Τσαβούσογλου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο για επίλυση προβλημάτων με Ελλάδα

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ειλικρινή ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συμπεριφέρεται στρατηγικά και με κοινή λογική. Χαρακτήρισε προκλητική τη στάση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
Σε συνέντευξη τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιζάρτο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το θέμα της Συρίας και της Λιβύης.
 
Για την ΕΕ είπε ότι “όλοι μας είμαστε σε μια ήπειρο. Ζούμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και για να φέρουμε την σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη αυτής της ηπείρου πρέπει να αναπτύξουμε και τη συνεργασία μας. Η συνεργασία οδηγεί σε ένα θετικό επίπεδο. Για να δημιουργηθεί θετικό επίπεδο πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αρνητικά στοιχεία και να αναπτύξουμε τα θετικά. Πρέπει να γίνει αμοιβαία”.
 
“Με αυτή την αντίληψη εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν το λέμε αυτό επειδή αύριο είναι η Σύνοδος της ΕΕ και συζητούνται κυρώσεις. Το λέμε πάντα αυτό”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εμείς όχι μόνο για την αυριανή Σύνοδο αλλά αναμένουμε πάντοτε η ΕΕ να συμπεριφέρεται στρατηγικά και με κοινή λογική. Και θέλουμε να συμβάλει για την επίλυση των υπάρχοντων προβλημάτων”.
 
“Αλλά για αυτό πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ να αναλάβει ένα ειλικρινή μεσολαβητικό ρόλο. Το τελευταίο διάστημα δώσαμε σημαντικές ευκαιρίες στη διπλωματία. Πρώτα καθυστερήσαμε την έξοδο του πλοίου (Ορούτς Ρέις). Μετά το πλοίο ήρθε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και ζητήσαμε αυτή η περίοδος να αξιολογηθεί σωστά. Αλλά σε αυτή την περίοδο είδαμε την Ελλάδα και τον ‘Ε/κ τομέα’ να συμπεριφέρονται προκλητικά. Είδαμε την αρνητική τους συμπεριφορά. Σε μια τέτοια περίοδο η ΕΕ θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα και την ‘Ε/κ διοίκηση’ στο τραπέζι. Δυστυχώς δεν το έκανε. Από την άλλη από τότε, από τις 20 Οκτωβρίου ειδικά μέχρι σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση. Τί έκανε; Ανακοίνωσε 10 ΝΑVΤΕΧ και 11 ΝΟΤΑΜ. Γνωρίζετε, η ΝΑVΤΕΧ είναι για τις δραστηριότητές της στη θάλασσα και οι ΝΟΤΑΜ για τις δραστηριότητές της στον εναέριο χώρο. Επιπλεόν έκανε βήματα που παραβιαζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Εμείς συμπεριφερθήκαμε πολύ υπομονετικά. Το έχει πολλές φορές ο Πρόεδρός μας. Η Ελλάδα δεν προσέγγισε για διάλογο, είπαν ότι δεν θα πάνε σε διερευνητικές όσο συνεχίζονται οι δραστηιρότητες του πλοίο (Ορούτς Ρέις). Επιπλέον δεν συμμετείχαν ούτε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης. Τώρα ποιος αποφεύγει τον διάλογο; Η Ελλάδα είπε ότι δεν θα έρθουμε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ όσο είναι εκεί το Ορούτς Ρεις. Το Ορούτς Ρέις τερμάτισε τις δραστηριότητές τους στις 29 Οκτωβρίου και είναι ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας. Αλλά ακόμη βρίσκουν άλλες δικαιολογίες. Εγώ προσπαθώ να πω αυτό. Η ΕΕ πρεπει να δει αυτές τις πραγματικότητες. Βλέπουμε συνεχώς δηλώσεις ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και ότι συνεχίζει την αρνητική της συμπεριφορά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εδώ πρέπει να είναι δίκαιοι και ειλικρινείς”
 
Από την πλευρά του ο Ούγγρος Υπουργός είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία. Φιλοξενούν 4 εκ. πρόσφυγες. “Ειτε τους αρέσει είτε όχι σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της Ευρώπης είναι στα χέρια της Τουρκίας. Η ΕΕ πρέπει να πληρώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για Τουρκία”, ανέφερε.
 
Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.