Συμφωνία στη μικτή Επιτροπή ΕΕ-ΗΒ: Το ΗΒ θα αποσύρει τις επίμαχες ρήτρες του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς

Οι συμπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου  Maroš Šefčovič και Michael Gove - πραγματοποίησαν χθες πολιτική συνάντηση για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του τη συμφωνία ανάληψης και ανακοίνωσαν ότι μετά από εντατικές και εποικοδομητικές εργασίες τις τελευταίες εβδομάδες συμφώνησαν επί της αρχήςγια όλα τα θέματα, ιδίως όσον αφορά το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.


Το ΗΒ δεσμεύθηκε να αποσύρει τις ρήτρες 44, 45 και 47 του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς του ΗΒ και δεν θα εισαγάγει παρόμοιες διατάξεις στο νομοσχέδιο για τη φορολογία.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν η διασφάλιση ότι η Συμφωνία Απόσυρσης, ιδίως το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα είναι πλήρως λειτουργική στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021, είναι απαραίτητη. Το Πρωτόκολλο προστατεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, διατηρώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο νησί της Ιρλανδί

Βρέθηκε καταρχήν συμφωνία στους ακόλουθους τομείς, μεταξύ άλλων: Συνοριακοί σταθμοί ελέγχου / σημεία εισόδου ειδικά για ελέγχους σε ζώα, φυτά και παράγωγα προϊόντα, δηλώσεις εξαγωγής, προμήθεια φαρμάκων, προμήθεια κατεψυγμένων κρεάτων και άλλα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ και διευκρίνιση σχετικά με την εφαρμογή κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου.

Τα μέρη κατέληξαν επίσης σε συμφωνία  όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η μεικτή επιτροπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά τις πρακτικές ρυθμίσεις σχετικά με την παρουσία της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία όταν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζουν ελέγχους  βάσει του πρωτοκόλλου , καθορισμός κριτηρίων για τα εμπορεύματα που πρέπει να θεωρηθούν ότι δεν ενέχουν τον κίνδυνο να εισέλθουν στην ΕΕ κατά τη μετάβαση από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, την απαλλαγή των επιδοτήσεων γεωργικών προϊόντων και ψαριών από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, την οριστικοποίηση του καταλόγου των προέδρων της ειδικής ομάδας διαιτησίας για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ώστε η ειδική ομάδα διαιτησίας να μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, καθώς και τη διόρθωση σφαλμάτων και παραλείψεων στο παράρτημα 2 του πρωτοκόλλου

Αυτή η συμφωνία κατ `αρχήν και τα προκύπτοντα σχέδια κειμένων θα υπόκεινται τώρα σε αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις γίνει αυτό, θα συγκληθεί μια πέμπτη τακτική συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την επίσημη έγκρισή τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και πριν από το τέλος του έτους.

Nωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση ΗΒ- ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των κρατών μελών και επεσήμανε ότι μεταξύ τωνν 27 επικρατεί πλήρης ενότητα, "δε θα θυσιάσουμε το μέλλον για το παρόν, η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά έρχεται μόνο με κανόνες".

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:11

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.