ΠτΔ: διάλογος με καλή θέληση χωρίς προαπαιτούμενα

Δεν τίθεται θέμα αναστολής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά  θα επρόκειτο για εγκατάλειψη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κληθεί να σχολιάσει πληροφορίες του Φιλελευθέρου, ότι η Τουρκία επεξεργάζεται σενάρια για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, σε συνδυασμό με μια νέα διαπραγματευτική προσπάθεια στο Κυπριακό.
Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει υποβληθεί επισήμως τέτοια πρόταση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή η Τουρκία την αμφισβητεί, να παραιτηθεί της κρατικής της υπόστασης, για να υπάρξει διάλογος.
Η καλή θέληση, υπογράμμισε, υπαγορεύει την προσέλευση στο διάλογο, χωρίς αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή προαπαιτούμενα.
Αναφερόμενος στις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό που αναμένεται δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της λεγόμενης εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα, αλλά και η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, είναι πάντοτε  έτοιμη να προσέλθει στην άτυπη πενταμερή που πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Σημείωσε ωστόσο ότι εξαρτάται από την Τουρκία αν θα προσέλθει στη διάσκεψη, για να διακριβωθεί όχι μόνο η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, αλλά και η όλη πορεία, χωρίς προαπαιτούμενα και προτάξεις.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν, μετά τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία.
Νωρίτερα σε ομιλία του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η πλευρά μας αποδέχεται την πολιτική ισότητα, αλλά εκείνο που δεν αποδέχεται είναι την πολιτική ανισότητα.
Πρόσθεσε ότι είναι στοιχειώδες καθήκον όλων να κατανοήσουν ότι, μέσα στο πνεύμα του αλληλοσεβασμό, κανένας δεν πρέπει να αναλογίζεται ή να θέλει να επιβληθεί στον άλλο.
Όπως εμείς συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και λέμε ‘ναι’ στη θετική ψήφο, εκεί και όπου ενδεχόμενα να διακινδυνεύουν τα συμφέροντα τους, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης,  κατά τον ίδιο τρόπο θέλουμε να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν εκείνοι και για εμάς.

Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:58

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Συνελήφθη Ρώσος καταζητούμενος από τις Ρωσικές Αρχές, στην Πάφο
11:09
H Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΥΠΠΑΝ
10:56
Κατέκτησε το κύπελλο η Ντόρντμουντ-Παρέμεινε ζωντανή για τον τίτλο η Ρεάλ
10:36
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σάμπο στη Λεμεσό
10:32
Το Ανώτατο ακύρωσε διατάγματα σύλληψης και έρευνας εναντίον ατόμων στην υπόθεση με το βαν
10:25
Οι διαιτητές του κυπέλλου
10:20
Η Ένωση Δήμων καλεί τη νέα Βουλή, που θα σχηματιστεί να επανεξετάσει τη Μεταρρύθμιση
10:13
Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν ανακηρύσσεται αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή
09:58
Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ μέσα σε τέσσερις ημέρες
09:44
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου
09:35
Η βραδιά του Φαμπιάνο
09:23
Δρ.Πέτρου: Δεδομένη η επιπλέον χορήγηση δόσης για όλα τα εμβόλια
09:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand