Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας για τη διενέργεια της μελέτης 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων

Διευκρινίσεις για τη διενέργεια της μελέτης 20 χιλιάδων εργαστηριακών εξετάσεων σε εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και της Εθνικής Φρουράς δίνει το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του.
 
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η  κατανομή των εργαστηριακών εξετάσεων έγινε ανά επαρχία σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι εκείνα που αναφέρονται στον σχετικό πίνακα που έχει ανακοινωθεί και επισυνάπτεται εκ νέου και μόνο στα συγκεκριμένα σημεία δειγματοληψίας ενώ απαγορεύονται ρητά οι κινητές μονάδες δειγματοληψίας».
 
Επίσης, «η επιλογή των εργαστηρίων και η αριθμητική κατανομή των εργαστηριακών αναλύσεων που θα διεκπεραιώσει κάθε εργαστήριο έγινε στη βάση των δυνατοτήτων τους και τις Επαρχίες που μπορούν να καλύψουν αναλογικά, ώστε να πραγματοποιούνται 1,000 τεστ την ημέρα».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι που θέλουν να υποβληθούν στην εργαστηριακή εξέταση «θα πρέπει να επικοινωνούν με το εργαστήριο που επιθυμούν για να διευθετήσουν προσωπικό ραντεβού για τη δειγματοληψία και θα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικό στοιχείο κατά την προσέλευσή τους στο σημείο δειγματοληψίας».
 
Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται ατομικά στον κάθε πολίτη και όχι ανά επιχείρηση.
 
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, «το πρόγραμμα αφορά ομάδες επαγγελματιών, οι οποίοι βάσει Διατάγματος του Υπουργού Υγείας συνεχίζουν να εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους».
 
Για σκοπούς διασφάλισης της ίσης πρόσβασης επαγγελματιών από όλες τις ομάδες που εμπίπτουν στο πρόγραμμα, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στα εργαστήρια με ενδεικτικό ποσοστό δειγματοληψίας ανά επαγγελματική ομάδα, το οποίο πρέπει να τηρούν (π.χ. 15% εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, 25% εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, 25% εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δέχονται κοινό για εξυπηρέτηση, κοκ).
 
Εάν διαφανεί από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ότι τα δείγματα αφορούν επιλεκτικά σε συγκεκριμένους οργανισμούς/υπηρεσίες, κτλ, το Υπουργείο Υγείας δύναται να τερματίσει αυτοδικαίως τη Συμφωνία και θα ενημερώνει σχετικά το κοινό.
 
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι «τα εργαστήρια, σύμφωνα με τη σύμβασή τους, οφείλουν να διατηρούν αρχείο και να κοινοποιούν όλα τα αποτελέσματα στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, με προτεραιότητα τα θετικά για σκοπούς ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής μελέτης/επιτήρησης».
 
Από την πλευρά της, «η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις στους χώρους δειγματοληψίας για παρακολούθηση και έλεγχο», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:48

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Υπό εξέταση η αναστολή της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
12:32
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Στις αποθήκες μένουν σημαντικές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού
10:37
Ο Υπουργός Μεταφορών ακύρωσε συνάντηση με την ΕΤΥΚ λόγω λήψης απεργιακών μέτρων
10:11
Μέρα τελικού Κυπέλλου! Ομόνοια και Εθνικός διεκδικούν το μεγάλο τρόπαιο!
10:08
Εμειναν ζωντανοί οι Μάβερικς
10:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand