Άνδρας 78 ετών το νέο θύμα του κορωνοϊόυ στην Κύπρο

Άλλος ένας συνάνθρωπος μας έχασε σήμερα τη ζωή του από τον κορωνοϊό στην Κύπρο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σήμερα στα 6 από σύνολο 1,441 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρχές.

Πρόκειται για άνδρα 78 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19.  
 
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται πλέον σε 18, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 13, 9 άνδρες και 4 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.
 
Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:

Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 705 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς κανένα θετικό περιστατικό,

Από σύνολο 233 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 3 περιστατικά ήταν θετικά,

Από σύνολο 126 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα,

Από τα άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες δεν ολοκληρώθηκε καμία εργαστηριακή εξέταση,

Από σύνολο 144 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 κρούσμα, και

Από σύνολο 233 εργαστηριακών εξετάσεων εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για επαγγελματία υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη ενημερωθεί και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με βάση το πρωτόκολλο.
 
Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 11,318 εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 790 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
 
Μιλώντας στην καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης επανέλαβε ότι «τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών σχηματίζουν μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα. Επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία, στην οποία βρισκόμαστε και δείχνουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε».
 
«Ως επιστημονική ομάδα έχουμε ενημερώσει διεξοδικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας. Έχουμε καταθέσει διάφορες απόψεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ασφαλώς, η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, που μας επιτρέπει να εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία την επεξεργασία σχεδίου για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όλα όμως θα πρέπει να γίνουν με προετοιμασία και μεθοδικότητα», είπε ο κ. Κωστρίκης.
 
Από την πλευρά του, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ Δρ Μάριος Λοΐζου, είπε ότι «παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 2,6 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 180,000. Την ίδια ώρα 705,000 ασθενείς έχουν αναρρώσει», ανακοινώνοντας στη συνέχεια το θάνατο του 78χρονου άνδρα στην Κύπρο από τον κορωνοϊό.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, ανέφερε, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 15 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
 
Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα, πρόσθεσε.
 
Σαν χώρα, συνέχισε, «μπορέσαμε υπό δύσκολες συνθήκες να προσφέρουμε το καλύτερο σε όσους νόσησαν από τον ιό. Το Σύστημα Υγείας μπόρεσε να εντοπίσει, παρακολουθήσει και νοσηλεύσει εκεί όπου χρειαζόταν, όχι μόνο τα σοβαρά περιστατικά αλλά και τα ήπια. Αυτό ήταν και η καθοριστική μας διαφορά από άλλες χώρες. Αυτό που για άλλους είναι ακόμα και σήμερα στόχος, για μας ήταν επιτυχία από την αρχή. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για τη συνέχεια».
 
«Το χθεσινό παράδειγμα της Ελλάδας με τα 150 θετικά δείγματα σε δομή μεταναστών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος όταν ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί ειδικά σε κλειστές κοινότητες», είπε.
 
Σημείωσε ότι «η δυνατότητα συνεχούς επιτήρησης του πληθυσμού, εντοπισμού των πιθανών εστιών, η ευρεία διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, ειδικά σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες (επαγγελματίες υγείας, ηλικιωμένοι και κλειστές κοινότητες όπως είναι οι φυλακές και οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών), η ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων και τέλος η θωράκιση, προστασία και βελτίωση του Συστήματος Υγείας είναι τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να πάμε με ασφάλεια μπροστά».
 
«Απέναντι σε αυτή τη νόσο, όλοι οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι. Απαραίτητη προϋπόθεση, η συμβολή όλων μας. Να μην ξεχνάμε πως ό,τι έχουμε πετύχει είναι εύθραυστο. Για καιρό ακόμη δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε την παλιά μας ζωή. Στο τέλος όμως θα τα καταφέρουμε», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την χρήση των κλιματιστικών ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα αρχίσουν να καταγράφονται στην Κύπρο, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση».
 
 Ερωτηθείς εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος ήταν ο ασθενής μηδέν από τις τις 9 Μαρτίου που είχαμε την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «ο ασθενής μηδέν σύμφωνα με την επιδημιολογία ιώσεων είναι ο ασθενής ο οποίος έρχεται πρώτος σε μια χώρα και διαδίδει τη λοίμωξη σε άλλους ασθενείς. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο ασθενής μηδέν στην Κύπρο του COVID-19 ήταν ο Άγγλος που νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης του ΓΝ Πάφου».
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασε σήμερα το πρωί με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό για το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αφορούν κυρίως αλλοδαπούς δεν έχουν γίνει έλεγχοι και για τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ο κ. Κωστρίκης έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου υπάρχουν χώροι όπου μένουν μαζικά αλλοδαποί αλλά και το παράδειγμα με το εργαστάσιο - αρτοποιό στην Αραδίππου «όπου άτομα ζούσαν σε κοντινά διαμερίσματα και εργαζόντουσαν μαζί».
 
Στην Κύπρο, είπε, δεν έχουν γίνει ακόμα μαζικές επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν μη Κύπριους  «και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας ενόψει του γεγονότος ότι πιθανολογείται να γίνεται και έναρξη των εργοταξίων όπου εργοδοτούνται αρκετοί αλλοδαποί. Επομένως νομίζω είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για να γίνουν πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες για να έχουμε υπόψη μας πώς ήταν πριν ή πως μπορεί να εξελιχθεί η επιδημία σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσματα σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού.
 
Είπε, επίσης, ότι «η περίπτωση των ασυμπτωματικών είναι μια περίπτωση που είναι γνωστή υπό την έννοια κάποιος μπορεί να έχει τον ιό, να μην το γνωρίζει και μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλα άτομα. Άρα είναι – ‘όπως έχω πει παλιά- ένα καλό κακό διότι μια σημαντική μερίδα των ατόμων που μολύνονται δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και καμία ταλαιπωρία με τη νόσο αλλά υπάρχει αυτή η δυσκολία ότι εντοπίζονται δύσκολα…».

Σε ερώτηση προς τον κ. Λοΐζου αν υπάρχει ένδειξη για την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα της αντιιικής αγωγής που χορηγείται στους ασθενείς στις ΜΕΘ, είπε ότι «χρησιμοποιούνται όλα τα προβλεπόμενα σχήματα με βάση το πρωτόκολλο το οποίο έχει αποφασιστεί. Η αλήθεια είναι , όπως είπα και χθες, έχουμε πετύχει αρκετές μικρές νίκες δηλαδή βλέπουμε ότι η θεραπεία η οποία χορηγείται στους αρρώστους και στο πρώτο στάδιο του νοσοκομείου Αναφοράς και στις ΜΕΘ έχει αρχίσει πράγματι να έχει αποτελέσματα»

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:38

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.