Διαφορά στις εναρκτήριες θέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών

Τη θέση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη βούληση της ΕΕ για εξασφάλιση ενός «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού» μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit εφόσον αυτό προϋποθέτει υιοθέτηση των κοινοτικών κανονισμών σε τομείς όπως τα εργασιακά, το περιβάλλον και οι κρατικές οικονομικές παρεμβάσεις στην αγορά, διατύπωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Φροστ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν φοβάται τα εμπόδια που θα εγερθούν στο εμπόριο με τους Ευρωπαίους γείτονες σε περίπτωση που η παραπάνω στάση σημαίνει ότι δε θα σταθεί δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά.

«Είναι κεντρικό στο όραμά μας το ότι πρέπει να έχουμε την ικανότητα να νομοθετούμε κατά πώς μας ταιριάζει, να διεκδικούμε το δικαίωμα που έχει κάθε άλλη χώρα στον κόσμο που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επομένως με το να θεωρεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε την επιτήρηση της ΕΕ επί των λεγόμενων θεμάτων ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού, απλά αποτυγχάνει να αντιληφθεί το νόημα των όσων κάνουμε. Δεν πρόκειται για μια απλή διαπραγματευτική θέση που ίσως μετακινηθεί υπό πίεση - είναι το νόημα του όλου εγχειρήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φροστ.

Για την περίπτωση που δε σταθεί δυνατή μια μελλοντική εμπορική σχέση στα πρότυπα του «μοντέλου του Καναδά», ο κ. Φροστ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διεξάγει εμπόριο με την ΕΕ όπως κάνει η Αυστραλία, κάτι που για πολλούς αναλυτές είναι ένας ευφημισμός για ένα ‘no deal’.

«Κατανοούμε τις συνέπειες που προκύπτουν, αν και κάποιοι μερικές φορές λένε ότι δεν τις κατανοούμε και θα εκθέσουμε σε γραπτή μορφή την επόμενη εβδομάδα πώς βλέπουμε το σχήμα της μελλοντικής σχέσης με περισσότερη λεπτομέρεια», σχολίασε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου, αφού θα έχει οριστικοποιηθεί η διαπραγματευτική εντολή των Ευρωπαίων προς τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Το ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού και τα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα αναμένεται να είναι τα δύο πρώτα ζητήματα στο τραπέζι, με τις δύο πλευρές να έχει γίνει πλέον σαφές ότι ξεκινούν από διαμετρικά αντίθετες αφετηρίες σε αμφότερα.

Εν τω μεταξύ, κατά τις επαφές που έχει στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν με ηγέτες ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να ζητήσει τη δημιουργία κάποιου τύπου «εταιρικής υπηκοότητας» για τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματα που παρέχει στους πολίτες των κρατών-μελών η ΕΕ.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των Βρετανών ψηφοφόρων που ήθελαν να φύγουν και των εκατομμυρίων Λονδρέζων και Βρετανών πολιτών που ακόμα νιώθουν και θέλουν να είναι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο κ. Καν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:50

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Άσλεϊ Μπάρτι - Ντανιέλ Κόλινς στον τελικό του Αυστραλιανού ΟΠΕΝ
17:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand