Καρούσος: Θα επαναπατρίζονται 2.000 άτομα κάθε δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο

Ξεκινά εντός της Μεγάλης Εβδομάδας μαζικά ο επαναπατρισμός Κυπρίων πολιτών, με στόχο να φτάσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας τον αριθμό των 2.000 ατόμων, που αντιστοιχεί στη μέγιστη χωρητικότητα των δωματίων καραντίνας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.
 
Ο σχεδιασμός θα συνεχίζεται, στη βάση των διαθέσιμων κλινών για καραντίνα, είπε, προσθέτοντας ότι θα επαναπατρίζονται κατά μέσο όρο 2.000 άτομα κάθε δύο εβδομάδες. Οι πτήσεις επαναπατρισμού ξεκινούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
 
Ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι όσοι επαναπατρίζονται θα επιβαρύνονται πλέον με το κόστος του εισιτηρίου. Αρκετοί από όσους εμπίπτουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων έχουν ήδη επιστρέψει, είπε και σημείωσε ότι στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα επαναπατριστεί το πρώτο κύμα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις που έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Συνολικά, ανέφερε, 1.971 άτομα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επαναπατριστούν μεταξύ 15 και 30 Απριλίου. Από αυτούς οι 758 είναι φοιτητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε προπαρασκευαστικά προγράμματα (Foundation Courses) ή είναι πρωτοετείς.
 
Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος του επαναπατρισμού των πρωτοετών φοιτητών και όσων είναι εγγεγραμμένοι σε Foundation, θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για όλους τους Κύπριους πολίτες ή μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία να επιστρέψουν στην Κύπρο.
 
Ερωτηθείς για τη διάρκεια του σχεδιασμού, ο κ. Καρούσος είπε ότι ο προγραμματισμός θα συνεχίζεται όσο διαρκούν τα διατάγματα για την απαγόρευση πτήσεων και δεν εκτελούνται επιβατικές πτήσεις. Αναλόγως της διαθεσιμότητας που θα υπάρχει στα δωμάτια για την καραντίνα, θα έρχεται ο κόσμος πίσω, συμπλήρωσε.
 
Εξήγησε παράλληλα ότι θα ζητηθούν προσφορές για τις τιμές εισιτηρίων ανά αεροδρόμιο και περιοχή, στη βάση της ομαδοποίησης που έχει κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται ακολούθως από το Υπουργείο Εξωτερικών με ποια πτήση μπορούν να ταξιδέψουν, αλλά και για το κόστος και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επιστροφή τους και η οποία προβλέπει την παραμονή σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Τέλος, η αεροπορική εταιρεία θα επικοινωνεί με τους ενδιαφερόμενους για την έκδοση του εισιτηρίου.
 
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, σημειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία και ΗΠΑ.
 
Ο κ. Καρούσος είπε ακόμη ότι το ένα τρίτο του αεροπλάνου θα είναι κενό ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Επομένως ένα αεροπλάνο των 189 θέσεων θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 112 επιβάτες, πρόσθεσε.
 
Το Υπουργείο Μεταφορών κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον επαναπατρισμό των πολιτών με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων που έχει στήσει στο ΚΣΕΔ, είπε ο κ. Καρούσος και ανέφερε καταληκτικά ότι απαιτείται συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

 

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:47

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.