Τζ. Φέλτμαν: Κοντά σε λύση στο Κραν Μοντανά

Η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι το Κραν Μοντανά έφερε τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις, στα όρια επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο τέως βοηθός γενικός γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν.  

Την περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκε και κατέρρευσε η τελευταία προσπάθεια στο Κυπριακό, ο Φέλτμαν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολίτης", ο Τζέφρι Φέλτμαν σημείωσε πως οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά κατέρριψαν σημαντικά ταμπού. Υπογράμμισε, ότι βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέματα τα οποία μέχρι τότε δεν συζητούνταν, καθότι ήταν ευαίσθητα.  
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ανησυχία για την αμφισβήτηση όπως είπε, από ορισμένους, της απόφασης των πλευρών να αναζητήσουν λύση η οποία να επανενώνει την Κύπρο σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Επεσήμανε ότι για ορισμένους, το "στάτους - κβο" ενδέχεται να μοιάζει πιο βιώσιμο και άνετο απ' ότι θα έπρεπε, ενώ μια διευθέτηση μπορεί να θεωρηθεί βουτιά στο άγνωστο.
Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν πως το σύνολο του κυπριακού λαού θα πρέπει να καρπωθεί τα οφέλη από το φυσικό αέριο. Ο κύριος Φέλτμαν διερωτήθηκε γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μετατραπεί σε ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος που μόνο ο ένας μπορεί να κερδίσει, από την στιγμή όπως είπε, που σήμερα επικρατεί κορεσμός στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κύπρο θα γίνει ύστερα από αρκετά χρόνια.
"Το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, και ελπίζω πως ο ανταγωνισμός γεωτρήσεων δεν θα εξαφανίσει τη δυνατότητα επίτευξης λύσης στο Κυπριακό", υπογράμμισε ο Τζέφρι Φέλτμαν. 

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος
Πηγή: Πολίτης

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:58

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη καθώς οι εχθροπραξίες εισέρχονται στη δεύτερη τους εβδομάδα
21:37
Η Ουάσιγκτον απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τρίτο σχέδιο δήλωσης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη
21:16
Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέβαλε κυρώσεις σε τρία φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία με έδρα την Τουρκία για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος
21:05
Ένας θάνατος και 167 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:57
ΠτΔ:Στόχος η μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό
20:52
Ερμής - Καρμιώτισσα 7-1
20:47
Επαφές Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους σε ΗΑΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για Γάζα
20:32
Σύλληψη 60χρονου για υπόθεση κατοχής παιδικής πορνογραφίας
20:19
ΕΜΑ: Μέχρι ένα μήνα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech
20:04
Περαιτέρω αύξηση των περιστατικών της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία
19:07
Η πλειοψηφία των Γερμανών (61,5%) επιθυμεί πολιτική αλλαγή
18:43
Ερχιουρμάν: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία το κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού
18:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand