Τουρκία: Μέχρι τέλη Μαΐου ενδέχεται έναρξη χαλάρωσης μέτρων

Μέχρι το μπαϊράμι που ακολουθεί το Ραμαζάνι στα τέλη Μαΐου αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Τουρκία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών μελών της επιστημονικής επιτροπής του τουρκικού Υπουργείου Υγείας. Εκτιμούν ότι αν αυτή τη βδομάδα και την επομένη συνεχίσουν οι ίδιοι αριθμοί τότε θα μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση.

Σύμφωνα με το μέλος της επιστημονικής επιτροπής Ατές Καρά, “τις τελευταίες 4-6 μέρες τα νέα κρούσματα καθημερινώς είναι γύρω στις 4 χιλιάδες”. “Αυτή είναι μια καλή κατάσταση για μας. Δείχνει ότι τις επόμενες 7-10 μέρες θα έχουμε φτάσει στο πιο ψηλό σημείο και μετά έρχεται η ώρα για σταδιακή κάθοδο. Αυτό θα συμβεί εάν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στα μέτρα απομόνωσης, τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και οι κανόνες υγιεινής που έχουμε πει”, ανέφερε.

Ο δρ Ατές Καρά είπε ότι “υπάρχει μείωση και στο ποσοστό των ανθρώπων που είναι στην εντατική”, προσθέτοντας ότι “ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύεται ανεβαίνει επειδή ξεκινάμε φαρμακευτική αγωγή νωρίς”. “Φάρμακα υπάρχουν ενώ έχουμε τη δυνατότητα για 60-70 χιλιάδες τεστ την ημέρα αλλά μας χρειάζονται γύρω στα 30 χιλιάδες. Υπάρχει μείωση στα τεστ”, ανέφερε. Ο δρ Καρά είπε ότι “φαίνεται πως μετά το Μπαϊράμι θα υπάρξει χαλάρωση” στα μέτρα αν και θα χρειαστεί να κρατήσουν τους ηλικιωμένους λίγο παραπάνω στο σπίτι. “Ο λαός μας πιστεύω ότι έχει καταλάβει την σημασία αυτής της κατάστασης. Οι άνθρωποι που πάνε στα σουπερμάρκετ και τις κοινωνικές αποστάσεις τηρούν και βάζουν μάσκες. Αν το συνεχίσουμε θα μπορούν τα σουπερμάρκετ  να παραμένουν ανοιχτά τα σουπερμάρκετ”, ανέφερε.

Το μέλος επίσης της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δρ. Χασάν Τεζέρ δήλωσε ότι “οι τελευταίοι αριθμοί στην Τουρκία δείχνουν ότι πάμε καλά”, προσθέτοντας ότι “τώρα είναι πολύ νωρίς να δώσουμε ημερομηνία, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως αν αυτή τη βδομάδα και την επόμενη συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, αρχές Μαΐου θα μειωθούν περισσότερο και οι αριθμοί και μπορούμε να πούμε ότι ίσως τέλη Μαΐου θα μπορούμε να χαλαρώσουμε”. “Αλλά ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μπορεί να σημαίνει ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει δεύτερο κύμα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η διαφορά της Τουρκίας με τις άλλες χώρες είναι πως ξεκινά η φαρμακευτική αγωγή σε όλους τα κρούσματα είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι πλην των παιδιών. Ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα έχουν μειωθεί δραστικά τα επεισόδια με πνευμονία, επομένως μειώνεται και η ανάγκη για εισαγωγή τους στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Χασάν Τεζέρ, όσο πιο συνεπείς είναι οι πολίτες στα μέτρα για τον κορωνοϊό τόσο πιο άνετο θα είναι το καλοκαίρι. Τόνισε ακόμη ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στις πισίνες και πως δεν είναι ένας ιός που μπορεί άλλωστε να παραμείνει στο φυσικό περιβάλλον για πολύ, ειδικά στις πισίνες που υπάρχει χλώριο ο ιός πεθαίνει. Όπως είπε “εφόσον τηρούνται οι ‘κοινωνικές αποστάσεις’ δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να μην μπούμε στις θάλασσες”.

Για τις έρευνες για εμβόλιο ο δρ Τεζέρ ανέφερε ότι γίνονται πάνω από 100 εργασίες σε πέντε διαφορετικές χώρες ωστόσο ίσως πάρει πολλούς μήνες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Όπως είπε, κάποιες χώρες επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονική ζωή αλλά αυτός ο ιός δεν έχει κορεστεί ακόμη σε όλο τον κόσμο και ενόσω δεν φτάνει ο κορεσμός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επιφυλακτικός.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 2,259 και των κρουσμάτων στα 95,591. Στην εντατική βρίσκονται 1865 άνθρωποι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:38

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.