Κύπρος COVID19: 33 νέα κρούσματα Ανησυχία για τους ασυμπτωματικούς φορείς

Τριάντα τρία άτομα βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 σε σύνολο 1,703 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές.

Ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης, ένα άτομο που επαναπατρίστηκε χθες, 16 άτομα από μονάδα αρτοποιείου και 3 άτομα από τις 20,000 διαγνώσεις που εμπίπτουν στη μελέτη των επαγγελματιών.

Ανέφερε πως επικρατεί ανησυχία γιατί ασυμπτωματικά άτομα κυκλοφορούν στην κοινότητα, προσθέτοντας ακόμη πως αρκετά άτομα που μολύνθηκαν δεν λάμβαναν τα βασικά μέτρα προφύλαξης και δεν αντιλήφθηκαν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 695 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Πιο συγκεκριμένα ο Καθηγητής Κωστρίκης είπε πως:

  • Από το σχέδιο διαγνώσεων των 20,000 επαγγελματιών πραγματοποιήθηκαν σήμερα 655 εργαστηριακές διαγνώσεις και εντοπίστηκαν 3 κρούσματα,
  • Από σύνολο 849 διαγνώσεων, εντοπίστηκαν 30 θετικά, ως εξής:
    • 13 προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων,
    • 1 άτομο από 147 δείγματα που λήφθηκαν από τους επαναπατρισθέντες των χθεσινών πτήσεων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση των 147 δειγμάτων συνεχίζεται, και
    • 16 άτομα εργαζόμενοι στη μονάδα παραγωγής αρτοποιείου, τα οποία διενεργήθηκαν με πρωτοβουλία της διεύθυνσης της εταιρείας.

Τόνισε πως από την ίδια μονάδα λήφθηκαν 32 δείγματα από το Σάββατο, εκ των οποίων τα 10 πρώτα θετικά ανακοινώθηκαν χθες και τα 16 σήμερα. Διευκρίνισε ότι και τα 26 κρούσματα διέμεναν στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων και δεν τηρείτο η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι η ώρα 4 το απόγευμα σήμερα, συνολικά 1.276 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 695 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Ο Καθηγητής Κωστρίκης ανέφερε πως με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας τις τελευταίες 24 ώρες, τα αποτελέσματα από τις ιχνηλατήσεις είναι ενθαρρυντικά.

«Αντιθέτως όμως, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εντοπίζονται ανάμεσα στον πληθυσμό μας προβληματίζει έντονα, διότι επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και μεταδίδεται. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που φθάνουν ενώπιον μας, αρκετοί έχουν μολυνθεί διότι απέφευγαν να πάρουν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και ιδιαίτερα, δεν είχαν αντιληφθεί τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης.Το είπαμε πολλές φορές θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: Ανάμεσά μας υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς που μεταδίδουν τον ιό και ο καθένας από εμάς είναι δυνητικό υποψήφιο κρούσμα», τόνισε ο Καθηγητής.

 Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Στις δικές του δηλώσεις ο δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου( το Νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 23 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια.

Πρόσθεσε πως διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται τρεις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα.

Ο δρ Λοϊζου είπε πως η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επίσης, από τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υπήρξαν δύο εξιτήρια, ένα προς το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ένα που νοσηλεύεται σε θάλαμο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σε ότι αφορά τα 20.000 δείγματα και το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών ο δρ. Λοίζου είπε πως σίγουρα ο εντοπισμός αυτής της κατηγορίας των ασθενών θα βοηθήσει σημαντικά στο να εντοπιστούν δυνητικοί κινδύνοι και πιθανές συστοιβάδες εξάπλωσης της νόσου.

Εξήγησε πως ο ασυμπτωματικός ασθενής είναι ένας ασθενής χωρίς συμπτώματα, δεν έχει πυρετό, δεν βήχει, δεν φταρνίζεται.

«Εφόσον λοιπόν τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του συνόλου. Έχουμε μιλήσει ξανά για την ατομική ευθύνη. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αυτό δεν θα μας το εξασφαλίσει κανένα τεστ και κανένας έλεγχος. Μόνο η αυστηρή τήρηση αυτών που λέμε καθημερινά. Να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια, να μην ακουμπάμε το πρόσωπο» , τόνισε.

Σύμφωνα με τον δρα Λοίζου, "οι 20-30-40 χιλιάδες τεστ που μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καλύψουν ένα μόνο μέρος του πληθυσμού  και ανεξάρτητα του αριθμού των θετικών που θα βρεθούν, πάλι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει ελεγχθε"ί.

«Μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός σχεδόν οριστικά, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η μικρή Κύπρος, σε αναλογία πληθυσμού, έχει κάνει πολύ περισσότερα τεστ από τις περισσότερες χώρες του κόσμου», ανέφερε.

Είπε επίσης πως η πανδημία αυτή πιθανόν να αλλάξει δραστικά συνήθειες αιώνα γιατί η χειραψία ως πράξη, πιθανόν να χρειαστεί να καταργηθεί, προσθέτοντας πως μια συνήθεια που για αιώνες σφράγιζε συμφωνίες, φιλίες ανθρώπων, θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους συμμάχους του θανατηφόρου ιού.

«Ίσως να πρέπει να μάθουμε να ζούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατώντας αποστάσεις. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να συμμεριζόμαστε τον δίπλα μας, τους φίλους μας και αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να είμαστε δίπλα σωματικά για να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πιθανότατα ξεπεράσει την κορυφή της καμπύλης. Από την άλλη όμως ξέρουμε ότι ενώ η νόσος στην αρχική φάση επιταχύνει πολύ γρήγορα, στην φάση της επιβράδυνσης, επιβραδύνει αργά. Έχουμε λοιπόν χρόνο μπροστά μας, χρειάζεται υπομονή και να συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε.

Infographics

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας (μέχρι τις 12 Απριλίου).pdf  καταγράφηκαν 16 θάνατοι εκ των οποίων οι 11 έχουν ως αιτία τον covid19. Σε ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 26 άτομα, το 4,1% των ασθενών ενώ ανά 100,000 κατοίκους η Κύπρος διεξήγαγε 2046,2 διαγνωστικές εξετάσεις.
 
Σε σχέση με τους ασθενείς, το 50% είναι γυναίκες και το 49 άνδρες ενώ ανά ηλικιακή ομάδα το 65% είναι από 18-59 έτη, και από εξήντα και άνω είναι το 27%.
 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:47

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 28 Σεπτεμβρίου 2021
15:09
Ατομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των ΠΕΠ δεν καλούνται για εφεδρεία στην Ε.Φ. διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία
14:58
Διχάζουν την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τρία σημαντικά νομοσχέδια
14:50
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Δρούσειας
14:48
Δίνει τα πάντα για κάνει δικό της τον Ματίας Ντε Λιχτ η Τσέλσι
14:47
Προϊόντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν εντοπισθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά
14:37
Βαθαίνει η κρίση με τα καύσιμα στη Βρετανία - Ανησυχίες και για επάρκεια τροφίμων τα Χριστούγεννα
14:34
Ισπανία: Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα άρχισε να εκλύει ξανά λάβα
14:27
Συναντώνται το βράδυ στο Παρίσι Κ. Μητσοτάκης και Ε. Μακρόν
14:20
Σεισμός Κρήτη: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι - 20 οι τραυματίες (video)
14:03
Σαράντα συσκευασίες κοκαϊνη μετέφερε με τη μέθοδο της κατάποσης 28χρονος -Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»
14:00
Η ε/κ ελίτ βλέπει τους Τ/κ ως μειονότητα, υποστηρίζει το «υπεξ» για τις δηλώσεις Αρχιεπισκόπου
13:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand