Συμφωνία στη μικτή Επιτροπή ΕΕ-ΗΒ: Το ΗΒ θα αποσύρει τις επίμαχες ρήτρες του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς

Οι συμπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου  Maroš Šefčovič και Michael Gove - πραγματοποίησαν χθες πολιτική συνάντηση για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του τη συμφωνία ανάληψης και ανακοίνωσαν ότι μετά από εντατικές και εποικοδομητικές εργασίες τις τελευταίες εβδομάδες συμφώνησαν επί της αρχήςγια όλα τα θέματα, ιδίως όσον αφορά το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.


Το ΗΒ δεσμεύθηκε να αποσύρει τις ρήτρες 44, 45 και 47 του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς του ΗΒ και δεν θα εισαγάγει παρόμοιες διατάξεις στο νομοσχέδιο για τη φορολογία.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν η διασφάλιση ότι η Συμφωνία Απόσυρσης, ιδίως το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα είναι πλήρως λειτουργική στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021, είναι απαραίτητη. Το Πρωτόκολλο προστατεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, διατηρώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο νησί της Ιρλανδί

Βρέθηκε καταρχήν συμφωνία στους ακόλουθους τομείς, μεταξύ άλλων: Συνοριακοί σταθμοί ελέγχου / σημεία εισόδου ειδικά για ελέγχους σε ζώα, φυτά και παράγωγα προϊόντα, δηλώσεις εξαγωγής, προμήθεια φαρμάκων, προμήθεια κατεψυγμένων κρεάτων και άλλα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ και διευκρίνιση σχετικά με την εφαρμογή κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου.

Τα μέρη κατέληξαν επίσης σε συμφωνία  όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η μεικτή επιτροπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά τις πρακτικές ρυθμίσεις σχετικά με την παρουσία της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία όταν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζουν ελέγχους  βάσει του πρωτοκόλλου , καθορισμός κριτηρίων για τα εμπορεύματα που πρέπει να θεωρηθούν ότι δεν ενέχουν τον κίνδυνο να εισέλθουν στην ΕΕ κατά τη μετάβαση από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, την απαλλαγή των επιδοτήσεων γεωργικών προϊόντων και ψαριών από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, την οριστικοποίηση του καταλόγου των προέδρων της ειδικής ομάδας διαιτησίας για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ώστε η ειδική ομάδα διαιτησίας να μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, καθώς και τη διόρθωση σφαλμάτων και παραλείψεων στο παράρτημα 2 του πρωτοκόλλου

Αυτή η συμφωνία κατ `αρχήν και τα προκύπτοντα σχέδια κειμένων θα υπόκεινται τώρα σε αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις γίνει αυτό, θα συγκληθεί μια πέμπτη τακτική συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την επίσημη έγκρισή τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και πριν από το τέλος του έτους.

Nωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση ΗΒ- ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των κρατών μελών και επεσήμανε ότι μεταξύ τωνν 27 επικρατεί πλήρης ενότητα, "δε θα θυσιάσουμε το μέλλον για το παρόν, η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά έρχεται μόνο με κανόνες".

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:11

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand