Υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Γκράχαμ και Λάνκφορντ

Δύο μόλις ημέρες μετά την συμφωνία στο Κογκρέσο πάνω στο κείμενο του νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό και λίγα 24ωρα πριν το κείμενο – που μεταξύ άλλων υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει μέσα σε ένα μήνα κυρώσεις στην Τουρκία - οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ (Bόρεια Καρολίνα) και Τζέιμς Λάνκφορντ (Οκλαχόμα) τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για την προμήθεια S-400 από τη Ρωσία.

Με άρθρο που συνυπογράφουν και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», οι δύο γερουσιαστές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος της Αμερικής από το 1952. Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Incirlik ήταν απαραίτητη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι Τούρκοι βοήθησαν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. Για δεκαετίες η Τουρκία εργάστηκε για να οικοδομήσει μια κοινωνία ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών και στάθηκε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
«Αλλά, τονίζουν, ένας πολύτιμος σύμμαχος έχει παρασυρθεί».

Οι δύο γερουσιαστές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στην Τουρκία 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και να συμπεριλάβουν τουρκικές εταιρείες στην κατασκευή τμημάτων τους. Αλλά πριν από τρία χρόνια, η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο σχεδιάστηκε για να καταρρίψει το F-35.

«Το να επιτρέπεται σε Ρώσους ‘συμβούλους’ να εργάζονται κοντά στα F-35 και να δίνουν στο ραντάρ S-400 ‘εγγύτητα’ στα αμερικανικά αεροσκάφη stealth είναι απαράδεκτο. Διπλωμάτες, το Πεντάγωνο και γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των υπογραφόντων, προειδοποίησαν αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Ο Πρόεδρος θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει το νόμο και να επιβάλει κυρώσεις κατά των τουρκικών οντοτήτων», αναφέρουν στο άρθρο τους οι γερουσιαστές Γκράχαμ και Λάνκφορντ.

Εδώ και μήνες, όπως έχει καταγγελθεί από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, με εντολή του προέδρου Τραμπ για να μην οξυνθεί περαιτέρω η σχέση του με την Άγκυρα μέχρι τις εκλογές, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία είχε αρνηθεί να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια με κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν το άρθρο των γερουσιαστών ως ένδειξη ότι η επόμενη μέρα για την Τουρκία θα είναι διαφορετική απ’ ότι με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:16

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.