Κορονοϊός: Προβλέψεις για πολύ περισσότερους θανάτους στο ΗΒ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, καθηγητής Τζέρεμι Φάραρ.

Ο διευθυντής του οργανισμού Wellcome Trust και ειδικός στις πανδημίες Βρετανός καθηγητής δήλωσε την Κυριακή στο BBC ότι ο αριθμός των σχεδόν χιλίων νεκρών την ημέρα που είχε καταγραφεί το περασμένο τριήμερο δείχνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα.

«Οι αριθμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ελπίζω ότι πλησιάζουμε στη μείωση των αριθμών. Αλλά ναι, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να είναι σίγουρα μία από τις χειρότερα, αν όχι η χειρότερα επηρεασμένη χώρα στην Ευρώπη», είπε ο καθηγητής Φάραρ.

Ο ίδιος αντιπαρέβαλε την εικόνα στη Βρετανία με εκείνη των συγκριτικά πολύ λιγότερων θανάτων στη Γερμανία, παραδεχόμενος ότι εκεί απέδωσε το μαζικό πρόγραμμα διαγνωστικών ελέγχων του πληθυσμού, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των επαφών των φορέων.

Οι δηλώσεις του καθηγητή Φάραρ ήρθαν ενώ γίνονται όλο και πιο επίμονες οι ερωτήσεις προς τη βρετανική Κυβέρνηση για το κατά πόσο ήταν λανθασμένες οι υποδείξεις των επιστημονικών συμβούλων της που οδήγησαν στην καθυστερημένη σε σύγκριση με άλλες χώρες λήψη μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Καθημερινές είναι επίσης οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση για την αργοπορία στη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, καθώς και για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας που αναφέρονται από γιατρούς νοσηλευτές και εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης.

Ο καθηγητής Τζον Άστον, πρώην περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας για τη ΒΑ Αγγλία, σχολίασε ότι όλα ξεκίνησαν από τον μη έγκαιρο σχεδιασμό από τη βρετανική κυβέρνηση, που οδήγησε μεταξύ άλλων στην καθυστέρηση παραγγελίας απαραίτητων συσκευών και αναλώσιμων υλικών για το NHS.

Η Αντιπρόεδρος του Βασιλικού Συλλόγου Χειρουργών Σου Χιλ, εξάλλου, επέκρινε τον «πολιτικό επικοινωνιακό» χαρακτήρα των καθημερινών ενημερωτικών συνεντεύξεων Τύπου από υπουργούς για τον κορονοϊό, καθώς θεωρεί ότι επιχειρούν να καλύψουν την υστέρηση στη δράση της κυβέρνησης. Η ίδια εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων στη χώρα θα φτάσει τους 30.000.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά ήδη πάνω από 10.000 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Κατά τη χθεσινή ενημερωτική συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επανέλαβε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών του NHS, τονίζοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:48

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Το πράσινο φως για την αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand