Ακόμα 20 άτομα θετικά στον COVID-19 ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη

Ακόμα 20 άτομα βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 σε σύνολο 2.312 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρχές.

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκκης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ανακοίνωσε ότι από τις 1.758 εργαστηριακές διαγνώσεις που έγιναν σήμερα στο πλαίσιο της στοχευμένης δειγματοληψίας 20.000 ατόμων έχουν εντοπιστεί τρία άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, από 393 εργαστηριακές διαγνώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί οκτώ άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Είπε επίσης ότι από σύνολο 141 εργαστηριακών διαγνώσεων από τις πτήσεις που ήρθαν στην Κύπρο τη Δευτέρα 13 Απριλίου από το Λονδίνο και τη Βουλγαρία εντοπίστηκαν 7 άτομα θετικά. Και τα επτά άτομα είχαν επιστρέψει από το Λονδίνο. Συνολικά από τη συγκεκριμένη πτήση από το Λονδίνο, είχαμε οκτώ κρούσματα συμπεριλαμβανομένου και του ενός που ανακοινώθηκε χθες από σύνολο 107 εργαστηριακές εξετάσεις, πρόσθεσε.

Παράλληλα, από σύνολο 14 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν δύο άτομα. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 715, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο κ. Κωστρίκκης ενημέρωσε ότι από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι η ώρα 4 το απόγευμα σήμερα, συνολικά 3.034 εργαστηριακές εξετάσεις.

«Τα αποτελέσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι εντός των εκτιμήσεων της Επιστημονικής Ομάδας και συνάδουν με την επιδημιολογική και στατιστική εικόνα που έχουμε ενώπιόν μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 2,312 εξετάσεων είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός αριθμός, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρεκκλίνουμε από την πορεία μας».

Ο κ. Κωστρίκκης συνέχισε λέγοντας ότι το πρόγραμμα επιχορηγημένων αναλύσεων ανάμεσα στον πληθυσμό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτό με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το τεστ καθίσταται υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους σε εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών και σε όσους εργάζονται σε γηροκομεία.

Αποφασίστηκε επίσης, ανέφερε, ότι πλέον θα ανακοινώνονται οι επωνυμίες και οι χώροι επιχειρήσεων στις οποίες προσέρχεται κόσμος, εάν εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα ανακαλείται αμέσως στο σύνολό του και όχι μόνον οι στενές επαφές.

Αυτές οι αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για πρόληψη επέκτασης του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό, σημείωσε.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον περίοδο περιορισμού του κόσμου στα σπίτια του ώστε μέσω της ιχνηλάτησης να εντοπίζουμε γρήγορα τους πιθανούς μολυσμένους», εξήγησε.

Κάλεσε τον κόσμο «να αξιοποιήσει το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων και να κάνει το τεστ».

Νοσηλεύονται 40 άτομα, δόθηκαν 2 εξιτήρια
-----------------------------------------------
Από την πλευρά, του ο δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 24 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια, είπε.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται τρεις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα.

«Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή», ενημέρωσε.

Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πάρθηκαν έγκαιρα και σωστά οι αποφάσεις, ρίχτηκε στην μάχη ο κόσμος των νοσοκομείων, εργάζονται στα όρια τους
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο κ. Λοΐζου επισήμανε ότι «από την πρώτη μέρα της κρίσης, έγινε μια τεράστια προσπάθεια θωράκισης και προετοιμασίας του συστήματος υγείας της Κύπρου».

«Γνωρίζαμε τις αδυναμίες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το πώς και το γιατί δεν είναι της ώρας, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να λεχθεί», είπε. Από την άλλη, πρόσθεσε, «γνωρίζαμε και τις δυνατότητες των νοσοκομείων μας».

«Σας ζητήσαμε χρόνο και μας τον δώσατε. Μπορέσαμε να αντεπεξέλθουμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αρχικές δυσκολίες και πιθανά λάθη ξεπεράστηκαν», προσθέτοντας ότι «συσσωρευμένη εμπειρία των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην αντιμετώπιση δύσκολων και επειγουσών καταστάσεων βοήθησε σημαντικά».

«Μπορέσαμε να οργανωθούμε γρήγορα. Νοσοκομεία και θάλαμοι έκλεισαν και μετατράπηκαν σε τμήματα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19. Καινούργιες ΜΕΘ ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Έργα που για χρόνια δεν γίνονταν, έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρονοβόρες και προβληματικές διαδικασίες, αλλά και άτομα παραμερίστηκαν», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «αυτοί που έπρεπε να πάρουν τις αποφάσεις, τις πήραν έγκαιρα και σωστά».
 
Ευχαρίστησε ιδιαίτερα στο προσωπικό της ΗΜΥ και των δημοσίων έργων που είναι αποσπασμένο στα νοσοκομεία «για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλες αυτές τις μέρες».
 
Ο κ. Λοΐζου είπε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου των νοσοκομείων, μετά τον αρχικά δικαιολογημένο φόβο και σάστισμα, ρίχτηκε στη μάχη.

«Καθήκον της πολιτείας είναι η σταθεροποίηση και η ενίσχυση των δυνατοτήτων του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και προσωπικού».
 
Αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τη δυνατότητα ενός κράτους να προχωρήσει στην άρση των μέτρων είναι να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιθανά περιστατικά που θα προκύψουν από μια τέτοια χαλάρωση.
 
Το περισσότερο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, είπε, «εργάζεται εδώ και 1,5 μήνα στα όριά του, προσθέτοντας ότι «η δυνατότητά μας να ανταπεξέλθουμε είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωστή επάνδρωση των τμημάτων με βάση τις νέες πραγματικότητες».

«Ο ιός ακόμα και αν το θελήσουμε, δεν θα μας επιτρέψει να τον ξεχάσουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αντέξει το σύστημα υγείας οποιαδήποτε νέα εισροή κρουσμάτων», σημείωσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζου, η προσήλωση και η θυσία του προσωπικού της πρώτης γραμμής πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και πρόκληση ταυτόχρονα, τόσο για την πολιτική ηγεσία όσο και για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, να κάνει το παν για να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάδοση του ιού, ο Λεόντιος Κωστρίκκης εξήγησε ότι «ο ιός είναι αερομεταφερόμενος όταν βήξει κάποιος. Όταν δημιουργείται ένα σύννεφο από ατμούς ή από μικρά σταγονίδια από το στόμα και αυτό το σύννεφο μπορεί να μείνει για αρκετό καιρό στην ατμόσφαιρα. Επομένως μπορεί να μολυνθεί κάποιος πρωτίστως με το βήχα».

Επίσης, ανέφερε, μπορεί να μολυνθεί κάποιος όταν μιλάει με κάποιον σε κοντινή απόσταση και η συνομιλία τους είναι πέραν των 15 λεπτών, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι επιστημονικά καταγεγραμμένο».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι όταν βρεθεί ένα κρούσμα εδώ στην Κύπρο, υπάρχει μια μεγάλη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης εδώ στο Υπουργείο που παίρνει τηλέφωνο αυτό το άτομο και προσπαθεί να αξιολογήσει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις πιθανές επαφές που είχε αυτό το άτομο, προσθέτοντας ότι είναι η λεγόμενη ιχνηλάτηση. Αυτά τα άτομα έχουν συγκεκριμένους κανόνες και ορισμούς με βάση τους οποίους λειτουργούν. «Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, επαφή ενός κρούσματος νοείται η παρουσία μαζί του στον ίδιο χώρο και συναναστροφή για συνεχόμενο διάστημα πέραν των 15 λεπτών», είπε.

Σε ερώτηση αν προβληματίζει ο σχετικά μεγάλος αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον επαναπατρισμό, ο κ. Κωστρίκκης απάντησε ότι αυτή την στιγμή έχουμε ένα πολύ μικρό ακόμα αριθμό διαγνώσεων 141 και βρήκαμε επτά κρούσματα. Φυσικά είναι ψηλό ποσοστό αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτή η ποσόστωση θα συνεχίσει και με τους υπόλοιπους, είπε. «Αν συνεχίσει φυσικά είναι ένα ψηλό νούμερο και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά μπορεί στο μέλλον όταν θα έχουμε πιο πολλούς αριθμούς το ποσοστό αυτό να πέσει δραματικά», σημείωσε.
 
Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι όλοι οι επιβάτες μεταφέρονται σε καραντίνα. Γίνεται ακόμα μια διαλογή των θετικών κρουσμάτων, μπαίνουν σε ξεχωριστό χώρο έτσι ώστε να μην είναι με τους άλλους, είπε. Επομένως, έστω και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων να έχουμε από το εξωτερικό νομίζω η διαδικασία είναι σωστή και δεν θα έχουμε πρόβλημα, πρόσθεσε.
 
Διευκρινίσεις για την αναγκαστική υποβολή σε διαγνωστικές εξετάσεις
-----------
Στο μεταξύ, σε εισαγωγική της παρέμβαση η λειτουργός Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, είπε αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου για την υποχρεωτική εξέταση εργαζομένων εντός 14 ημερών στην εφοδιαστική αλυσίδα εταιρειών που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων, ότι αφορά όσοι είναι στα τμήματα παρασκευής τροφίμων και ποτών, της διανομής και στα σημεία εξυπηρέτησης του κοινού. Το ίδιο ισχύει και για όσους εργάζονται σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας ή σε υποστατικά που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους, είπε.

Επανέλαβε ότι το τεστ μπορούν να κάνουν στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος των 20.000 δειγματοληψιών που διενεργείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας ή ιδιωτικά.

Διευκρίνισε επίσης για όλους όσοι θα κάνουν το τεστ ιδιωτικά με καταβολή €110, το κόστος δεν θα επωμιστεί ο εργαζόμενος αλλά η επιχείρηση.

Είπε επίσης ότι δόθηκαν ήδη οδηγίες στα κλινικά εργαστήρια και αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων που δικαιούνται να εξεταστούν από 25% σε 30% «έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη δυνατότητα στα άτομα αυτά να υποβληθούν στην εξέταση».

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης των επωνυμιών εταιρειών όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα «αυτό τίθεται σε εφαρμογή από την στιγμή που θα δημοσιευθεί το διάταγμα του Υπουργού Υγείας στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:46

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.