Ραπτομηχανές στο Teatro Colon για την παραγωγή μασκών

Αξιοθέατο του Μπουένος Άιρες και μία από τις σπουδαίες όπερες του κόσμου, το Teatro Colon προσάρμοσε τα τεράστια υπόγεια εργαστήρια του για να κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες προσώπου, με παραγωγή 1.500 την εβδομάδα, για να βοηθήσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας της Αργεντινής στον αγώνα τους ενάντια στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.



"Αυτό είναι ένα εργοστάσιο ονείρων", δήλωσε ο θεατρικός σκηνοθέτης Ενρίκε Μπορτολίνι. "Το Colon έχει αυτό το πλεονέκτημα ότι όλα όσα βλέπετε στη σκηνή, όταν ανοίγει η αυλαία, είναι φτιαγμένα ακριβώς εδώ".

Περισσότεροι από 50 εθελοντές, που υπό κανονικές συνθήκες εργάζονται για τη δημιουργία σκηνικών, για ράψιμο φούστας μπαλέτου και για χειρισμό ειδικών εφέ, κόβουν και ράβουν υφάσματα για να φτιάξουν μάσκες προσώπου, με σφραγίδα το λογότυπο του θεάτρου.

"Νιώθω την ίδια χαρά που έχω όταν φτιάχνω κοστούμια. Για μένα, είναι η ίδια υπερηφάνεια και το κάνω με την ίδια χαρά", είπε η Στέλα Μαρί Λόπες, η επικεφαλής μοδίστρα του Colon.

Καναδάς

Η καναδική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που εισήχθησαν από την Κίνα δεν πληρούν τις καναδικές προδιαγραφές και δεν μπορούν να διανεμηθούν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν κινητοποιηθεί στην μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Η δημόσια υπηρεσία υγείας του Καναδά "εντόπισε περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που δεν πληρούν τις προδιαγραφές" της Κυβέρνησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα.

Αυτές οι μάσκες "δεν διανεμήθηκαν στις επαρχίες και στις περιοχές" που εμπλέκονται στην μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ανέφερε.

"Θα αξιολογηθούν για να προσδιοριστεί η πιθανή χρήση τους σε άλλους τομείς" εκτός από εκείνον της υγείας, πρόσθεσε.

Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM), στην οποία έχει δοθεί προεδρική εντολή να κατασκευάζει τεχνητούς αναπνευστήρες στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε από την πλευρά της μια μερική μετατροπή του εργοστασίου της στην Οσάβα (Οντάριο) για την παραγωγή μασκών.

Σκοπεύει να κατασκευάζει "περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες το μήνα" για να "βοηθήσει τον Καναδά να ανταποκριθεί στην επείγουσα ανάγκη για μάσκες για επαγγελματίες υγείας και άλλους Καναδούς", ανέφερε η GM.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε 53 νέα κρούσματα κορωνοϊού και τον θάνατο ενός 48χρονου Ταϊλανδού, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του.

Από τα νέα κρούσματα, τα τρία συνδέονταν με προηγούμενα, για ένα δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια σχέση με άλλα γνωστά και 42 αφορούν οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται σε καραντίνα σε δομή μεταναστών στην νότια επαρχία Σόνγκχλα.

Επίσης επτά από τα νέα κρούσματα διαγνώσθηκαν στην νότια επαρχία Γιάλα, όπου οι αρχές έχουν αρχίσει εντατική εξέταση του πληθυσμού λόγω των υψηλών ποσοστών Covid-19 που παρατηρήθηκαν εκεί, δήλωσε ο Ταουισίν Ουισανουγιοτίν που είναι εκπρόσωπος του κυβερνητικού Κέντρου Διαχείρισης της Κρίσης με την Covid-19.

Κρουαζιερόπλοιο Costa Atlantica

Σχεδόν 60 νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν μεταξύ των μελών του πληρώματος του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Atlantica, που βρίσκεται σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Ναγκασάκι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης όλων των μελών του πληρώματος, με τα νέα αυτά κρούσματα ανέρχεται σε περίπου 150 ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο πλοίο, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο NHK, σημειώνοντας ότι πρόκειται δηλαδή για περίπου το ένα τέταρτο των 623 μελών του πληρώματος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Asahi διευκρίνισε ότι 57 μέλη του πληρώματος διαγνώσθηκαν τώρα θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Από αυτούς που έχουν προσβληθεί στο Costa Atlantica, μόνον ένα μέλος πληρώματος έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο, πρόσθεσε το NHK, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν στο πλοίο έχοντας εμφανίσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα της Covid-19.

Οι αρχές του Ναγκασάκι δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Κίνα

Μόλις 12 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 6 την προηγούμενη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Από αυτά, 11 ήταν εισαγόμενα κρούσματα, περιπτώσεις δηλαδή ταξιδιωτών που έφθασαν στην Κίνα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Χθες ο αριθμός αυτών ήταν δύο.

Η Επιτροπή επίσης ανέφερε 29 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του ιού σε μια ελαφρά μείωση από τις 34 που ανακοινώθηκαν την προηγουμένη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε 82.816. Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας Covid-19 παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.632.

Αϊτή

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 20.000 θανάτους στην Αϊτή, ανακοίνωσε η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης ζητώντας παράλληλα προσοχή όσον αφορά τις προβλέψεις καθώς τα περιοριστικά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν για την πλειοψηφία των φτωχών κατοίκων.

"Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, προβλέπουμε περίπου 2.000 θανάτους, αλλά παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης μπορούμε να πάρουμε αυτές τις προβλέψεις και να τις πολλαπλασιάσουμε επί πέντε, επί δέκα", ανακοίνωσε ο Αϊτινός επιδημιολόγος Πάτρικ Ντέλι.

"Και σε ένα καταστροφικό περιβάλλον, μπορεί να ξεπεράσουμε τους 20.000 θανάτους", πρόσθεσε κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση της Αϊτής.

Με πληθυσμό 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η Αϊτή είναι μόλις στην αρχή της επιδημίας Covid-19, με συνολικά 72 επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα και 5 καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη.

Η βιομηχανία υπεργολαβίας κλωστοϋφαντουργίας, η οποία απασχολεί περίπου 60.000 ανθρώπους στην Αϊτή, έλαβε άδεια να επαναλάβει μερικώς τις δραστηριότητές της τη Δευτέρα έπειτα από ένα μήνα παύσης εργασιών.

Μόνο το ένα τρίτο του προσωπικού επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στα εργοστάσια, αλλά παρά τον χαμηλό ημερομίσθιο (500 γκουρντ ή 4,90 δολάρια ΗΠΑ), η επιστροφή στη δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζομένους, επειδή δεν υπάρχει καμιά ασφάλιση ανεργίας στην Αϊτή.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι περισσότερο από το 40% των Αϊτινών χρήζει επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυστρία

Ο πραγματικός αριθμός "αναπαραγωγής" του κορωνοϊού στην Αυστρία έχει  σταθεροποιηθεί  σε ιδιαίτερα  χαμηλά επίπεδα,  μεταφέροντας ένα νέο ενθαρρυντικό μήνυμα ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, από την λήψη των μέτρων  και μετά,  όπως διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της η  Υπηρεσία Υγείας και  Διατροφικής Ασφάλειας στη Βιέννη.

Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας,  στις  12 Μαρτίου (ημέρα έναρξης της ισχύος των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού) ο πραγματικός αριθμός "αναπαραγωγής" υπολογιζόταν  μεταξύ 3,5 και 4, που σημαίνει ότι κατά εκείνη, την  εντονότερη, έως σήμερα, περίοδο διάδοσης του ιού, ένα μολυσμένο άτομο μόλυνε "στατιστικά"  πάνω από άλλα 3,5 άτομα.

Με την επιβολή μέτρων από την αυστριακή κυβέρνηση, ο αριθμός αυτός παρουσίαζε μία διαρκή μείωση, έτσι ώστε την 1η Απριλίου να περιοριστεί  στο 1,14 και την 5η Απριλίου   να είναι ήδη κάτω από το "ένα", αριθμός που από τους ειδικούς θεωρείται αναγκαίος  για το ξεπέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν δηλαδή  ένας μολυσμένος από τον ιό  "κολλάει" λιγότερο από ένα περαιτέρω άτομο.  

Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας, τονίζεται πως  το τελευταίο διάστημα της παρακολούθησης της εξέλιξης της "αναπαραγωγής", μεταξύ   9ης  και 21ης  Απριλίου, ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορούσε να μολύνει  μόλις  0,63 άτομα, δηλαδή ο ρυθμός ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων  μειωνόταν κατά 12,3%.

Τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας χθες το απόγευμα,  αναφέρουν πως ο συνολικός  αριθμός  των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αυστρία (με πληθυσμό 8.9 εκατομμύρια κατοίκους)  ανέρχεται σε 15.038,  αλλά ταυτόχρονα 11.872 είναι ο αριθμός  των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί έως τώρα.

Οι νοσούντες ανέρχονται σε 2.636 (κατά 4% λιγότεροι από προχθές) και από αυτούς οι 651  νοσηλεύονται σε νοσοκομείο,  530 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά  212.686 διαγνωστικά τεστ.  

Σλοβενία

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας στη Σλοβενία διαδήλωσαν κοντά στη Λιουμπλιάνα και σε άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη μέσων στον τομέα τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στο Ντομζάλε, σε απόσταση 10 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας της Σλοβενίας, κινητοποιήσεις, όμως, οργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές στη χώρα, όπου το προσωπικό βγήκε για 15 λεπτά στους δρόμους για να φωνάξει τις διεκδικήσεις του.

Ένας διαδηλωτής ανέγνωσε κείμενο της Ομοσπονδίας των οίκων ευγηρίας όπου αναφερόταν μεταξύ άλλων: "Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί τη στιγμή που οι αρχές, ευνοώντας την πανδημία, τείνουν να μετατρέψουν τους οίκους ευγηρίας σε φθηνά νοσοκομεία".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι οίκοι ευγηρίας στη Σλοβενία δεν είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Η χώρα έχει, προς το παρόν, καταφέρει να περιορίσει τη διασπορά της νόσου, όμως τα γηροκομεία έχουν πληγεί σφόδρα.

Τη 19η Απριλίου, οι 58 από τους 80 νεκρούς στη χώρα ήταν τρόφιμοι οίκων ευγηρίας.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας υποστηρίζει ότι αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν "πολιτικά" κίνητρα.

Αργεντινή

Οι κρατούμενοι σε μια φυλακή στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής έβαλαν φωτιά σε στρώματα και ανέβηκαν στη στέγη του σωφρονιστικού ιδρύματος για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν από τις σωφρονιστικές αρχές να αποφυλακίσει ορισμένους εξ αυτών λόγω των φόβων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Reuters μεταδίδει ότι είχαν συγκεντρωθεί καμιά δεκαριά άνθρωποι στη στέγη της φυλακής στη συνοικία Βίλα Ντεβότο. Η ομάδα κρατούσε πλακάτ, ενώ ορισμένοι είχαν επίσης αλυσίδες, μπαστούνια και άλλα όπλα.

"Αρνούμαστε να πεθάνουμε στη φυλακή", ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό που είχαν κρεμάσει. Ένα άλλο, που αναφερόταν ξεκάθαρα στην επιδημία του νέου κορωνοϊού, έγραφε η "COVID-19 είναι στο Ντεβότο. Γενοκτόνοι δικαστές, η σιωπή δεν είναι η γλώσσα μου".

Η Αργεντινή καταμετρά 3.435 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 167
θανάτους.

Περού

Ο υπουργός Εσωτερικών του Περού Κάρλος Μοράν υπέβαλε χθες Παρασκευή αιφνιδίως την παραίτησή του μεσούσης της κρίσης με την Covid-19 στη χώρα, μετά την κριτική που του ασκήθηκε για τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό.

Ο Μοράν, τα αίτια της παραίτησης του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί επισήμως, αντικαταστάθηκε από τον Γκαστόν Ροντρίγκες, έναν στρατηγό της αστυνομίας τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Τύπου της προεδρίας του Περού.

Αυτήν την εβδομάδα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τους συνολικά περίπου 140.000 αστυνομικούς στη χώρα, περίπου 1.300 έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και νοσηλεύονται.

Συνολικά το Περού είχε καταγράψει ως χθες Παρασκευή 21.648 κρούσματα κορωνοϊού και 634 θανάτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:36

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.