Τσαβούσογλου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο για επίλυση προβλημάτων με Ελλάδα

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ειλικρινή ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συμπεριφέρεται στρατηγικά και με κοινή λογική. Χαρακτήρισε προκλητική τη στάση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
Σε συνέντευξη τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιζάρτο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το θέμα της Συρίας και της Λιβύης.
 
Για την ΕΕ είπε ότι “όλοι μας είμαστε σε μια ήπειρο. Ζούμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και για να φέρουμε την σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη αυτής της ηπείρου πρέπει να αναπτύξουμε και τη συνεργασία μας. Η συνεργασία οδηγεί σε ένα θετικό επίπεδο. Για να δημιουργηθεί θετικό επίπεδο πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αρνητικά στοιχεία και να αναπτύξουμε τα θετικά. Πρέπει να γίνει αμοιβαία”.
 
“Με αυτή την αντίληψη εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν το λέμε αυτό επειδή αύριο είναι η Σύνοδος της ΕΕ και συζητούνται κυρώσεις. Το λέμε πάντα αυτό”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εμείς όχι μόνο για την αυριανή Σύνοδο αλλά αναμένουμε πάντοτε η ΕΕ να συμπεριφέρεται στρατηγικά και με κοινή λογική. Και θέλουμε να συμβάλει για την επίλυση των υπάρχοντων προβλημάτων”.
 
“Αλλά για αυτό πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ να αναλάβει ένα ειλικρινή μεσολαβητικό ρόλο. Το τελευταίο διάστημα δώσαμε σημαντικές ευκαιρίες στη διπλωματία. Πρώτα καθυστερήσαμε την έξοδο του πλοίου (Ορούτς Ρέις). Μετά το πλοίο ήρθε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και ζητήσαμε αυτή η περίοδος να αξιολογηθεί σωστά. Αλλά σε αυτή την περίοδο είδαμε την Ελλάδα και τον ‘Ε/κ τομέα’ να συμπεριφέρονται προκλητικά. Είδαμε την αρνητική τους συμπεριφορά. Σε μια τέτοια περίοδο η ΕΕ θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα και την ‘Ε/κ διοίκηση’ στο τραπέζι. Δυστυχώς δεν το έκανε. Από την άλλη από τότε, από τις 20 Οκτωβρίου ειδικά μέχρι σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση. Τί έκανε; Ανακοίνωσε 10 ΝΑVΤΕΧ και 11 ΝΟΤΑΜ. Γνωρίζετε, η ΝΑVΤΕΧ είναι για τις δραστηριότητές της στη θάλασσα και οι ΝΟΤΑΜ για τις δραστηριότητές της στον εναέριο χώρο. Επιπλεόν έκανε βήματα που παραβιαζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Εμείς συμπεριφερθήκαμε πολύ υπομονετικά. Το έχει πολλές φορές ο Πρόεδρός μας. Η Ελλάδα δεν προσέγγισε για διάλογο, είπαν ότι δεν θα πάνε σε διερευνητικές όσο συνεχίζονται οι δραστηιρότητες του πλοίο (Ορούτς Ρέις). Επιπλέον δεν συμμετείχαν ούτε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης. Τώρα ποιος αποφεύγει τον διάλογο; Η Ελλάδα είπε ότι δεν θα έρθουμε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ όσο είναι εκεί το Ορούτς Ρεις. Το Ορούτς Ρέις τερμάτισε τις δραστηριότητές τους στις 29 Οκτωβρίου και είναι ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας. Αλλά ακόμη βρίσκουν άλλες δικαιολογίες. Εγώ προσπαθώ να πω αυτό. Η ΕΕ πρεπει να δει αυτές τις πραγματικότητες. Βλέπουμε συνεχώς δηλώσεις ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και ότι συνεχίζει την αρνητική της συμπεριφορά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εδώ πρέπει να είναι δίκαιοι και ειλικρινείς”
 
Από την πλευρά του ο Ούγγρος Υπουργός είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία. Φιλοξενούν 4 εκ. πρόσφυγες. “Ειτε τους αρέσει είτε όχι σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της Ευρώπης είναι στα χέρια της Τουρκίας. Η ΕΕ πρέπει να πληρώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για Τουρκία”, ανέφερε.
 
Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:12

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
ΥΠΕΞ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο
07:17
Πυρκαγιά χθες στα κατεχόμενα εντός της νεκρής ζώνης
06:35
Σύλληψη 65χρονου για μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων προϊόντων καπνού
06:15
12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand