ΣΟΑΚ:Mελέτη για το μελλοντικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Την έναρξη της διαδικασίας καταρτισμού του στρατηγικού σχεδιασμού των επόμενων δέκα με δεκαπέντε χρόνων που θα οδηγήσει την Κύπρο στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακοίνωσε την Τρίτη το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (ΣΟΑΚ).

Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα εκτελεστεί από τον οίκο PwC Kύπρου με ορίζοντα παράδοσης της μελέτης στο τέλος του 2021.

Τόσο ο Πρόεδρος του ΣΟΑΚ, Τάκης Κληρίδης όσο και ο Πρόεδρος της καθοδηγητικής επιτροπής και μέλος του Συμβουλίου, Ανδρέας Ασσιώτης διαβεβαίωσαν πως η μελέτη δεν θα παραμείνει στα συρτάρια και υπογράμμισαν πως η μελέτη, η οποία θα καλύψει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να θεωρηθεί ως η εθνική στρατηγική για το μελλοντικό οικονομικό μοντέλο, που στόχο έχει να μειώσει την έκθεση της κυπριακής οικονομίας στους εξωτερικούς κραδασμούς.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κληρίδης τόνισε πως μετά την οικονομική κρίση τα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση οδήγησαν στην βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, για να προσθέσει ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές και σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες που επηρεάζουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «τώρα απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός ενός σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου με στόχο τη ισχυρή ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την ενίσχυση της ευελιξίας και προσαρμοστικότητας της οικονομίας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του διεθνούς περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας».

«Το στοίχημα για το Συμβούλιο είναι η χάραξη μια στρατηγικής, αλλά και σχεδίων δράσης για την υλοποίησή της που δεν θα μείνουν στα συρτάρια, αλλά θα υιοθετηθούν από τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις και θα αγκαλιαστούν από την κοινωνία και θα εφαρμοστούν», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις), αλλά και όλοι εμπλεκόμενοι φορείς θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας καταρτισμού τη πλάνου για το μελλοντικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Η στρατηγική ανήκει σε όλους τους Κυπρίους

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ασσιώτης τόνισε πως η στρατηγική αυτή δεν ανήκει μόνο στο Συμβούλιο ή στην εκάστοτε Κυβέρνηση αλλά είναι στρατηγική όλων των Κυπρίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μπορεί να μην συμφωνούμε για το τι πρέπει να γίνει αύριο ή για κάτι που δεν μας αρέσει σήμερα, αλλά σε μακροχρόνιο ορίζοντα όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε για το πού πρέπει να καταλήξουμε».

«Η οικονομία μας να βιώνει ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη και βιώσιμη σημαίνει να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κραδασμούς από το εξωτερικό, αφού μια μικρή ανοικτή οικονομία όπως είναι η κυπριακή πάντα θα έχει αυτό τον κίνδυνο και άρα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι», εξήγησε, προσθέτοντας πως η εθνική αυτή στρατηγική αποσκοπεί στο να δώσει κατεύθυνση για το πού πρέπει να πάει οικονομία και τα πράγματα που πρέπει να διαφοροποιηθούν.

Όπως πρόσθεσε, αυτή η στρατηγική θα είναι στρατηγική με ορίζοντα 10 με 15 χρόνια και δεν θα είναι μια θεωρητική μελέτη αλλά θα έχει εισηγήσεις πρακτικές και υλοποιήσιμες.

Ο Στρατής Καστρισιανάκης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τα όσα αναφέρονται σε εκθέσεις της Κομισιόν και σε εκθέσεις άλλων οργανισμών ότι η Κύπρος μετά την κρίση πήρε τα αναγκαία μέτρα για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών αλλά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης που ήταν από τους ψηλότερους στην Ευρώπη αλλά υπολείπεται σε παραγωγικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας.

«Αυτές οι προκλήσεις αν δεν αντιμετωπιστούν θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια τροχοπέδη για την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και αυτό συνδέεται με την ύπαρξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια», είπε.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την υποβολή της σχετικής αίτησης από την Κύπρο, αλλά και από το γεγονός ότι κερδήθηκε η χρηματοδότηση του έργου μέσα από ένα ανταγωνιστικό διαγωνισμό.

Γενικότερα, από τα συνολικά €80 εκατομμύρια προϋπολογισμού της SRSS της Κομισιόν, η Κύπρος κατάφερε το 2018 και το 2019 να πάρει χρηματοδότηση έργα αξίας €2,8 και €3,3 εκατ αντίστοιχα.

Ο Φίλιππος Σώσειλος επικεφαλής των επιχειρησιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών της PwC, είπε ότι κατά τον καταρτισμό της στρατηγικής, ο οίκος θα συνεργαστεί στενά με την καθοδηγητική επιτροπή και θα προβεί σε μια σειρά από δράσεις, όπως συνεντεύξεις, δημόσιες διαβουλεύσεις και άλλα. «Θα επιδιώξουμε να αντλήσουμε απόψεις, γνώσεις αλλά και να αξιοποιήσουμε και προηγούμενες μελέτες και ιδέες με έμφαση στον εντοπισμό λύσεων».

Μεταρρυθμίσεις και διόρθωση στρεβλώσεων θα βοηθήσουν την στρατηγική

Υπογράμμισε όμως ότι για να μπορέσει η οποιαδήποτε στρατηγική να έχει τη δυνατότητα υλοποίησης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο χρειάζονται να γίνουν θεσμικές, διοικητικές και άλλες μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσουν όλες τις οριζόντιες δράσεις για τις οποίες υπάρχουν δυσκολίες να επιτευχθούν.

«Άρα πέρα από τις πολιτικές χρειαζόμαστε και το εθνικό πλαίσιο για να βοηθήσει στην υλοποίησή τους», είπε.

Και ο Ανδρέας Ασσιώτης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση των στρεβλώσεων και προώθηση μεταρρυθμίσεων και κατόπιν θα προστεθεί η στρατηγική κατεύθυνση της μελέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σώσειλο, πέραν από την παράδοση της μελέτης στο τέλος του 2021 θα υπάρξουν ενδιάμεσα παραδοτέα όπως η ανάλυση των αδυναμιών και προοπτικών για την οικονομία, τα σενάρια για πιθανά μοντέλα ανάπτυξης και το αποτέλεσμα των συζητήσεων και διαβουλεύσεων.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, η στρατηγική δεν θα είναι στατική, αλλά οι κατευθύνσεις θα αναθεωρούνται κάθε πέντε χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:50

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Δύο άτομα συνελήφθηκαν στη Λευκωσία για παράνομη παραμονή, διαρρήξεις και κλοπές
08:21
Επίθεση σε πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, τουλάχιστον 43 νεκροί, κυρίως νεαρές
08:06
Συνεχίζονται οι μολύνσεις από COVID-19 διεθνώς, στην Ελλάδα εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια
07:47
Ακρίτας – Άρης 0-3 : Κορυφή με σούπερ Μπέγκστον (VID)
07:42
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 52 -67 : "Κόκκινη" η πρώτη κούπα, με περίπατο επί των πρασίνων στο Super Cup (VID)
07:35
Διάλογο για επίλυση διαφωνιών στην Αν. Μεσόγειο ζητά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από την Τουρκία
07:22
Θρήνος και οργή στην Ινδονησία: Έρευνες για τους 125 νεκρούς και τα αιματηρά επεισόδια (Βίντεο)
07:06
«Κατηγορώ» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον «πάγο» από ΗΠΑ
06:40
Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο νικητής θα κριθεί στον 2ο γύρο
06:27
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 3 Οκτωβρίου
06:20
Β. Ζελένσκι: Στα χέρια των Ουκρανών οικισμοί στη Χερσώνα
06:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 3/10/2022
06:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand