Συμφωνία στη μικτή Επιτροπή ΕΕ-ΗΒ: Το ΗΒ θα αποσύρει τις επίμαχες ρήτρες του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς

Οι συμπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου  Maroš Šefčovič και Michael Gove - πραγματοποίησαν χθες πολιτική συνάντηση για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του τη συμφωνία ανάληψης και ανακοίνωσαν ότι μετά από εντατικές και εποικοδομητικές εργασίες τις τελευταίες εβδομάδες συμφώνησαν επί της αρχήςγια όλα τα θέματα, ιδίως όσον αφορά το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.


Το ΗΒ δεσμεύθηκε να αποσύρει τις ρήτρες 44, 45 και 47 του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς του ΗΒ και δεν θα εισαγάγει παρόμοιες διατάξεις στο νομοσχέδιο για τη φορολογία.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν η διασφάλιση ότι η Συμφωνία Απόσυρσης, ιδίως το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα είναι πλήρως λειτουργική στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021, είναι απαραίτητη. Το Πρωτόκολλο προστατεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, διατηρώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο νησί της Ιρλανδί

Βρέθηκε καταρχήν συμφωνία στους ακόλουθους τομείς, μεταξύ άλλων: Συνοριακοί σταθμοί ελέγχου / σημεία εισόδου ειδικά για ελέγχους σε ζώα, φυτά και παράγωγα προϊόντα, δηλώσεις εξαγωγής, προμήθεια φαρμάκων, προμήθεια κατεψυγμένων κρεάτων και άλλα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ και διευκρίνιση σχετικά με την εφαρμογή κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου.

Τα μέρη κατέληξαν επίσης σε συμφωνία  όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η μεικτή επιτροπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά τις πρακτικές ρυθμίσεις σχετικά με την παρουσία της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία όταν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζουν ελέγχους  βάσει του πρωτοκόλλου , καθορισμός κριτηρίων για τα εμπορεύματα που πρέπει να θεωρηθούν ότι δεν ενέχουν τον κίνδυνο να εισέλθουν στην ΕΕ κατά τη μετάβαση από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, την απαλλαγή των επιδοτήσεων γεωργικών προϊόντων και ψαριών από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, την οριστικοποίηση του καταλόγου των προέδρων της ειδικής ομάδας διαιτησίας για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ώστε η ειδική ομάδα διαιτησίας να μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, καθώς και τη διόρθωση σφαλμάτων και παραλείψεων στο παράρτημα 2 του πρωτοκόλλου

Αυτή η συμφωνία κατ `αρχήν και τα προκύπτοντα σχέδια κειμένων θα υπόκεινται τώρα σε αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις γίνει αυτό, θα συγκληθεί μια πέμπτη τακτική συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την επίσημη έγκρισή τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και πριν από το τέλος του έτους.

Nωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση ΗΒ- ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των κρατών μελών και επεσήμανε ότι μεταξύ τωνν 27 επικρατεί πλήρης ενότητα, "δε θα θυσιάσουμε το μέλλον για το παρόν, η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά έρχεται μόνο με κανόνες".

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:11

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand