Κομισιόν: Κατευθυντήριες γραμμές για μεθόδους και μέσα πιστοποίησης κρουσμάτων

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις μεθοδολογίες εξετάσεων πιστοποίησης κρουσμάτων του COVID19, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, στοχεύοντας στην υποστήριξη των Κρατών Μελών στην αποτελεσματική χρήση εργαλείων δοκιμών στο πλαίσιο των εθνικών τους στρατηγικών και κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των μέτρων περιορισμού.

Η Κομισιόν στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι θα διατίθενται εργαλεία υψηλής ποιότητας για την αξιολόγηση της απόδοσης των δοκιμών.

Κατά την Κομισιόν, η διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων με την πάροδο του χρόνου είναι το κλειδί για την άρση των μέτρων περιορισμού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρχει επαρκής παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας, μεταξύ άλλων μέσω δοκιμών μεγάλης κλίμακας.

Στις κατευθυντήριες γραμμές της, η Κομισιόν καλεί τους κατασκευαστές να παράγουν κιτ δοκιμών τελευταίας τεχνολογίας και επιμένει επίσης στη συγκέντρωση πόρων για την επικύρωση των τεστ επίπεδο ΕΕ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αξιολόγηση κοινών προσεγγίσεων στις εθνικές στρατηγικές, ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εκτέλεση των δοκιμών και δημιουργία ενός δικτύου εργαστηρίων αναφοράς σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Αναλυτικά, για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα και η ορθή χρήση των διαγνωστικών τεστ, καθώς και για να εναρμονιστεί ακόμη περισσότερο η αξιολόγηση και η επικύρωση των επιδόσεων των διαγνωστικών κιτ, η Koμισιόν προτείνει να δρομολογηθούν οι ακόλουθες δράσεις τις επόμενες εβδομάδες:
αξιολόγηση των κοινών προσεγγίσεων στις εθνικές στρατηγικές·
διάχυση των πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις των διαγνωστικών τεστ·
δημιουργία ενός δικτύου εργαστηρίων αναφοράς για τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διαχείριση και διανομή δειγμάτων ελέγχου·
σύνταξη περαιτέρω κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την αξιολόγηση των επιδόσεων και την εκτίμηση της συμμόρφωσης έπειτα από τη συνέχιση του διαλόγου με τον κλάδο και τις αρμόδιες εθνικές αρχές·
διάθεση εργαλείων για την αξιολόγηση των επιδόσεων, όπως είναι τα υλικά αναφοράς και οι κοινές μέθοδοι σύγκρισης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων·
καταπολέμηση των απομιμήσεων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω της διεθνούς συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών·
συντονισμός της προσφοράς και της ζήτησης χάρη σε ενωσιακά μέσα όπως το Γραφείο Συμψηφισμού (Clearing House), το σύστημα rescEU και οι κοινές δημόσιες συμβάσεις·
αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών εξασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων αποθεμάτων και του εργαστηριακού εξοπλισμού με βάση το πού χρειάζονται περισσότερο

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι η ικανότητα διεξαγωγής δοκιμών μεγάλης κλίμακας είναι το κλειδί για τον εντοπισμό και την επιβράδυνση της πανδημίας του κορωνοϊού και αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη σταδιακή επιστροφή στον κανονικό τρόπο ζωής.

"Η κύρια προτεραιότητα για όλους μας είναι να καταπολεμήσουμε τον ιό και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από περαιτέρω έκθεση και μόλυνση, και για να το πράξουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο ιός. Ελλείψει εμβολίου, η ασφαλής και αξιόπιστη δοκιμή είναι το καλύτερο στοίχημα μας για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των πιο ευάλωτων πολιτών και των κοινωνιών μας γενικότερα. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του χάρτη πορείας μας για την άρση των μέτρων περιορισμού", σημειώνει.

Η επίτροπος  Μαρίγια Γκάμπριελ, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, καθώς και για το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ), δήλωσε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να αναλύσουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των διαγνωστικών τεστ και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον κορωνοϊό που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της υφιστάμενης ποιότητας και αυτού που θα αναμενόταν για τη διασφάλιση της καλής επίδοσης των διαγνωστικών τεστ. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει κριτήρια επιδόσεων για τα διαγνωστικά τεστ τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής επίδοσης τους. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών και βασικό στοιχείο της στρατηγικής εξόδου από την τρέχουσα κρίση.»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:46

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ν. Δένδιας
16:46
Υποχώρηση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2021 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, λόγω τομέα υπηρεσιών
16:35
Τρίωρη στάση εργασίας ανακοινώνουν οι γιατροί του δημοσίου την Τετάρτη το πρωί
16:30
Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Υπ. Εργασίας για τα ειδικά σχέδια Σεπτεμβρίου
16:27
Βλ. Πούτιν: Ο κύριος εχθρός της Ρωσίας είναι η φτώχεια
16:21
Κλειστή λόγω έργων Τετάρτη και Πέμπτη η οδός Διογένους στην εντός των τειχών Λευκωσία
16:17
Συνομιλία Νουρή - Στυλιανίδη μετά τον σεισμό στην Κρήτη, ετοιμότητα Λευκωσίας για βοήθεια
15:53
Υπ. Υγείας: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των οροθετικών που βιώνει άγχος - Καθήκον να τους προστατεύσουμε
15:25
Συνεχείς οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο
15:15
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 28 Σεπτεμβρίου 2021
15:09
Ατομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των ΠΕΠ δεν καλούνται για εφεδρεία στην Ε.Φ. διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand