Κομισιόν: Κατευθυντήριες γραμμές για μεθόδους και μέσα πιστοποίησης κρουσμάτων

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις μεθοδολογίες εξετάσεων πιστοποίησης κρουσμάτων του COVID19, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, στοχεύοντας στην υποστήριξη των Κρατών Μελών στην αποτελεσματική χρήση εργαλείων δοκιμών στο πλαίσιο των εθνικών τους στρατηγικών και κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των μέτρων περιορισμού.

Η Κομισιόν στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι θα διατίθενται εργαλεία υψηλής ποιότητας για την αξιολόγηση της απόδοσης των δοκιμών.

Κατά την Κομισιόν, η διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων με την πάροδο του χρόνου είναι το κλειδί για την άρση των μέτρων περιορισμού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρχει επαρκής παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας, μεταξύ άλλων μέσω δοκιμών μεγάλης κλίμακας.

Στις κατευθυντήριες γραμμές της, η Κομισιόν καλεί τους κατασκευαστές να παράγουν κιτ δοκιμών τελευταίας τεχνολογίας και επιμένει επίσης στη συγκέντρωση πόρων για την επικύρωση των τεστ επίπεδο ΕΕ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αξιολόγηση κοινών προσεγγίσεων στις εθνικές στρατηγικές, ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εκτέλεση των δοκιμών και δημιουργία ενός δικτύου εργαστηρίων αναφοράς σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Αναλυτικά, για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα και η ορθή χρήση των διαγνωστικών τεστ, καθώς και για να εναρμονιστεί ακόμη περισσότερο η αξιολόγηση και η επικύρωση των επιδόσεων των διαγνωστικών κιτ, η Koμισιόν προτείνει να δρομολογηθούν οι ακόλουθες δράσεις τις επόμενες εβδομάδες:
αξιολόγηση των κοινών προσεγγίσεων στις εθνικές στρατηγικές·
διάχυση των πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις των διαγνωστικών τεστ·
δημιουργία ενός δικτύου εργαστηρίων αναφοράς για τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διαχείριση και διανομή δειγμάτων ελέγχου·
σύνταξη περαιτέρω κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την αξιολόγηση των επιδόσεων και την εκτίμηση της συμμόρφωσης έπειτα από τη συνέχιση του διαλόγου με τον κλάδο και τις αρμόδιες εθνικές αρχές·
διάθεση εργαλείων για την αξιολόγηση των επιδόσεων, όπως είναι τα υλικά αναφοράς και οι κοινές μέθοδοι σύγκρισης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων·
καταπολέμηση των απομιμήσεων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω της διεθνούς συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών·
συντονισμός της προσφοράς και της ζήτησης χάρη σε ενωσιακά μέσα όπως το Γραφείο Συμψηφισμού (Clearing House), το σύστημα rescEU και οι κοινές δημόσιες συμβάσεις·
αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών εξασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων αποθεμάτων και του εργαστηριακού εξοπλισμού με βάση το πού χρειάζονται περισσότερο

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι η ικανότητα διεξαγωγής δοκιμών μεγάλης κλίμακας είναι το κλειδί για τον εντοπισμό και την επιβράδυνση της πανδημίας του κορωνοϊού και αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη σταδιακή επιστροφή στον κανονικό τρόπο ζωής.

"Η κύρια προτεραιότητα για όλους μας είναι να καταπολεμήσουμε τον ιό και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από περαιτέρω έκθεση και μόλυνση, και για να το πράξουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο ιός. Ελλείψει εμβολίου, η ασφαλής και αξιόπιστη δοκιμή είναι το καλύτερο στοίχημα μας για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των πιο ευάλωτων πολιτών και των κοινωνιών μας γενικότερα. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του χάρτη πορείας μας για την άρση των μέτρων περιορισμού", σημειώνει.

Η επίτροπος  Μαρίγια Γκάμπριελ, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, καθώς και για το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ), δήλωσε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να αναλύσουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των διαγνωστικών τεστ και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον κορωνοϊό που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της υφιστάμενης ποιότητας και αυτού που θα αναμενόταν για τη διασφάλιση της καλής επίδοσης των διαγνωστικών τεστ. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει κριτήρια επιδόσεων για τα διαγνωστικά τεστ τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής επίδοσης τους. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών και βασικό στοιχείο της στρατηγικής εξόδου από την τρέχουσα κρίση.»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:46

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Νέα πλήγματα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
06:28
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η ξηρασία μπορεί να είναι «η επόμενη πανδημία»
06:12
17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand