Την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δεδομένων COVID-19

Την έναρξη λειτουργίας της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων COVID-19, η οποία έχει στόχο την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων, ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πλατφόρμα, μέρος του σχεδίου δράσης ERAvsCorona και θα παρέχει ένα ανοιχτό, αξιόπιστο και κλιμακούμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όπου οι ερευνητές μπορούν να αποθηκεύουν και να μοιράζονται σύνολα δεδομένων, όπως αλληλουχίες DNA, δομές πρωτεϊνών, δεδομένα από προ-κλινική έρευνα και κλινικές δοκιμές, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει τα εξής: "η πανδημία του COVID19 μας φέρνει αντιμέτωπους μεπολλές νέες προκλήσεις και για να νικήσουμε αυτόν τον ιό, χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο, καλύτερες μεθόδους θεραπείας και δοκιμές μεγάλης κλίμακας".

"Για αυτό, χρειαζόμαστε έρευνα. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη παράγει πληθώρα γνώσεων για τον κοροναϊό. Αλλά κανένας ερευνητής, εργαστήριο ή χώρα δεν μπορεί να βρει τη λύση μόνο του. Γι `αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και να τα μοιραστούν με τους άλλους", εξηγεί η Πρόεδρος σχετικά με την εκκίνηση της πλατφόρμας δεδομένων της ΕΕ για τον COVID19.

Όπως σημειώνει "οι ερευνητές θα είναι σε θέση να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να αναλύουν μια μεγάλη ποικιλία ευρημάτων σχετικά με το COVID19 σε αυτήν την πλατφόρμα. Για παράδειγμα, από γονιδιωματικά δεδομένα έως μικροσκοπικά και κλινικά δεδομένα.
Μέσα σε λίγες μέρες, αναμένουμε να φορτωθούν χιλιάδες αλληλουχίες DNA και δεκάδες χιλιάδες ερευνητικά άρθρα. Η πλατφόρμα είναι σημαντικό μέρος στην οικοδόμηση του Open Science Cloud της Ευρώπης", αναφέρει η Πρόεδρος.

"Με το Science Cloud, οι ερευνητές θα έχουν έναν αξιόπιστο χώρο για να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από ερευνητές από όλους τους άλλους κλάδους. Θα κάνει την επιστήμη να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα και πιο γρήγορα σε ό, τι χρειάζεται η κοινωνία", τονίζει.

"Έχω τον βαθύτατο θαυμασμό για όλους εκείνους που περνούν τις μέρες τους, και συχνά τις νύχτες, στα εργαστήρια, προς όφελος όλων μας. Και καλώ όλους τους ερευνητές να αποδεχθούν την προσφορά μας και να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα δεδομένων της ΕΕ", καταλήγει η Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:40

Τελευταιες Ειδησεις

01 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 1η Ιουνίου
22:00
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οπαδοί του Απόλλωνα (Βίντεο)
21:32
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
21:21
Τρία χρυσά στο στίβο-Νέο παγκύπριο ρεκόρ από τη Ναταλία Χριστοφή
21:20
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση μεταφοράς του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία (Βίντεο)
21:10
ΗΠΑ: Άναψε το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
20:55
Δύο χρυσά στην κολύμβηση
20:37
Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επιτροπή διερεύνησης της πανδημίας
20:24
Ανησυχία Ευρωκοινοβουλίου για την ικανότητα της Ουγγαρίας να αναλάβει την προεδρία
19:51
Επίθεση Μοραβιέτσκι για την προοπτική αφαίρεσης της Ουγγρικής προεδρίας
19:38
Χρυσό στην καλαθόσφαιρα 3Χ3 και στο ομαδικό τζούντο αντρών
19:19
Δύο μήνες προθεσμία δίνει η Κομισιόν για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
17:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand