Τοποθέτηση των DBRS και S&P για το αξιόχρεο της Ελλάδας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλό), ενώ αναθεώρησε σε σταθερή από θετική την προοπτική του, λόγω του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.



Η επιβεβαίωση του αξιόχρεου αντανακλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή δέσμευση και δυναμική στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο DBRS σημειώνει ότι ο COVID-19 οδήγησε σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και πιθανή ύφεση, με τον χρόνο της ανάκαμψης να είναι αβέβαιος.

"Αντιδρώντας στην κρίση, η κυβέρνηση έδωσε μία γρήγορη απάντηση και απέτρεψε μία οξεία κρίση υγείας έως τώρα", αναφέρει ο DBRS, προσθέτοντας: "Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν την οξύτητα του οικονομικού αντίκτυπου, αλλά, παρά ταύτα, η οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί πολύ φέτος", λόγω της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί.

Ο οίκος προβλέπει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα επιδεινωθούν και ότι η διάρκεια της επιδείνωσης είναι πολύ αβέβαιη.

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα `BB-` και αναθεώρησε την προοπτική του (outlook) σε σταθερή από θετική, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορωνοϊού.

"Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για το αξιόχρεό της που προκύπτουν από τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο του COVID-19", αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επιτύχει γρήγορα τη σταθεροποίηση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων από την έξαρση της COVID-19, αλλά προσθέτει ότι αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, πριν ανακάμψει το 2021.

"Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας και της από αυτή προκύπτουσας οικονομικής κρίσης και του πλήρους αντίκτυπού τους στην οικονομία, αναθεωρούμε την προοπτική του αξιόχρεου της Ελλάδας σε σταθερή από θετική", σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: "Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια εν όψει των οικονομικών και δημοσιονομικών συνεπειών της κρίσης της COVID-19 που υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας στο τρέχον επίπεδο".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:36

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.