Πήτερ Στάνο: Oι ηγέτες θα αποφασίσουν πώς θα εξελιχθεί η σχέση ΕΕ - Τουρκίας

Οι ηγέτες θα αποφασίσουν το πως θα εξελιχθεί η σχέση ΕΕ - Τουρκίας την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λαμβάνοντας τις όποιες σχετικές αποφάσεις, ενώ η Κομισιόν δεν πρόκειται να αρχίσει τις εικασίες σχετικά με τις συζητήσεις των 27, εξήγησε σήμερα εκ νέου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, παραπέμποντας στα όσα χθες δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική νομική βάση για την όποια επιβολή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ προς τρίτα κράτη δεν έχει αλλάξει. 

 
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών επανέλαβε ότι οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι οι μόνοι που θα αποφασίσουν. Εξήγησε δε ότι με αφορμή την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, το 2019 τα κράτη μέλη όντως ξεκίνησαν την επιβολή εθνικών εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, τα οποία και εφάρμοσαν με εθνικές αποφάσεις, διευκρινίζοντας ότι από τότε το νομικό υπόβαθρο δεν έχει αλλάξει. 
 
O ίδιος εκπρόσωπος απαντώντας σε έτερη ερώτηση για τη προεργασία που ενέλαβε ο Ζ.Μπορρέλ επί της διεξαγωγής πιθανής πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος όντως έλαβε την εντολή για διερευνητικές εργασίες μιας τέτοιας διάσκεψης, η εργασία ξεκίνησε σε τεχνικό επίπεδο, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου πως λόγω των εξελίξεων δεν υπάρχει διάθεση από τα κράτη της περιοχής να συμμετάσχουν. Υπενθύμισε δε ότι βρισκόμαστε προ ενός πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα καθορίσει την επόμενη κατεύθυνση επί των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. 
 
Ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερώσουν τους αρχηγούς τους και οι αρχηγοί θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις. 
 
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του κειμένου των συμπερασμάτων παρέπεμψε στο Συμβούλιο που έχει την αρμοδιότητα. 
 
“Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς την Τουρκία, αυτό είναι ξεκάθαρο”, δήλωσε, “αυτό που συζητήθηκε και αποφασίστηκε από τα κράτη μέλη εναπόκειτο στα ίδια να το εφαρμόσουν και βλέπεται το διαφορετικό βαθμό απόψεων και θέσεων των κρατών μελών επ’αυτού, κάποια το ακολουθούν και κάποια όχι, αλλά είναι εθνική απόφαση και εθνική αρμοδιότητα”. 
 
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει έκτοτε καμία αλλαγή στη νομική βάση επί του θέματος. 
 
Σημείωσε ακόμα ότι  το Συμβούλιο του Οκτωβρίου ήταν πολύ συγκεκριμένο ως προς το τι προσδοκά από τη σχέση με την Τουρκία. “Στη Σύνοδο όλα θα είναι στο τραπέζι οι ηγέτες θα αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε, ποιες αποφάσεις θα ληφθούν, ΄ή τι μέτρα θα ληφθούν, ή θα αποφασιστούν”. 
 
Υπενθύμισε δε τις υφιστάμενες κυρώσεις επί προσώπων και οντοτήτων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: “οι κυρώσεις αυτές είναι συνεχώς υπό επικαιροποίηση, όποτε  αν όλα τα κράτη μέλη αποφασίσουν ότι θέλουν επέκταση και συνέχιση τους, τότε θα το αποφασίσουν”. 
 
Πηγή: Θάνος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:11

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Πυρηνική συμφωνία: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
10:17
Επιστρέφουν στον Λίβανο οι μετανάστες που εντοπίστηκαν την Πέμπτη ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
09:50
Γίνεται συζήτηση για εμβολιασμό κατά της Covid-19 παιδιών άνω των 12 ετών, λέει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
09:47
Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test
09:37
Κ. Τσιούτης: Η Κύπρος βρίσκεται στην αρχή μιας νέας έξαρσης την οποία πρέπει να προλάβουμε
09:35
Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Τρεις νεκροί και 99 αγνοούμενοι
09:33
"Σφραγίζει" σήμερα η συμφωνία δανείου 200 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαική Τράπεζα
09:20
Τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν Ερντογάν και Πούτιν
09:07
Κίνα: 18 νεκροί, οι περισσότεροι ανήλικοι, σε πυρκαγιά σε κέντρο πολεμικών τεχνών
08:42
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει ο ΠτΔ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
07:59
Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία εξέφρασε ο ΠτΔ
07:44
Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής:Αναστρέψιμη θετική ατζέντα για την Τουρκία υπό προϋποθέσεις-Οι 27 ζητούν σεβασμό των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια
07:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand