Καταδικάζουν τα κόμματα τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο


Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, επισημαίνει πως οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην επέκταση της κατοχής μέσω της τουρκικής βουλιμίας και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο.
Αναφέρει, παράλληλα, πως τα βήματα και τα όπλα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι πολιτικά. Σημειώνει ότι, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κινούνται σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, με σκοπό την αποτροπή νέων τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας.
Ο Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνει ότι πάγια θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο στο οποίο διακόπηκε στο Κρανς Μοντανά.
Επαναλαμβάνει, τέλος, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν θα μείνουν αναπάντητες σε διπλωματικό επίπεδο.

Οι ενέργειες της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συνιστούν νέα πρόκληση σε βάρος της Κύπρου, επισημαίνει το ΑΚΕΛ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δρομολογούν νέα παράνομα τετελεσμένα τα οποία αντιβαίνουν των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο.
Τονίζει, παράλληλα, ότι τα όσα συντελούνται σήμερα αποτελούν παρενέργειες του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά και του παρατεταμένου διαπραγματευτικού κενού.
Ο κύριος Στεφάνου επισημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συναντούν ουσιαστική διεθνή αντίδραση.
Υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση, η οποία να εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού.

Κυβερνητική αδράνεια έναντι των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο, διαπιστώνει το ΔΗΚΟ.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται να έχει αποτρεπτική πολιτική, που να αντιμετωπίζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην περίκλειστη περιοχή.
Εξέφρασε, παράλληλα, απογοήτευση και θυμό για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διάθεση για συμβιβασμό, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού.

Τη λήψη συγκεκριμένων οικονομικών, πολικών και διπλωματικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος, εισηγείται η ΕΔΕΚ.
Επισημαίνει ότι οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την Αμμόχωστο, επιβεβαιώνουν ότι πρόθεση της Άγκυρας ήταν να εκμεταλλευτεί την περίκλειστη πόλη για να επιτύχει τη λύση που επιθυμεί, και μαζί τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά εκ νέου από την Κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για αποφυγή του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Αναφέρει, επίσης, ότι επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα της Αμμοχώστου.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, όχι μόνο για την Αμμόχωστο αλλά ευρύτερα, αποτελεί για τη Συμμαχία Πολιτών βασική προϋπόθεση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος, Ανδρέας Κωνσταντίνου


Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:51

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους
21:52
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand