Καταδικάζουν τα κόμματα τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο


Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, επισημαίνει πως οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην επέκταση της κατοχής μέσω της τουρκικής βουλιμίας και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο.
Αναφέρει, παράλληλα, πως τα βήματα και τα όπλα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι πολιτικά. Σημειώνει ότι, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κινούνται σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, με σκοπό την αποτροπή νέων τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας.
Ο Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνει ότι πάγια θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο στο οποίο διακόπηκε στο Κρανς Μοντανά.
Επαναλαμβάνει, τέλος, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν θα μείνουν αναπάντητες σε διπλωματικό επίπεδο.

Οι ενέργειες της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συνιστούν νέα πρόκληση σε βάρος της Κύπρου, επισημαίνει το ΑΚΕΛ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δρομολογούν νέα παράνομα τετελεσμένα τα οποία αντιβαίνουν των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο.
Τονίζει, παράλληλα, ότι τα όσα συντελούνται σήμερα αποτελούν παρενέργειες του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά και του παρατεταμένου διαπραγματευτικού κενού.
Ο κύριος Στεφάνου επισημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συναντούν ουσιαστική διεθνή αντίδραση.
Υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση, η οποία να εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού.

Κυβερνητική αδράνεια έναντι των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο, διαπιστώνει το ΔΗΚΟ.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται να έχει αποτρεπτική πολιτική, που να αντιμετωπίζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην περίκλειστη περιοχή.
Εξέφρασε, παράλληλα, απογοήτευση και θυμό για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διάθεση για συμβιβασμό, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού.

Τη λήψη συγκεκριμένων οικονομικών, πολικών και διπλωματικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος, εισηγείται η ΕΔΕΚ.
Επισημαίνει ότι οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την Αμμόχωστο, επιβεβαιώνουν ότι πρόθεση της Άγκυρας ήταν να εκμεταλλευτεί την περίκλειστη πόλη για να επιτύχει τη λύση που επιθυμεί, και μαζί τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά εκ νέου από την Κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για αποφυγή του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Αναφέρει, επίσης, ότι επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα της Αμμοχώστου.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, όχι μόνο για την Αμμόχωστο αλλά ευρύτερα, αποτελεί για τη Συμμαχία Πολιτών βασική προϋπόθεση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος, Ανδρέας Κωνσταντίνου


Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:51

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιανουαρίου
Ιταλία: «Ξεκίνησε διάλογος» λένε η Λέγκα και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας
21:33
Σοβαρό τροχαίο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
21:14
Μοιρασιά στο ΑΕΚ Αρένα: ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-1 (βίντεο)
21:00
Tρεις πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας
20:56
Η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΠΑΕΕΚ με 2-1 (βίντεο)
20:53
Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
20:39
Τελεσίδικα εκτός «βουλής» το ΚΚΔ, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
20:19
Ένας θάνατος και 2815 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:00
Τέλος τα τεστ Covid για εμβολιασμένους ταξιδιώτες προς Αγγλία και η καραντίνα για τους ανεμβολίαστους
19:54
Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό - Αντίξοες και αύριο οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας
19:17
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για διαφοροποίηση του μέτρου “test to stay” στα σχολεία
18:56
Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Συρία, Λιβύη και Ανατολική Ευρώπη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
18:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand