Ο εκσυγχρονισμός του νόμου περί υιοθεσίας απασχόλησε την Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο εκσυγχρονισμός του νόμου περί υιοθεσίας και δυνατότητες συμπερίληψης δομών συμβουλευτικής και στήριξης άτεκνων ζευγαριών που ενδιαφέρονται να βρουν διαθέσιμα παιδιά για υιοθεσία, συζητήθηκε σήμερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Μεταξύ άλλων, τέθηκαν επί τάπητος οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σχετικά με τις διακρατικές υιοθεσίες, καθώς και οι έλεγχοι που πιθανόν να διενεργούνται από τη στιγμή της υιοθεσίας και μετά.

 
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ όσον αφορά το θέμα της διαδικασίας για τις υιοθεσίες των παιδιών από ενδιαφερόμενα ζευγάρια, τα οποία αδυνατούν για διάφορους λόγους να αποκτήσουν παιδιά, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για να προωθηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής, το οποίο έχει ετοιμαστεί.
 
«Το 2018 υπήρχαν 70 αιτήσεις για υιοθεσία, εκ των οποίων διεκπεραιώθηκαν οι 67. Το 2019 από τις 101 αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν οι 69 υποθέσεις. Το 2020 είχαμε 31 αιτήσεις εκ των οποίων διεκπεραιώθηκαν 21. Τις αιτήσεις εξετάζουν οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας σε κάθε Επαρχία. Η διάρκεια διεκπεραίωσης τους μπορεί να διαρκέσει από τρεις μέχρι έξι μήνες όσον αφορά την πρώτη έκθεση που ετοιμάζεται και το βασικό είναι ότι υπάρχει ανάγκη να υιοθετηθούν ασφαλιστικές δικλείδες για τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών και να έρθει το νομοσχέδιο ενώπιον μας», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής έχει θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα να έρθει το νομοσχέδιο ενώπιον της, η κα. Αριστείδου είπε ότι «θα καλέσουμε την Υπουργό να έρθει στην Επιτροπή, μόλις ανοίξουμε, γιατί ήταν η τελευταία συνεδρία σήμερα».
 
«Θα ζητήσουμε να μας δώσει κάποια ημερομηνία να έρθει ενώπιον μας η Υπουργός, να μας πει που ακριβώς είναι το πρόβλημα, διότι είναι από το 2013 που εκκρεμεί αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείσα για το θέμα με τις διακρατικές υιοθεσίες, η κα. Αριστείδου είπε πως εξηγήθηκε περαιτέρω η διαδικασία όσον αφορά την υιοθεσία ενός παιδιού.

«Και όσον αφορά το να γίνει αποδεκτή μια αίτηση διακρατικής υιοθεσίας τότε χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος και περισσότερη γραφειοκρατία, διότι είναι στη βάση των χωρών που - αντιλαμβάνεστε - ερχόμαστε σε συνεργασία μαζί τους», σημείωσε.
 
Καταλήγοντας, η κα. Αριστείδου είπε ότι το κυριότερο είναι ότι πρέπει να τεθούν πρόνοιες, ώστε να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος να τύχουν εκμετάλλευσης τα παιδιά.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:13

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Η ΑΕΚ νίκησε με 67-63 τον Κεραυνό και έκανε το 2-0 στους τελικούς (βίντεο)
21:20
Στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου επενδύει η Εθνική Φρουρά
21:18
Αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Λεμεσό
21:17
Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 446 περιστατικά, ανακοινώθηκαν το Σάββατο
20:47
Δέκα σφαίρες εκ των οποίων δύο στο κεφάλι δέχτηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ
20:39
Ο Vergne εκμεταλλεύτηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πήρε την νίκη στο E-Prix Ρώμης
20:25
Ο Σταύρος Γαβριήλ χάρισε στον ΑΠΟΕΛ στην 4η διαδοχική νίκη
20:20
Απάντηση στον Πρόεδρο ΔΗΚΟ για Κυπριακό, πολιτογραφήσεις, πανδημία, οικονομία, δίνει η Κυβέρνηση
20:20
Ο Κυπριακός ελληνισμός οφείλει να ανησυχεί για Πενταμερή, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος
20:17
Στις 17 Απριλίου η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου
19:40
Προγραμματισμός εγκατάστασης 10 χιλ. κλινών προσωρινής νοσηλείας στην Μπανγκόγκ για COVID-19
18:40
Ελλάδα: 2.801 νέα κρούσματα, 781 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand