Έρευνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Τζόνσον την κρίση

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με αίτημα την διεξαγωγή έρευνας με αντικείμενο της διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνησή του, η οποία δεν κατόρθωσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την υποβάθμσιη του αριθμού των νεκρών της επιδημίας στις ημερήσιες κυβερνητικές ανακοινώσεις, τον περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων και την έλλειψη εξοπλισμού στα βρετανικά νοσοκομεία.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, έχει αφήσει σε ολόκληρο τον κόσμο κυβερνήσεις αντιμέτωπες με ανάστατους πληθυσμούς, έχει οδηγήσει σε καθήλωση της παγκόσμιας οικονομίας και υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αρχικά απέφυγε να εγκρίνει τα περιοριστικά μέτρα που άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν στις χώρες τους, αλλά στην συνέχεια αναγκάσθηκε να καταφύγει στο lockdown όταν οι προβλέψεις έδειξαν ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι θα πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ωστόσο, μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει αντιφατικές εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε να ενταχθεί στο σχέδιο προμήθειας αναπνευστήρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην εξασφάλιση επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού για τον υγειονομικό προσωπικό.

«Οταν θα έχουμε βγει από την κρίση αυτή, θα υπάρξει φυσικά ανάγκη για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ώστε να εξετασθεί επισήμως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία» , δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Η έρευνα θα πρέπει να έχει τις ισχυρότερες δυνατές εξουσίες με το δεδομένο των σοκαριστικών αποτυχιών της κυβέρνησης στην εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό και την βραδεία αντίδρασή της, ώστε να φθάσει στην αλήθεια και να δώσει στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να απαντήσει στα όλο και σοβαρότερα ερωτήματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα και ότι σε κάποια χρονική στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γυρίσει πίσω για να εξετάσει την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Η Κύπρος «κλείδωσε» το χάλκινο μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των βετεράνων
17:55
Με ήττα αποχαιρέτησε ο ΑΠΟΕΛ το EHF European Cup
17:53
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αρχίζει τις επαφές και ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
17:38
Ρωσία: Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν στην τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών
17:23
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
15:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 20 Σεπτεμβρίου 2021
15:40
Σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση εικονικών γάμων
14:44
Σύντομα διαβούλευση ΥΠΟΙΚ για 780 μη βιώσιμους δανειολήπτες, €30 εκ. το κρατικό κόστος σε βάθος χρόνου
14:35
Σε ενεργοποίηση το Σχέδιο Δράσης «Ίκαρος 2» για την φωτιά κοντά στο χωριό Σίμου
14:10
Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες
14:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand