Γ. Εισαγγελέας: Νόμιμες οι αποκοπές του δημοσίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αποκοπές στους μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έγιναν νόμιμα και συνταγματικά, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δημιουργεί, όπως είπε, προηγούμενο.



Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «έγιναν δεκτές όλες οι εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί εκ μέρους της Δημοκρατίας και επίσης εκ μέρους άλλων οργανισμών δημοσίου δικαίου, με αποτέλεσμα να ανατραπούν ουσιαστικά οι πρωτόδικες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Διοικητικό Δικαστήριο».

«Με δύο λόγια, εκρίθη ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτές και νόμιμες οι αποκοπές στους μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και ως προς το θέμα επίσης της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων», είπε.

«Το βασικό μήνυμα το οποίο στέλνεται, μέσω της πολυσήμαντης, θα έλεγα, αυτής απόφασης, είναι ότι ατομικά δικαιώματα, όπως αυτά που διασφαλίζονται από το άρθρο 23 του Συντάγματος που είναι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει και δικαίωμα σε μισθό, είναι απολύτως σεβαστά και διασφαλισμένα», είπε.

«Όμως, αφ’ ης στιγμής δεν έχει επηρεαστεί ο πυρήνας της άσκησης αυτού του δικαιώματος, το κράτος μπορεί να προβεί σε κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι βεβαίως θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένοι και αναλογικοί, δηλαδή ως προς τον σκοπό στον οποίο στοχεύουν. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τη σημερινή απόφαση» πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεδομένου ότι είναι απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας(του Ανωτάτου Δικαστηρίου) δημιουργεί ένα προηγούμενο έτσι ώστε σε παρόμοιες περιστάσεις το κράτος να μπορεί να ενεργήσει κάτω από τις ίδιες συνθήκες νόμιμα και πλήρως συνταγματικά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «το κράτος δεν έχει υποχρέωση να επιστρέψει οτιδήποτε εφόσον νόμιμα και συνταγματικά κρίθηκε ότι είχαν αποκοπεί» οι απολαβές.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.