Μελέτη-Ιταλία: Τον Ιανουάριο έφθασε ο κορονοϊός στη χώρα

Οι πρώτες μολύνσεις ανθρώπων από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στην Ιταλία ανάγονται στον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα και ρίχνει νέο φως στο ξέσπασμα της επιδημίας σε μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο.

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις αφού εντοπίστηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα στο Κορντόνιο, μια κωμόπολη της Λομβαρδίας, στις 21 Φεβρουαρίου. Τα κρούσματα και οι θάνατοι αμέσως πολλαπλασιάστηκαν, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ανησυχίες ότι ο ιός κυκλοφορούσε απαρατήρητος για εβδομάδες.

Ο Στέφανο Μέρλερ, του Ιδρύματος Μπρούνο Κέσλερ, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι το ινστιτούτο αυτό εξέτασε τα πρώτα γνωστά κρούσματα και εξήγε σαφή συμπεράσματα για την πορεία που ακολούθησε η επιδημία. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρξαν πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι στη Λομβαρδία πολύ πριν τις 20 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα», εξήγησε. «Σίγουρα τον Ιανουάριο, όμως ίσως ακόμη και πιο πριν. Δεν θα μάθουμε ποτέ», συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι ο ιός έφτασε στην Ιταλία από μια ομάδα ανθρώπων και όχι από έναν μεμονωμένο ασθενή.

Μια ξεχωριστή μελέτη που βασίστηκε σε κρούσματα που καταγράφηκαν τον Απρίλιο δείχνει ότι το 44,1% των μολύνσεων σημειώθηκε σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα και το 24,7% προήλθε από ανθρώπους που μολύνθηκαν εντός του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Το 10,8% μολύνθηκε σε νοσοκομεία και μόνο το 4,2% σε χώρους εργασίας.

Μέχρι σήμερα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί περίπου 190.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25.500 ασθενείς πέθαναν. Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την επιδημία, η Ιταλία διέκοψε την αεροπορική σύνδεση από και προς την Κίνα στις 31 Ιανουαρίου, όταν δύο Κινέζοι τουρίστες στη Ρώμη βρέθηκαν θετικοί. Όμως οι επιστήμονες λένε ότι μάλλον ήταν ήδη πολύ αργά.

Μια άλλη ομάδα Ιταλών επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός ίσως έφτασε στην Ιταλία από τη Γερμανία και όχι απευθείας από την Κίνα, κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.