Στα 21 ανήλθαν σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Στα 21 ανήλθαν σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 811 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρχές.



Συγκεκριμένα, πρόκειται για 10  άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 1 άτομο με ταξιδιωτικό ιστορικό και 10 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 616, περιλαμβανομένων των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
 
Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για 14 εξ αυτών. Για άλλα εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η διερεύνηση.
 
Ανέφερε επίσης ότι τα 616 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 17,119 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 463 από τα 616, είπε, προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 61 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
 
Δεδομένων των πιο πάνω, πρόσθεσε, τα σημερινά 21 κρούσματα επί συνόλου 811 εργαστηριακών διαγνώσεων, συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συμβαδίζει με την πτωτική πορεία των τελευταίων 10 ημερών, είπε.
 
Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας, συνέχισε, « απευθύνω και σήμερα θερμές ευχαριστίες προς όλους τους πολίτες για την υπομονή και τη συνεργασία. Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε με την ίδια προσήλωση, γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και δεν έχουμε το περιθώριο λάθους. Είναι πραγματικά κρίμα να καταστρέψουμε ό,τι με κόπο χτίζουμε. Η συμβουλή μας λοιπόν παραμένει η ίδια: Μείνετε στο σπίτι και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ. Μάριος Λοϊζου, ανέφερε ότι παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο 700 χιλιάδες και ο αριθμός των θανάτων τις 100,000, ενώ 380,000 περίπου ανάρρωσαν. Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται αυτή την ώρα οι ΗΠΑ με σχεδόν 500,000 κρούσματα και 18,000 θανάτους, είπε.
 
Με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, σημείωσε, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, τέσσερα εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά οκτώ ασθενείς, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
 
Επίσης, πρόσθεσε, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται τέσσερις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι είναι εκτός αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα, είπε.
 
Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα δεδομένα για τις ΗΠΑ, είπε, σε αρκετές χώρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των συζητήσεων για άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό, πρόσθεσε, ανάγκασε τον ΠΟΥ, να επανέλθει χθες με επίσημη τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του, ο οποίος προειδοποίησε ότι παρά το ότι θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, εκεί όπου αυτό είναι εφικτό, μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φονική επανεμφάνιση της πανδημίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, συνέχισε ο κ. Λοϊζου, την ίδια ώρα που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μια ευπρόσδεκτη επιβράδυνση, σε κάποιες άλλες χώρες παρατηρείται μια ανησυχητική επιτάχυνση, φέρνοντας σαν παράδειγμα τη διάδοση της νόσου στην κοινότητα σε 16 αφρικανικές χώρες.
 
Στην πατρίδα μας, είπε, "εξακολουθεί να υπάρχει μια εικόνα που μας δίνει δικαίωμα στην ελπίδα. Υπάρχει όμως μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και της άρσης των μέτρων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο ο ιός παραμένει χωρίς θεραπεία, το κύριο καθήκον μας είναι η διαφύλαξη της υγείας του λαού και των συστημάτων υγείας", συμπλήρωσε.
 
Είναι λοιπόν, συνέχισε, "η εικόνα της πανδημίας σε κάθε χώρα αυτή που θα καθορίσει το πού πάμε".
 
Σημείωσε ότι τις «τελευταίες μέρες δίνουμε μια θετική εικόνα. Δικαιούμαστε να το ακούμε. Από την άλλη δεν πρέπει στιγμή να χαλαρώσουμε. Αντίθετα, τα θετικά στοιχεία, αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής των μέτρων, τονίζουν την ανάγκη συνέχισής των. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας».
 
«Μένουμε λοιπόν σπίτι – όταν είμαστε με κόσμο κρατάμε τις αποστάσεις και επιτρέψτε μου να πω ότι εκεί που βλέπουμε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες, οφείλουμε να το επισημάνουμε. Δεν δικαιούται κανείς να παίζει με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ο κάθε ένας από εμάς, έχει να παίξει τον δικό του ρόλο στον τερματισμό αυτής της πανδημίας. Η έννοια της ατομικής ευθύνης, θα είναι καθοριστική στο να κερδίσουμε τη μάχη», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς αν είναι θετικό το γεγονός ότι η αναλογία δειγμάτων και κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι κατά μέσο όρο κινούμαστε στο ένα κρούσμα ανά 36-40 δείγματα, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι αυτό έχει να κάνει και με την ημερομηνία δειγματοληψίας αυτών των κρουσμάτων, προσθέτοντας ότι όλες οι εργαστηριακές διαγνώσεις δεν είναι οι ίδιες «η φιλοσοφία τους δεν είναι η ίδια. Υπάρχουν, είπε,  «προιόντα ιχνηλατήσεων, υπάρχουν διαγνώσεις που αφορούν άτομα τα οποία προσήλθαν από μόνα τους ή τυχαίες διαγνώσεις».
 
Όλα αυτά πρέπει, είπε, να λαμβάνονται υπόψη στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια απλή ανάγνωση.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας των 20 χιλιάδων ατόμων θα παρουσιαστούν.
 
Σε ερώτηση ποιος πληρώνει για τις 20,000 εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν,  η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου είπε ότι επιδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας για να προσθέσει ο κ. Κωστρίκης «ο Κύπριος φορολογούμενος φυσικά»  
 
Ερωτηθείς σχετικά με την χρήση της μάσκας, οκ. Λοϊζου είπε ότι παρά το ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σύσταση για μαζική χρήσης της μάσκας, εντούτοις ο κάθε πολίτης μπορεί να την χρησιμοποιεί, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία, είπε, ότι εφόσον την χρησιμοποιεί θα πρέπει να την χρησιμοποιεί σωστά. «Και ο κύριος κίνδυνος από τη χρήση της μάσκας είναι το ψευδές αίσθημα ασφάλειας το οποίο μπορεί να του δίνει».
 
«Δεν σημαίνει επειδή φοράμε τη μάσκα δεν τηρούμε όλα  τα άλλα τα οποία έχουμε επισημάνει», είπε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.