Scope: Η πτώση της λίρας δοκιμάζει τις αντοχές της Τουρκίας

Ο αδύναμος εξωτερικός τομέας της Τουρκίας, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι εγχώριες μακροοικονομικές ανισορροπίες θα δοκιμάσουν το 2020 την ανθεκτικότητα της χώρας κατά την κρίση του Covid-19, ειδικά εάν υποχωρήσει περαιτέρω η επάρκεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, προειδοποιεί η Scope Ratings.

Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης τονίζει ότι η Τουρκία (BB-/Negative) «αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις» υπό τις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες ύφεσης και ευμετάβλητων αγορών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία διέρχεται τη δεύτερη οικονομική ύφεσή από το 2018, με την τρέχουσα ύφεση «να είναι πολύ πιο σοβαρή» από την τελευταία.

«Τέτοιου είδους μακροοικονομικές ανισορροπίες και μακροχρόνια ερωτήματα σε σχέση με την ποιότητα της μακροοικονομικής διαχείρισης της Τουρκίας πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δεδομένης της εύθραυστης επενδυτικής εμπιστοσύνης» αυτή την στιγμή, υπογραμμίζει ο αναλυτής της Scope Ratings Dennis Shen.

"Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αντέξει μια εκτεταμένη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών της με τα τρέχοντα επίπεδα αποθεματικών της, χωρίς να ζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση", τονίζει ο κ. Shen.

Αναφέροντας ότι η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 28% έναντι του δολαρίου σε σχέση με την υψηλότερη ισοτιμία που είχε τον Αύγουστο του 2019 (τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο ιστορικό χαμηλό πλησίον των 7 λιρών έναντι του δολαρίου), ο Scope Ratings τονίζει πως περαιτέρω υποτίμηση της λίρας θα αποτελεί σημαντική ανησυχία με δεδομένο ότι το 53% του χρέους της κεντρικής Κυβέρνησης είναι σε ξένο νόμισμα.

Επιπρόσθετα, ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικό ποσό καθαρού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα του ιδιωτικού τομέα, το οποίο, ενώ περιορίστηκε από την κορύφωση του τον Φεβρουάριο του 2018, τα 223 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2020, η αδύναμη λίρα αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις που είναι φορτωμένες με χρέος σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με τον Scope Ratings, τα αποθεματικά της Κυβέρνησης σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Απριλίου σε σύγκριση με το ανώτατο όριο των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013, ενώ – εξαιρουμένων των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα της κεντρικής τράπεζας σε εγχώριες τράπεζες - τα επίσημα καθαρά αποθέματα σε ξένο νόμισμα βρίσκονταν στα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Απριλίου, από 41,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2019.

Τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας καλύπτουν πλέον λίγο πάνω από το 70% του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους, από 114% που κάλυπταν το 2016, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος.

Τέλος, αναφέρει ότι το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος ήταν στα 122,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο και επί το πλείστο αντιπροσώπευε εξωτερικές υποχρεώσεις των τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:36

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Τουλάχιστον 41 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα συν» στο Ηνωμένο Βασίλειο
17:58
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Ομόδους – Ποταμιού
17:41
Κορoνοϊός - Ελλάδα: 520 κρούσματα, 14 θάνατοι, 271 διασωληνωμένοι
17:30
Συμφωνία δανείου μέχρι €200 εκ. από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση ΜμΕ, υπογράφει Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ
17:10
Οι Τ/κ έχουν ανάγκη μια πολιτική που θα τους εντάξει στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ
16:59
ΕΕ: Συρροή υποψηφίων για να γίνουν ευρωπαίοι αστροναύτες
16:42
Αύριο για πρώτη φορά γυναίκα θα ασκήσει στην Κύπρο καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας
16:30
Διαψεύδει η Βρετανία τα περί προειδοποιητικών πυρών κατά αντιτορπιλικού από ρωσικό πλοίο
16:24
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη
16:15
Αποτράπηκε απόπειρα σαμποτάζ σε κτίριο του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν
16:03
Δρ.Καραγιάννης: Η συμβουλευτική επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορονοϊού
15:57
Δεν θα δεχθούμε την κηδεμονία της Τουρκίας δηλώνει το ΡΤΚ στα κατεχόμενα
15:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand