Αρχές Ιανουαρίου τα πρώτα εμβόλια στην Κύπρο - Παρουσίαση εμβολιαστικού πλάνου την επόμενη εβδομάδα

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένονται τα πρώτα εμβόλια στην Κύπρο αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των φαρμακευτικών εταιρειών, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας παράλληλα ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη για να επεξηγηθεί το πλάνο για τους εμβολιασμούς και όλα τα δεδομένα που έχει η Κυβέρνηση ενώπιον της.


Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στα αναμενόμενα εμβόλια στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό, λέγοντας ότι «η άφιξη της πρώτης παρτίδας εμβολίων τις  αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, είναι κάτι που πρέπει να μας αναπτερώσει το ηθικό και να μας πεισμώσει περισσότερο». 

«Ετοιμάζουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ώστε να γίνουν γνωστές οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν», είπε.

Η Κύπρος, σημείωσε, «συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες  της ΕΕ εξασφάλισης εμβολίου  και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία έλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για  να προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους Κύπριους πολίτες, που το επιθυμούν δωρεάν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα είναι δημοσιευμένο πλέον, τουλάχιστον για τα δύο εμβόλια που αξιολογούνται, ότι είναι στο 95%.

«Άρα, στην ερώτησή σας αν είναι αποτελεσματικά ή όχι, βεβαίως είναι αποτελεσματικά», σημείωσε.

Σε παρέμβασή του για το θέμα ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Νικολόπουλος ανέφερε ότι αυτά τα στοιχεία δεν εμπεριέχονται πλέον μόνο στις ανακοινώσεις των εταιρειών, αλλά έχουν δημοσιευθεί από την ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου που ενέκρινε για χρήση το εμβόλιο της Pfizer καθώς και την FDA των ΗΠΑ ενώ για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει υπάρξει δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”.
 
Τα εμβόλια, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, «αν όλα πάνε καλά με τα χρονοδιαγράμματα, αρχές Ιανουαρίου θα παραλάβουμε τις πρώτες ποσότητες».
 
Υπενθύμισε ότι «για να υπάρξει ανοσία πρέπει να περάσουν 3 εβδομάδες, δηλαδή να βάλει και την δεύτερη δόση του εμβολίου κάποιος και να περάσουν και κάποιες μέρες μετά.
 
«Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν για παράδειγμα 7 Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου θα αποκτήσουν ανοσία πλέον. Θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί αλλά η ανοσία θα φτάσει στο 100% αρχές Φεβρουαρίου», ανέφερε ενδεικτικά.
 
Είπε επίσης ότι με τις ποσότητες που αναμένουμε να παραλάβουμε, αν ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα, είτε από τη Μoderna, είτε την Pfizer ή την Astrazeneca, αναμένουμε ότι θα πάρουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου εμβόλια για την κάλυψη 150.000 με 180.000 ατόμων
 
Σε ερώτηση για τον αριθμό των εμβολίων που αναμένονται τον Ιανουάριο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε η Pfizer είχε θέσει χρονοδιάγραμμα για την παροχή τέλος Δεκεμβρίου 48.000 δόσεων (για 24.000 άτομα). Η AstraZeneca, πρόσθεσε, αν δεν κάνω λάθος, ήταν για 160.000 δόσεις, αν και δεν έχει πάρει ακόμα αδειοδότηση

«Αν τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου», είπε.
 
Κληθείς να πει κατά πόσο θα ισχύουν μέτρα και αφού αρχίσουν οι εμβολιασμοί απάντησε θετικά. «Μέτρα φυσικά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι να υπάρξει η κάλυψη» του ποσοστού που απαιτείται το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι στο 70%, είπε, συνιστώντας στον κόσμο να κάνει υπομονή.
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσει η συνέχιση της τήρησης μέτρων για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.

Είπε επίσης ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ηλικιωμένοι στις στέγες ευγηρίας. Αν εμβολιαστούν αρχές Ιανουαρίου, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και δεν θα υπάρχει πλέον αυτή η έντονη ανησυχία που υπάρχει για τα γηροκομεία, πρόσθεσε.

«Θα γίνει δημοσιογραφική την ερχόμενη εβδομάδα δημοσιογραφική για να επεξηγηθεί το πλάνο για τους εμβολιασμούς και όλα τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας θα αναλυθούν εις βάθος», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:11

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας
17:43
Περίπατος για την Εθνική απέναντι στην Ανδόρα
17:38
Η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης
17:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand