EMA: Συμβουλές για χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει επίγνωση των αναφορών που γίνονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) όπως η ιβουπροφαίνη θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19).

Όπως σημειώνεται επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ της ιβουπροφαίνης και της επιδείνωσης της COVID-19.
 
Ο EMA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα επανεξετάσει τυχόν νέες πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της πανδημίας.

Αναφέρεται ότι τον Μάιο του 2019, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) ξεκίνησε μια ανασκόπηση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ιβουπροφαίνη και κετοπροφαίνη, σύμφωνα με έρευνα της Γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Ασφάλειας Υγείας (ANSM), η οποία έδειξε ότι η μόλυνση από ανεμοβλογιά (varicella) και ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από αυτά τα φάρμακα.
 
Οι πληροφορίες για τα προϊόντα πολλών ΜΣΑΦ περιέχουν ήδη προειδοποιήσεις ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους μπορεί να κρύψουν τα συμπτώματα μιας επιδεινούμενης λοίμωξης. Η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) εξετάζει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για να διαπιστώσει εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

 Κατά την έναρξη της θεραπείας για πυρετό ή πόνο στον COVID-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης και των ΜΣΑΦ. Κάθε φάρμακο έχει τα δικά του οφέλη και τους κινδύνους που αντικατοπτρίζονται στις πληροφορίες για τα προϊόντα του και τα οποία πρέπει να εξεταστούν μαζί με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας της ΕΕ, οι περισσότερες από τις οποίες συνιστούν την παρακεταμόλη ως πρώτη επιλογή θεραπείας για πυρετό ή πόνο.

Σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας της ΕΕ, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες του τομέα υγείας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ (όπως ιβουπροφαίνη) σύμφωνα με τις εγκεκριμένες πληροφορίες για το προϊόν. Οι τρέχουσες συμβουλές περιλαμβάνουν ότι αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Οι ασθενείς που έχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας λόγος για τους ασθενείς που παίρνουν ιβουπροφαίνη να διακόψουν τη θεραπεία τους, με βάση τα παραπάνω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη ή άλλα φάρμακα ΜΣΑΦ για χρόνιες παθήσεις.

Σε συνέχεια της τρέχουσας ανασκόπησης ασφάλειας της PRAC σχετικά με την ιβουπροφαίνη και την κετοπροφαίνη, ο EMA υπογραμμίζει την ανάγκη έγκαιρης διεξαγωγής επιδημιολογικών μελετών για την παροχή επαρκών αποδείξεων σχετικά με την οποιαδήποτε επίδραση των ΜΣΑΦ στην πρόγνωση της νόσου για το COVID-19.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:26

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.