Την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δεδομένων COVID-19

Την έναρξη λειτουργίας της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων COVID-19, η οποία έχει στόχο την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων, ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πλατφόρμα, μέρος του σχεδίου δράσης ERAvsCorona και θα παρέχει ένα ανοιχτό, αξιόπιστο και κλιμακούμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όπου οι ερευνητές μπορούν να αποθηκεύουν και να μοιράζονται σύνολα δεδομένων, όπως αλληλουχίες DNA, δομές πρωτεϊνών, δεδομένα από προ-κλινική έρευνα και κλινικές δοκιμές, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει τα εξής: "η πανδημία του COVID19 μας φέρνει αντιμέτωπους μεπολλές νέες προκλήσεις και για να νικήσουμε αυτόν τον ιό, χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο, καλύτερες μεθόδους θεραπείας και δοκιμές μεγάλης κλίμακας".

"Για αυτό, χρειαζόμαστε έρευνα. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη παράγει πληθώρα γνώσεων για τον κοροναϊό. Αλλά κανένας ερευνητής, εργαστήριο ή χώρα δεν μπορεί να βρει τη λύση μόνο του. Γι `αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και να τα μοιραστούν με τους άλλους", εξηγεί η Πρόεδρος σχετικά με την εκκίνηση της πλατφόρμας δεδομένων της ΕΕ για τον COVID19.

Όπως σημειώνει "οι ερευνητές θα είναι σε θέση να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να αναλύουν μια μεγάλη ποικιλία ευρημάτων σχετικά με το COVID19 σε αυτήν την πλατφόρμα. Για παράδειγμα, από γονιδιωματικά δεδομένα έως μικροσκοπικά και κλινικά δεδομένα.
Μέσα σε λίγες μέρες, αναμένουμε να φορτωθούν χιλιάδες αλληλουχίες DNA και δεκάδες χιλιάδες ερευνητικά άρθρα. Η πλατφόρμα είναι σημαντικό μέρος στην οικοδόμηση του Open Science Cloud της Ευρώπης", αναφέρει η Πρόεδρος.

"Με το Science Cloud, οι ερευνητές θα έχουν έναν αξιόπιστο χώρο για να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από ερευνητές από όλους τους άλλους κλάδους. Θα κάνει την επιστήμη να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα και πιο γρήγορα σε ό, τι χρειάζεται η κοινωνία", τονίζει.

"Έχω τον βαθύτατο θαυμασμό για όλους εκείνους που περνούν τις μέρες τους, και συχνά τις νύχτες, στα εργαστήρια, προς όφελος όλων μας. Και καλώ όλους τους ερευνητές να αποδεχθούν την προσφορά μας και να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα δεδομένων της ΕΕ", καταλήγει η Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:40

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.