινή γνώμη”.

Εξάλλου επεσήμανε ότι έχει λάβει “ κάποιες πληροφορίες” από διάφορες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν υπερβολική χρήση βίας, συχνά θανάσιμης, για να αναγκάσουν τους πολίτες να τηρήσουν την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

“ Οι παραβιάσεις αυτές συχνά διαπράττονται από ανθρώπους που ανήκουν στα πιο φτωχά και ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού”, διευκρινίζει η Μπατσελέτ.

“ Προφανώς είναι απαράδεκτο και παράνομο να πυροβολεί κανείς εναντίον κάποιου που παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας αναζητώντας απελπισμένα τροφή, να τον θέτει υπό κράτηση ή να τον κακοποιεί”, δήλωσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

 

 

 

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:32

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.