Πράσινη επανεκκίνηση της μετα-Covid-19 οικονομίας

Δέκα υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ διετύπωσαν  την αξίωση τα σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού να λάβουν υπ' όψη τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και το κλίμα.

Η περίσταση μας καλεί να πολεμήσουμε κατά της πανδημίας, όμως, «οφείλουμε να προετοιμασθούμε για την ανόρθωση των οικονομιών μας, υιοθετώντας σχέδια ανάκαμψης με απώτερο στόχο να ξαναπροσφέρουν στην Ευρώπη και στους πολίτες της ανανεωμένη και βιώσιμη πρόοδο και ευημερία», τονίζουν οι δέκα υπουργοί στο κείμενό τους, που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα climatechangenews.com.

«Θα πρέπει να αντισταθούμε στους πειρασμούς για βραχυπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεστώσας κρίσης, που κινδυνεύουν να καθηλώσουν την ΕΕ σε μία οικονομία βασισμένη στην ενέργεια των γεωτρήσεων για πολλές δεκαετίες», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος από την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

«Το μάθημα του κορονοϊού είναι βασικά ότι θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τις φιλοδοξίες μας για να μειώσουμε τους κινδύνους και το κόστος της απραξίας στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας», προσθέτουν.

Οι δέκα διασαλπίζουν μία «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal, που ανακοίνωσε η Κομισιόν και μία «αύξηση των επενδύσεων, ιδίως στους τομείς της βιώσιμης κινητικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανακαίνιση των κτιρίων, την έρευνα και την καινοτομία, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την κυκλική οικονομία».

«Θα πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε όλον τον κόσμο και στους πολίτες μας, πως η ΕΕ θα δώσει το παράδειγμα ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα ανοίξει τον δρόμο για την απανθρακοποίηση και τον σεβασμό της Συμφωνίας του Παρισιού», καταλήγουν οι δέκα στο κείμενό τους, το οποίο έσπευσε αμέσως μετά να δηλώσει μέσω Twitter ότι συνυπογράφει κι η Γαλλίδα ομόλογός τους Ελιζαμπέτ Μπορν.

Εννέα ΜΚΟ, μεταξύ τους το γαλλικό ίδρυμα Νικολά Υλό και ο ευρωπαϊκός κλάδος της 350.org έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία των ευρωπαίων υπουργών, εκτιμώντας πως διανύουμε «μία στιγμή ζωής, ή θανάτου, για την ΕΕ και τον πλανήτη».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού 'μας κατέλαβε όλους εξαπίνης', δήλωσε ο YΠΑΜ των ΗΠΑ
21:42
Συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στη Χλώρακα από φορείς και σύνολα
21:21
Δεν υφίσταται θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, λέει ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
21:19
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν στη Ρωσία Ρώσο χάκερ που είχε καταδικαστεί για απάτες στον κυβερνοχώρο
20:54
Κρεμλίνο: Δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών μετά το τέλος των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν
20:21
Προχωρούν κανονικά με μέτρα την Τετάρτη οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια
20:06
Βελτίωση της κατάστασης στα πρατήρια καυσίμων βλέπει ο Μπόρις Τζόνσον
19:37
117 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη, κανένας θάνατος
19:35
Συνάντηση Υπ. Υγείας με συντεχνίες ιατρών, αποφασίζουν τα ΔΣ για πραγματοποίηση ή όχι της στάσης εργασίας
19:15
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης
18:54
Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον με συγγενείς θυμάτων Covid
18:43
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει τη μηνιγγίτιδα έως το 2030
18:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand