ΕΕ:Τεράστιο το πλήγμα στην παραγωγή οχημάτων

Τεράστιο μπορεί να χαρακτηριστεί το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού στην παραγωγή οχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα εργοστάσια μέχρι και την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαημέρου του Απριλίου οι απώλειες παραγωγής ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.068.832 οχήματα.

Ο αριθμός αυτός πρόκειται να είναι μεγαλύτερος μέχρι να ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή των αυτοκινήτων τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) που χρησιμοποιούν στοιχεία και πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των IHS Markit, MarkLines, ενώσεων εθνικών κατασκευαστών αυτοκινήτων και δημόσιες ανακοινώσεις από κατασκευαστές, το μεγαλύτερο πλήγμα στην παραγωγή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης το δέχθηκε η Γερμανία με απώλειες κατασκευής αυτοκινήτων που κυμαίνονται κοντά στις 553.767 μονάδες, ενώ είναι ευάλωτες 568.518 θέσεις εργασίας στις γραμμές παραγωγής. Μεγάλες απώλειες παραγωγής υφίσταται και η Ισπανία που μέχρι στιγμής δεν έβγαλε στην παραγωγή 379.012 αυτοκίνητα, ενώ ευάλωτες είναι περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. Στο ίδιο πλάνο κινείται και η Γαλλία που μέχρι στιγμής δεν βγήκαν στην παραγωγή 272.432 μονάδες, ενώ πλήττονται 90.000 θέσεις εργασίας. Στην γειτονική μας Ιταλία δεν βγήκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην παραγωγή 124.525 οχήματα, ενώ πλήττονται άμεσα 69.382 θέσεις εργασίας.

Στις θεωρητικά «μικρές» παραγωγικά χώρες στον τομέα του αυτοκινήτου, Αυστρία και Φιλανδία έχουν τις λιγότερες απώλειες, καθώς δεν βγήκαν στην παραγωγή 16.865 και 16.327 μονάδες αντίστοιχα, με τις θέσεις εργασίας που πλήττονται να είναι 14.307 και 4.500 αντίστοιχα.

Όλα αυτά όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) τις προηγούμενες ημέρες έχει θέσει τέσσερις κατευθυντήριες αρχές για την επιτυχή επανέναρξη των γραμμών παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη των εταιρειών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, θα πρέπει τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι προμηθευτές να ξεκινήσουν άμεσα τα εργοστάσιά τους και να υπάρξει γρήγορος ανεφοδιασμός στις χώρες της Ευρώπης με τα προϊόντα τους.

Θα πρέπει -παράλληλα- να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε πολλοί καταναλωτές και επαγγελματίες να ανανεώσουν τον στόλο τους με αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας, παρά την ευάλωτη οικονομία των χωρών και την ανασφάλεια που υπάρχει μεταξύ των πολιτών της ΕΕ.

Στις χώρες της Ευρώπης οι ταξινομήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πελάτες να έχουν σε μικρό χρονικό διάστημα στην κατοχή τους το αυτοκίνητό τους, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν 2 και 3 μήνες, όπως γίνονταν σε πολλές περιπτώσεις στην προ κορονοϊού εποχή. Έτσι, η ACEA καλεί τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης τύπου και ταξινόμησης οχημάτων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τέλος, και επειδή η ηλεκτροκίνηση είναι το κλειδί της ανάπτυξης στην αυτοκίνηση, θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα δίκτυο υποδομής φόρτισης και ανεφοδιασμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο , ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα γίνει ο τομέας που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση του συγκεκριμένου παραγωγικού ιστού.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:39

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand