Σε «κρίσιμο στάδιο» οι διαπραγματεύσεις για τη μετά το Brexit συμφωνία

Σε «κρίσιμο στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορική σχέση που θα διαδεχθεί τη μεταβατική περίοδο του Brexit, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που παραμένουν, η Υφυπουργός Επικρατείας Πένυ Μόρντοντ τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων την κρισιμότητα των στιγμών.

«Εργαζόμαστε όλοι για μια συμφωνία, αλλά ο μόνος τρόπος που αυτή είναι πιθανή είναι αν είναι συμβατή με την κυριαρχία μας και αν ανακτά τον έλεγχο του εμπορίου και των υδάτων της χώρας μας», είπε η Υφυπουργός. Συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να αποχωρήσει» από τις συνομιλίες αν δεν βρεθεί συμβιβασμός.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε νωρίτερα το απόγευμα ότι «σημαντικές διάφορες παραμένουν σε κρίσιμα θέματα».

Βασική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι όροι του λεγόμενου «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού», δηλαδή η απαίτηση των Βρυξελλών να μην αποκλίνει το Λονδίνο στο μέλλον από τους κοινοτικούς κανόνες σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, περιβαλλοντικών κανόνων και κανονισμών στην αγορά εργασίας, ώστε να μην αποκτήσει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Άλυτο παραμένει επίσης, σύμφωνα με το Λονδίνο, το θέμα των ποσοστών αλιευμάτων που θα δικαιούνται στα βρετανικά ύδατα οι Ευρωπαίοι αλιείς, καθώς και το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφόρων, με το Λονδίνο να αντιτίθεται στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πάντως σε μια κίνηση καλής θέλησης το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο περί (βρετανικής) Εσωτερικής Αγοράς τις διατάξεις που κατά παραδοχή Υπουργών παραβιάζουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ δίνοντας το δικαίωμα στην κυβέρνηση να καθορίσει μονομερώς πολιτικές κρατικής ενίσχυσης και τελωνειακών διατυπώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο κ. Τζόνσον και η Πρόεδρος της Κομισιόν είχαν επικοινωνήσει ξανά το Σάββατο, συμφωνώντας σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών τους ομάδων.

Θεωρείται ότι μια συμφωνία πρέπει να επέλθει το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, αλλά αμφότερες οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν εμφανιστεί από επιφυλακτικές ως απαισιόδοξες τις τελευταίες ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο πλευρών, τότε από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγεται δασμούς σε σειρά προϊόντων, πρόσθετες τελωνειακές επιβαρύνσεις και πρόσθετες διατυπώσεις και έγγραφα σε μια σειρά τομέων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:12

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Αιχμηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς του Φ. Αλτούν
16:52
Σε βαρύτατο πένθος το Φανάρι λόγω θάνατου φωτογράφου Οικουμενικού Πατριάρχη
16:50
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test – 11 Απριλίου 2021
16:48
Προεδρικό προς Ελεγκτή: Την Κύπρο κυβερνά εκλελεγμένος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του
16:13
Σ. Μισέλ: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας
15:28
Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας
15:15
Διατήρηση Συνθήκης Μοντρέ ζήτησε ο Πούτιν από Ερντογάν
14:49
Βρετανία: Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις, στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου
14:32
Η Άγκυρα κατηγορεί ευθέως Ελλάδα ότι φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις
14:25
Φιλιππίνες: Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στη Θάλασσα της Κελέβης
14:11
Η Αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους προς το Τρόοδος
14:01
«Καθαρό» το όπλο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ - Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
13:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand