Πιλοτικό πρόγραμμα με συλλογή οργανικών αποβλήτων και κομποστοποίηση, ξεκίνησε ο Δήμος Αραδίππου

Ο Δήμος Αραδίππου πρωτοπορεί σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των δημοτών του, αφού 1,200 νοικοκυριά συμμετέχουν σε πολιτικό πρόγραμμα για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων και κομποστοποίηση.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε ότι «από τη 1η Νοεμβρίου 2020, πέραν της περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί), εφαρμόζεται στον Δήμο πιλοτικό πρόγραμμα περισυλλογής και κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων. Ο Δήμος Αραδίππου έχει βραβευτεί για σειρά πράσινων προγραμμάτων που εφαρμόζει μεταξύ των οποίων η διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων, το πρόγραμμα «Έξυπνη πόλη: Βελτιώνω την πόλη μου με έξυπνες ιδέες», oδικός φωτισμός με λαμπτήρες LED και άλλα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι «σκοπός του νέου προγράμματος είναι ο διαχωρισμός στην πηγή, καθώς αυτό θα καταστήσει ευκολότερη τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, επειδή συχνά τα απόβλητα της κουζίνας είναι αναμειγμένα με ανόργανα υλικά. Στο παρόν στάδιο συμμετέχουν στο πρόγραμμα γύρω στις 1200 κατοικίες, ενώ στόχος μας είναι με τη νέα χρονιά το πρόγραμμα να επεκταθεί σε ολόκληρο το Δήμο».
 
Εξήγησε πως «σε κάθε οικία που λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν κάδοι, ώστε να γίνεται άμεσος διαχωρισμός των οργανικών αποβλήτων από τους δημότες, αυτό που επικράτησε ως διαλογή στην πηγή. Στους συγκεκριμένους καφέ κάδους τοποθετούνται μόνο τα οργανικά απόβλητα, τα οποία περισυλλέγονται ξεχωριστά, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή».
 
Στη συνέχεια ανέφερε «σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου, τα οργανικά απόβλητα τυγχάνουν επεξεργασίας μέσω της τεχνικής της κομποστοποίησης (βιολογική αποσύνθεση και σταθεροποίηση οργανικών υλικών σε συγκεκριμένες συνθήκες), με σκοπό την παραγωγή λιπάσματος (κόμποστ), το οποίο δύναται να διατίθεται δωρεάν στους δικαιούχους / συμμετέχοντες στο πρόγραμμα».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Αραδίππου απάντησε πως «η τεχνική αυτή καθιστά τον ίδιο τον δημότη βασικό συντελεστή της διαχείρισης των βιο-αποβλήτων, ενώ διαμορφώνει κατάλληλες συνθήκες για τη μείωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε όλα τα διαχειριστικά στάδια, όπως η συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και ανάκτηση. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού, το οποίο πριν από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος έτυχε σχετικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος σε όλες τις κατοικίες του Δήμου, αναμένεται η επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης του οργανικού φορτίου, μετατρέποντάς το σε προστιθέμενης αξίας τελικό προϊόν. Από αυτό το πρόγραμμα προκύπτουν πολλαπλά οφέλη, καθώς πέραν της ολοκληρωμένης διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων μέσω της κομποστοποίησης, πραγματοποιείται επίσης και εκτροπή του οργανικού κλάσματος από τους χώρους υγειονομικής ταφής, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πόρους και ενέργεια».
 
Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει τεράστια σημασία στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσης των κρατών μελών, με αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Σύμφωνα με την τροποποιημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΕ2018/8518 για τη διαχείριση των αποβλήτων, μεταξύ άλλων απαιτείται από τα κράτη - μέλη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής σε ποσοστό 10% μέχρι το 2035 και αύξηση των ποσοτήτων επαναχρησιμοποίησης υλικών και ανακύκλωσης σε ποσοστά 55%, 60% και 65% μέχρι τα έτη 2025, 2030 και 2035, αντίστοιχα».
 
Εξήγησε επίσης πως «τα οργανικής προέλευσης απόβλητα υπολογίζεται ότι αποτελούν το 40 - 60% των οικιακών απορριμμάτων. Σε αυτά ανήκουν τα υπολείμματα τροφών, λαχανικά, φρούτα και οι φλούδες τους, ψωμί, τσόφλια αυγών, φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού, ξηροί καρποί, κουκούτσια ελιών και άλλα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με τον όρο κομποστοποίηση εννοούμε την μετατροπή των οργανικών αποβλήτων σε κόμποστ / λίπασμα».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε ότι «η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Η μετατροπή των οργανικών αποβλήτων προστατεύει το περιβάλλον διότι το προϊόν που παράγεται είναι ανανεώσιμο και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, των φυσικών και θρεπτικών οργανικών συστατικών του εδάφους και των φυσικών χαρακτηριστικών του».
 
Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξελέγη πρόσφατα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Energy Cities, το οποίο αριθμεί πέραν των χιλίων μελών, με τον Δήμο Αραδίππου να είναι ο μόνος που συμμετέχει στο συγκεκριμένο Δίκτυο από την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.