Nεκρά μέλη του συριακού στρατού σε επίθεση του ISIS

Τουλάχιστον 27 μέλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων του σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς (κεντρική Συρία) όπου μαίνονται σφοδρές μάχες,  σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.



Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο επίσης για 22 νεκρούς μεταξύ των τζιχαντιστών στις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς που αρχικά είχαν επικεντρωθεί στα περίχωρα της ελεγχόμενης από τον συριακό στρατό πόλης Αλ-Σούχνα, στην επαρχία Χομς, στην έρημο της Συρίας, και στη συνέχεια στο εσωτερικό της πόλης.

Το ΙΚ έχει προωθηθεί επί του εδάφους και τώρα βρίσκεται μέσα στην πόλη, της οποίας κατέλαβε ορισμένες συνοικίες. Οι μάχες συνεχίζονται επί του παρόντος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι `Αμπντελ Ραχμάν.

"Η ρωσική αεροπορία (σύμμαχος της Δαμασκού) επενέβη για να εμποδίσει την προώθηση των τζιχαντιστών και τυχόν κατάκτηση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ράμι `Αμπντελ Ραχμάν.

Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση που σημειώνεται στη Συρία από το ΙΚ μετά τον περασμένο Δεκέμβριο", είχε προσθέσει.

Στο μεταξύ, η Δαμασκός καταδίκασε την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, την Τετάρτη, ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση  των Χημικών ξπλων (OAXΟ) για τη χρήση από τον συριακό στρατό χημικών όπλων σε περιοχή της βόρειας Συρίας το 2017, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

"Η έκθεση του ΟΑΧΟ για τη χρήση τοξικών ουσιών στην πόλη Λαταμνέ το 2017 είναι παραπλανητική και περιέχει αβάσιμα και κατασκευασμένα συμπεράσματα με σκοπό να στρεβλώσει τα γεγονότα και να κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση  του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο επικαλείται το πρακτορείο SANA.

"Η Συρία απορρίπτει αυτή την έκθεση στον Τύπο και στην ουσία και αρνείται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε τοξικό αέριο στην πόλη Λαταμνέ ή σε οποιαδήποτε άλλη συριακή πόλη ή τοποθεσία", προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο ΟΑΧΟ κατηγόρησε τον στρατό του Μπασάρ αλ-`Ασαντ ότι το 2017 έριξε βόμβες που περιείχαν σαρίν και χλώριο στην περιοχή Λαταμνέ, στη βόρεια Συρία, "πλήττοντας" σχεδόν εκατό ανθρώπους.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη λήψη "κατάλληλων μέτρων" σε βάρος των υπευθύνων για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, μετά τη δημοσιοποίηση από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) καταδικαστικής έκθεσης για τη Δαμασκό.

"Τα πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνα για τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτήσουν γι` αυτές τις καταδικαστέες πράξεις", τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωση εξ ονόματος των 27 κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε βάρος Σύρων ανώτερων αξιωματούχων και επιστημόνων για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων και "είναι έτοιμη να εξετάσει την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά περίπτωση", ανακοίνωσε.

"Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε -- είτε πρόκειται για κράτος είτε για μη κρατικό φορέα -- οπουδήποτε και οποτεδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ισοδυναμεί με τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα -- τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", επέμεινε ο Μπορέλ.

"Η ατιμωρησία γι` αυτές τις φρικτές πράξεις δεν θα γίνει ανεκτή. Εναπόκειται τώρα στη διεθνή κοινότητα να εξετάσει δεόντως την έκθεση και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα", ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (...) είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι αυτή η πρόδηλη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της σύμβασης θα λάβει την αυστηρότερη δυνατή απάντηση από τα κράτη μέλη της Σύμβασης για τα χημικά όπλα", πρόσθεσε.

"Η υποχρέωση να λογοδοτήσουν είναι βασική για να αποτραπεί επανεμφάνιση χημικών όπλων", κατέληξε.

Πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2017, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο της συριακής αεροπορίας έριξαν βόμβες που περιείχαν σαρίν και χλώριο στη Λαταμνέ, μια περιοχή στη βόρεια Συρία, "πλήττοντας" εκατό ανθρώπους, κατηγορεί ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:51

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.